Webbmagasinet - Recensioner övrigt

WEBBMAGASINET TESTAR BAMSES CIRKUS (Dataspel)

Idé och manus: Rune Andréasson
Teckningar: Thomas Holm, Kenneth och Kerstin Hamberg
Berättare: Olof Thunberg
Produktionsbolag: Egmont
Produktionsår: 2000

På små kullar i solen ligger några lustiga hus. Ja, de ligger där förstås när det regnar också.
Så inleds historien om Bamse, en historia som startade med svartvita TV- filmer, helt och hållet gjorda av Rune Andréasson, på 1960-talet. Sedan utvecklades den lilla björnen till en industri... Fast bara nästan! Rune Andréasson var en man som kostade på sig att ha ideal. Han tillät till exempel aldrig reklam i Bamsetidningen. Däremot hade han ingenting emot att hans lilla björn förekom i olika former, vilket gjorde att det efter de svartvita TV-filmerna dök upp TV-filmer i färg, serietidningar, böcker, LP-skivor, kassettband, cd-skivor, videoband- och till slut också dataspel. Rune Andréasson dog 1999 men den CD-rom med Bamse som Webbmagasinet har testat, Bamses cirkus, producerades år 2000 vilket väl rimligen gör att produktionen tillhörde det sista han var inblandad i.

Vi känner igen oss i "Bamses cirkus". Bamse ser ut som han ska- nästan! Denna anmärkning är gjord av en recensent som är uppväxt med den "riktiga" Bamse, dvs Rune Andréassons originalversion. Men redan 1976 tog andra tecknare över figuren och därför är ju alla barn idag vana med Bamses "nya" utseende. Och Thomas Holm, Kenneth och Kerstin Hamberg har gjort ett bra jobb med teckningarna i Bamses cirkus. Det ser mycket bamsigt ut. En saga ingår, det är den som heter Bamses cirkus. Manuset är skrivet av Rune Andréasson och berättare är- givetvis- Olof Thunberg. Den här historien är en äkta Bamsehistoria, komplett med skurkar, lyckligt slut, patos och alltihop.

Så kan man spela några spel: Honungsspelet, Husmusens skafferi och Mata djuren. Honungsspelet och Mata djuren är lagom för de små barnen (det vill säga att er recensent klarade dem) medan Husmusens skafferi är mer för de lite större (er recensent fattade nada). Man kan också sjunga med i några Bamse-sånger, skriva ut teckningar för färgläggning och färglägga en cirkusaffisch direkt i datorn.

Inte kryllar det väl av infall på denna cd-rom, den räcker inte hur länge som helst. Men det som finns är mycket bra, och mycket troget original-Bamse. Spela gärna!

Kjell Dellert

Åter till indexsidan