Första sidan

MARGARETA AV DANMARK *1899 +1974

Prinsessa av Danmark

Prinsessa av Sverige


Hon föddes den 25 juni, på midsommardagen som dotter till prins Carl sr och hans hustru prinsessan Ingeborg av Danmark. Hon döptes till Margareta Sofia Lovisa Ingeborg och hennes syskon är:

Här hemma hann hon under tonåren med att 1916 gå en kurs hos Sällskapet Barnavård samt att organisera välgörenheten bland s.k. missgynnade barn. "Margaretahemmet i Knivsta för sinnesslösa barn" var också hennes initiativ eller fick i varje fall bära hennes namn.

Nästan en månad innan hon fyllde 20 blev hon gift med prins Aksel av Danmark, 1888-1964, som övergick till det civila förvärvslivet som verkställande direktör och ordförande i ett antal storfinansiella företag.

Äktenskapet blev mycket lyckligt och det förmögna hemmet präglades alltid av glädje och full fart. De fick sönerna Fleming och Georg.

Margareta blev inte kronprinsessa eller drottning som båda hennes småsystrar med hon överlevde dem båda med flera decennier och var ända till livets slut alltid "den glada prinsessan".

Efter sin makes död reste Margareta jorden runt och kryssade med "Queen Mary" fram och tillbaka över Atlanten, lättade upp tonen vid det ofta lite tråkiga engelska hovet, hälsade ofta på i Norge, i Paris och på Rivieran. Men ju äldre hon blev, destu bättre trivdes hon i sitt barndomsland Sverige, där hon lockade Gustav VI Adolf och drottning Louise till många välgörande skratt.

Under sina sista år var hon alltid prinsessan som satt med på alla Nobelfester längst fram i raden av kungliga fåtöljer, alltid lika leende, lika charmerande. Och med sina solida och mångsidiga språkkunskaper var hon en efterlängtad gåst och en avgjord tillgång vid nobelmiddagar i Gyllene salen eller Blå hallen.

Hon var den av de 3 systrarna som mest liknade sin mor prinsessan Ingeborg, både till sinnet och till utseendet. Hon dog 1977.