Desiderata

Gå lugnt genom jäktet och bullret - kom ihåg all vila som finns i tystnaden. Försök att så långt som möjligt - utan att ge upp dig själv - vara på god fot med alla.
Säg din sanning lugnt,  klart och lyssna till andra.

Också om du är ensam i ett mörkt rum var som med en ädel gäst.  Uttryck dina känslor men bli inte mer uttrycksfull än vad som är naturligt för dig.

Fattigdom är en skatt.  Byt den aldrig mot ett lättfärdigt liv.

En individ kanske framstår som en dåre men behöver inte vara det.  Kanske bevakar han sin visdom noga.

Låt din nästa upptäcka dig innan du visar vem du är.  Ett klokt sinne tränger sig inte på:   orden är som ädelstenar,  sällan förevisade,  av stort värde.

Också okunniga,  oansenliga människor har en historia att berätta.  Undvik de aggressiva - de är ett gift för själen.  Om du jämför dig med andra blir du antingen uppblåst eller bitter - det kommer alltid att finnas större eller mindre personer än du själv.

Njut av det du presterar och av dina planer.  Intressera dig för din yrkesbana hur ordinär den än är - den är en verklig tillgång i tidens växlande öden.

Var försiktig i affärer - världen är full av skojare -  men låt det inte göra dig blind för det goda som också är verkligt.  Många lever efter höga ideal och det finns hjältemod.

Akta dig för att låtsas tycka om folk.  Men bli inte heller cynisk när det gäller kärlek.  Trots all ökentorka och besvikelse grönskar den ständigt igen,  som gräset.

Vissa sakere ansågs fel i generationer fast de var riktiga.  Ditt värde och det rätta i dig kanske erkänns om hundra år - kräv inte omedelbar uppskattning.  Lev med mening och lämna ditt bidrag till världsalltets stora ordning.

Ta väl emot de råd som åren ger dig.
Klamra dig inte fast vid det som tillhör ungdomen.
Odla din själsstyrka så att du har ett skydd mot elände.
Plåga inte dig själv med inbillningar.  Mycket oro kommer bara av trötthet och ensamhet.  Odla en sund disciplin men var varsam med dig själv.

Liksom träden och stjärnorna är du ett barn av världsordningen.  Du har rätt att vara här.  Också om du inte förstår allt utvecklas skapelsen i rätt riktning.  Slut fred med din Gud,  vad du än tror på,  vad du än arbetar för och hoppas på.  I livets virrvarr och oväsen,  ha fred med din själ!   Med allt bedrägeri,  all tristess och alla krossade drömmar är världen ändå härlig.

Desiderata  ca 1900

( Max Ehrman )