50-talet. En artikelserie av Kjell Dellert

1956- Ulla Lindström vägrar niga

I februari blev den 55-årige Urho Kekkonen president i Finland efter J K Paasikivi. Striden hade stått mellan agraren Kekkonen och socialdemokraten Fagerholm, och den förstnämnde hade alltså segrat med 151 av de 300 folkvalda elektorernas röster mot 149 för Fagerholm. Kekkonen kom att inneha sitt ämbete mycket länge, ända fram till 1981 då han av hälsoskäl tvingades avgå, 81 år gammal. Senare under 1956 avled den legendariske Paasikivi 86 år gammal.

Den brittiske författaren Alan Alexander (A A) Milne, avled 74 år gammal. Mellan 1904 och 1914 hade han varit redaktionssekreterare på den välkända tidskriften "Punch". Efter första världskriget satsade han på allvar på sitt författarskap och skrev både dikter, romaner och essäer. 1924 hade han i England givit ut sin första samling barnkammarrim, "När vi var mycket små", där han hämtat inspiration från sin egen son Christoffer Robin Milne. Barnkammarramsorna blev uppskattade och 1926 kom Milne ut med en prosabok för barn, kallad "Nalle Puh". Resten är historia. Nalle Puh (Winnie the Pooh) gjorde stor succé- del i framgången får även illustratören Ernest H Shepard sägas ha. 1927 utkom ännu en samling med barnkammarramsor, "Nu är vi sex" och 1928 den avslutande boken om Nalle Puh, "Nalle Puhs hörna" Detta var allt Milne skrev för barn- fyra böcker sammanlagt. Ändå skulle allt han skrev efter detta jämföras med björnen med mycket liten hjärna. Man kan tänka att Milne med rätta måste ha varit stolt över sin skapelse, men också stundtals gruvligt trött på honom.

Den svenske skådespelaren Anders de Wahl, legendarisk redan under sin livstid, gick ur tiden 87 år gammal. De Wahl var en av de allra största, en skådespelare av den gamla stammen som betonade varje stavelse i orden- inget naturalistiskt mumlande där inte! I många år mullrade de Wahls stämma från Skansen, via radion, varje nyårsnatt i Tennysons "Nyårsklockorna" och man fick intrycket av att domedagen var nära. Så småningom flyttade skådespelaren, med ålderns rätt, in i en radiostudio i stället och gjorde sin uppläsning där. Radiomannen Bertil Perrolf skriver i sin bok "Sidor till kaffet" om ett av sina möten med Anders de Wahl . Perrolf skulle göra en intervju med skådespelaren inför dennes 85-årsdag och blev mött av en de Wahl klädd i långkalsonger. Legendaren var mycket bestämd och ville ta på sig byxor före intervjun för att det inte skulle komma på alla biografer att han gick omkring i kalsongerna hemma- trots att det ju var för radio Perrolf skulle göra intervjun.

"Så fick jag då göra intervjun med honom där han också ondgjorde sig över att husvärden, som trots att de Wahl i alla år betalat sin hyra inte kunde få en hiss installerad utan måste hyra stadsbud som bar honom uppför trapporna. Dagen efter det intervjun sändes ringde mig hyresvärden och påpekade mycket vänligt att herr de Wahl inte betalat någon hyra på många år utan han betraktade det som en konstnärsbostad och var stolt över att ha honom boende i huset"

Drottning Elizabeth II av Storbritannien och hennes make prins Philip kom på statsbesök till Sverige. 200 000 personer kantade kortegevägen och ett stort polisuppbåd fanns på plats för att hålla ordning. Statsrådet Ulla Lindström låter vid presentationen för drottningen bli att niga för majestätet- hon bockar i stället, som sina manliga regeringskolleger. I den konservativa engelska pressen vållade detta stort rabalder, och flera svenska tidningar var inte sena att följa efter. Statsrådet fick många skällebrev, men även uppmuntrande tillrop.

Det svenska fartyget "Stockholm" kolliderade med det italienska "Andrea Doria" 200 sjömil utanför New York. Det svenska fartyget rev upp ett stort hål i det italienska som genast började kantra och ta in vatten. Inom elva timmar hade fartyget sjunkit och ca 50 personer omkommit. Vad som egentligen orsakat olyckan blev aldrig riktigt klarlagt, det spekulerades i att de italienska besättningsmännen inte var helt alerta efter en fest föregående kväll men man nämnde också störningar i fartygens radarutrustning som tänkbara skäl.


Åter till Artikelbibliotekets huvudsida, med fler artiklar.