Var kommer dom ifrån......alla dessa hemlösa missar?

Utdrag ur en intervju som Radio Stockholm gjorde med Fisksätra Katthem:  Hans berättade om en "08-familj" som skaffade sig katt när de for ut till stugan för sommaren. När hösten kom flyttade de in till sta'n och lämnade kvar kissen på altanen. Lillflickan grät litet vid avfärden men det vet ju alla att "katter klarar sig...". I december åkte de ut en sväng till stugan för att hämta en julgran och såg då en isfläck vid altanen med något mörkt i. En kvarglömd handske? En råtta? Nix......... *gråter*

......................................

Det finns alltså ynkliga s k människor som helt enkelt lämnar sin katt att frysa ihjäl och/eller dö av svält på landet! Jag syftar på dem som skaffar sig katt över sommaren och när de sen flyttar in till sta'n på hösten så lämnar de katten kvar på altanen. De här katterna, som dör långsamt och plågsamt, uthungrade och sjuka, kallas allmänt i folkmun för sommarkatter!

Vad tycker du att personer som sviker och överger sina missar borde kallas?

Varför gör man på detta viset? Vad är det som rör sig innanför pannbenet på personer som behandlar ett försvarslöst djur så illa?

Om kattens låga status i jämförelse: Vem lämnar sin femåring ensam ute på landet en hel vinter? Vem lämnar sin häst eller hund utan mat och tillsyn?

Om lagar och straffsatser: Vad vore ett rättvist straff för ett sån't bestialiskt tilltag? 

Maya kurade under en buske i SVT-parken, sjuk och svårt hackad i nosen av skator

Vem har väl inte sett övergivna, förskräckta uthungrade missar kura under buskar och altaner? Här handlar det om avancerad djurplågeri vilket så klart borde vara straffbart enligt en skärpt lag om tillsyn av och ansvar  för våra djur. Det finns väl inte heller någon som inte har sett eller läst om katter som råkar i händerna på katthatare och sjuka kattplågare som utför bestialiska övergrepp mot just katter. 

Det sägs att bara i och kring Stockholm stad så finns det ca 20 000 hemlösa katter, dumpade och hungriga missar som traskar runt med frusna ben. Samtliga befintliga katthem och -mottagningar är överfyllda av övergivna katter som av godhjärtade personer plockats upp från containers, soprum, kartonger, ute i skogar, diken, öde skogsvägarna, tunnlar, trafikleder, etc. 

Konsekvensen av att dumpa en enda okastrerad misse blir att det efter ett år kan finnas en växande koloni med bortåt 50 missar där som desperat söker efter husrum, mat och värme!

Men visst har vi väl en djurskyddslag i ett civiliserat och modernt land som Sverige? Får man verkigen göra så här? Vad står det i lagen om tillsyn av hundar och katter? Kan man verkligen fortfarande ostraffat kasta ut sin katt, lämna den stackaren försvarslös och skräckslagen vid vägkanten utan att riskera efterföljande konsekvenser av sitt tilltag? Jo, tydligen kan man det! Lagen är så luddigt skriven så i praktiken, i det här landet är katten rättslös!

Men varför är våra älskde och människoälskande bondkatter rättslösa tro? Varför har de ingen status, inget pris, inget värde? Hur ofta ser man man inte lappar ute och annonser med texten "kattungar bortskänkes"? Missarna är gratis, har ingen livlina, finns ingen ombudsperson, har inget värde i pengar. Katter bortskänkes, till vem som helst, i vilket syfte som helst, kan behandlas hur som helst. Här gäller inget djurskydd eller vanligt sunt bondförnuft eller ens vanlig hyfs i allmänhet! Jämför t ex med en hamster, ackvariefiskar, undulater, kaniner, illrar, tama råttor, marsvin med flera smådjur (för att inte tala om hunden). Alla utom katten har sitt pris, ett egenvärde som betingar litet eftertanke kanske innan man slår till och gör en affär!

        Kalle Fästing bodde  på en planka under ett skjul 


Är vi alltså fortfarande primater, grottmänniskor och barbarer i ett tekniskt modernt land som Sverige? Vad gör våra politiker/kommuner/myndigheter? Ingenting tror jag! Utom möjligen att man  säsongsmässigt skickar ut några skjutglada nissar som får jaga, skjuta prick på missarna i syfte att skona de våra medborgare för den sanitära olägenheten som förorsakats av en mängd svekfulla och oansvariga människor i vår iskallt, materialistiska värld. 

Ett annat, mera långsiktigt, humant och civiliserat sätt från kommunens sida vore ju ett påbud att katten, precis som alla andra husdjur, har ett värde och ska vara registrerad och id-märkt hos ägaren. Den lilla åtgärden kunde kanske förhindra att våra kära medborgarna får sig en tankeställare innan de rutinmässigt stänger dörren för gott för sin katt som de tröttnat på helt plötsligt. Det här skulle även ge sunda signaler från myndigheter till en samvetslös allmänhet, att katten är mera värd än ett skrynkligt kolapapper som man kanske tanklöst kan lämna vid vägkanten. 

Information om sund katthållning samt livliga rabatterade kastreringskampanjer i varje kommun och län är också ett bra sätt - och ger rätt signaler till allmänheten om vad god djurhållning innebär. Samtliga missar som inte ska användas i avel bör företrädesvis genomgå kastrering.  Anser att alla riktiga kattvänner borde propagera för total avelstopp på alla huskatter för ca en 10-årstid fr o m nu, vilket väl vore en nåd att stilla bedja om. Alla som besökt ett bågnande katthem och sett resultatet av vår uruselt mossiga och slappa katthållning håller säkert med mig!

Jag förordar en nollvision av hemlösa katter i Sverige. En tydligare djurskyddslag, utökat samarbete kattföreningar emellan, en klarare definition av god och sund djurhållning, strängare sanktioner för vanvård och djurmisshandel samt en allmän, obligatorisk lag om id-märkning och registrering av alla katter. 

Våra fina, intelligenta och hemkära "bonnisar" är vårt samhälles olycksbarn.
Deras värde måste höjas - nu! 


Till slut....

Det är
en satanisk myt att katten har nio liv. Den har som alla andra bara ett liv, tro det eller ej.

Katten är och förblir människans bästa och närmaste vän och förtjänar all respekt som finns i den här världen! Det du ger i form av kärlek och trygghet, det får du igen i form av värme, gos och nära vänskap mellan djur och människa. Du vinner helt enkelt en trofast vän som berikar ditt liv hundrafallt eller mer - för man kan väl aldrig känna sig helt ensam om man har katt i huset! 

MiaPia var ca 1 år när vi hittade henne övergiven och dräktig på Inedalsgatan

Värna om våra hemkära och folkkära bonnisar, låt dem leva, inte dö!


Vill du informera dig och läsa mer? 
Här nedan finns länkar till hemsidor med utmärkta länksamlingar till angelägna sidor på webben. 

Hittekatter i fokus

Örebro katthem

Svenska Katters Hittekattsida

Hittekatten


Synpunkter på innehållet? Maila till mig vettja. Just do it!

© Flyg till Evas planet