Ur Förtryckarskolan; Ola Eriksson, Karl-Arne Johansson

FiB Forum;

saxat 9/12 - 03 av G. Thorell

Förtryckarskolan

Här har ni en liten Dale Carnegie inspirerad sak som samlats under åren i en anteckningsbok...

* Alla människor har ju personligen fått uppleva hur andra, mer hänsynslösa personer kan gå förbi dem i karriären, väcka uppmärksamhet i gruppen och vinna uppskattning och inflytande...

* Många tror att man blir impopulär om man trampar ner andra människor. Men detta är fel, de mest populära människorna är också de bästa förtryckarna. Därför så är det bättre att också vanligt folk får lära sig dessa enkla knep att komma fram till maktens köttgrytor...

* Hälsa inte på folk eller låt åtminstone dina bekanta hälsa först. Att inte visa något igenkänningstecken är så grundläggande att det ofelbart skapar osäkerhet om man inte gör det.

* Skratta när det är allvar och tvärt om. När någon försöker berätta en rolig historia småler du inte ens.

* När någon frågar dig något så låtsas inte höra. När någon kommer med en invändning tar du ingen notis om det. Eller, titta ut genom fönstret och börja prata om något helt annat! Res dig upp mitt i samtalet och gå din väg.

* Var intolerant och påpeka saker som fotsvett, städningen hemma, smutsiga kläder och dålig huvudräkning. Upprepa detta och kontrollera hur personen försöker vara dig till lags.

* Alla människor har fixa idéer om hur saker och ting ska vara. Ändra på dem! Vissa gillar t.e.x. inte att besökare bara stövlar in. Hos dem ska du förstås bara slita upp dörren och stövla in med skorna på. Om de händelsevis skulle protestera kan du alltid t.e.x. säga att "Här i Norrbotten gör vi så hör, här är vi inte så jävla fisförnäma".

* Ge dig inte i småsaker. Du SKA titta på sportspegeln i TV2 när de andra vill titta på TV1. Du VET alltid den bästa vägen när ni åker bil. Man HAR inte sirap på råggröt. Genom att bestämma i småsaker kan du passivisera dina medmänniskor och få bestämma i stora saker.

* De flesta människor är ju snälla och tycker att det är otrevligt med bråk och skrik. Utnyttja det! Var aggressiv! Ryt PLÖTSLIGT "Vad fan menar du med det!" Visa att du är beredd att gå hur långt som helst, även i småsaker.

* När en människa har gjort något bra väntar hon sig beröm. Reagerar du tvärt om blir hon nästan alltid paff. Istället för det positiva ska du ta upp det negativa - det finns ju alltid småsaker att kritisera.

* Organisera förtalskampanjer mot de människor som du misstänker har talang. Även sådana småsaker som offrets vanor och ägodelar kan vara viktiga att kommentera. Det kan ta flera år innan en person förstår att han/hon varit utsatt för en förtalskampanj. Sprid ut att personen är homosexuell, dum, sinnesjuk eller arbetsovillig. Om personen har åsikter: sprid ut dem åt alla och stämpla dem.

* När man provocerar ansvarskännande och moraliska människor är det för att byta roller med dem. Detta är så skandalöst så att de inte kan stå ut med förnedringen. Kalla dem för skrikiga sluskar, bråkmakare, hota att ringa polisen o.s.v. ! När någon indignerat eller sårat framför kritik. Gå tätt intill, stirra upphetsat och aggressivt i ögonen, säg: LUGNA NED DIG HÖRDUDU, LUGNA NED DIG HÖDUDUDU ! Offret blir helt pafft. Istället för att ha framstått som en sårad och indignerad människa får personen byta roll med en tarvlig förtryckare och framstår därmed som bråkmakare, slusk, otrevlig typ.

* När någon du inlett ett samtal med talar , så avbryt personen hela tiden. Efter ett tag så blir den andre också tvungen att lämna samtalets regler och börja prata i mun. Ryt då åt den andre att inte avbryta medans du talar.

* Anklaga den andre för dina egna fel. Den andre kommer då att bli otroligt överrumplad och inte förstå varifrån du har fått dessa intryck.

* Tilltala vuxna som barn. Mycket effektivt och tillämpas ofta av människor som arbetar inom administration eller vård. Även du kan tillämpa denna metod. Om du känner att någon har större livserfarenhet, är äldre eller har större intelligens än dig behandla honom/henne som ett småbarn. Säg: "jamen visste du inte det! Förstår du ingenting! Nu ska vi försöka få ordning på det här som du ställt till med". Ordet vi ( d.v.s. jag ) är mycket effektivt; Majestätis Pluralis, samtidigt som du framstår som en förståndshandikappades bäste vän och vårdare.

* Gå ifrån offret. När du är ute på stan: stanna inte om din bekantskap ber dig vänta. Om hon har tappat handväskan på marken, vänta inte medan hon förtvivlat försöker samla ihop sina saker, medans folk hänsynslöst trampar fram på trottoaren. Om ni är på väg någonstans, öka alltid takten så att den andra blir tvungen att springa bakom dig. Detta ger makt!

* Om du ska skjutsa någon med bilen kan du säga: Okey, nu far jag. Skynda dig ut i bilen medans den andra står och borstar tänderna. Då måste de andra springa efter dig. Om hon är på väg mot bilen, börja köra lite grand så att hon får springa efter dig.

* Om någon frågar dig om nånting, ta upp ett helt annat problem eller låt den andre upprepa frågan åtminstone 2-3 gånger innan du svarar. När du svarar bör du helst vända ryggen till eller tala mumlande och otydligt så att den andre blir tvungen att fråga en gång till. Säg till den andre att sluta tjata sedan, efter att du har svarat på frågan.

* Från Ian Wachtmeister och Bert Karlsson m.fl. Genom att använda ett luddigt språk kan man utöva krypskytte utan att behöva gå i svaromål för sin ståndpunkt. Ståndpunkten är hemlig och avslöjas inte förrän makten slutgiltigt har erövrats. Låt igen få en syl i vädret. Använd fraser som "Det vet man ju..." "Alla säger...", "som det är överallt...", "man har ju varnat ...", "Man har ju insett...", "Både här och där..."

* Nu har du sjunkit väldigt långt ned, kanske du tänker, efter att ha praktiserat dessa råd ett längre tag. Samvetet gör sig påmint. Men tänk på att varje gång som du tidigare har tagit upp hur framstående personer bär sig illa åt, så har du kanske märkt en illa dold beundran hos din omgivning för dessa personer. Enda reaktionen ibland är att folk blir avundsjuka på dem. När du kritiserar omoralen hos andra så råkar du själv illa ut. Alla dina bekanta utom möjligen du själv försöker istället lära sig hur man gör.

* Var aldrig rädd för att framstå som barbarisk och ohövlig, det viktigaste är att andra fogar sig i din vilja. Hittills har du varit ett objekt för de andras angrepp, men efter Förtryckarskolan så kan du återta din förlorade framgång i livet.

* Du kommer också att lättare förstå detta samhällets fundamentala principer: t.e.x. att vanliga arbetare ska ha lägre lön för att de ska arbeta bättre; de som har välbetalda jobb ska ha högre lön för att de ska arbeta bättre.

* Eller till exempel beträffande lotten i livet. De fåkunniga lär sig bäst av sina lidanden, de mer kunniga lär sig bäst på sina universitet.