De 13 stegen till alkoholism:

1. Liksom de flesta börjar den blivande alkoholisten dricka måttligt och på ett sällskapligt sätt. Det stora flertalet av dem som alls börjar dricka alkohol gå aldrig utöver det här första steget.

2. Minnesluckor uppträdet inte medvetslöshet men total oförmåga att komma ihåg vad som hänt vid ett tillfälle då alkohol förekommit.

3. Alkoholen börjar betyda mera för den blivande alkoholisten än för folk i hans omgivning som kanske också dricker och han / hon tar mer och oftare.

4. Alkoholisten börjar förlora kontrollen han / hon tänker ta sig ett eller två glas och slutar alltid med att dricka sig ordentligt berusad.

5. Alkoholisten börjar tänka ut ursäkter inför sig själv för drickandet.

6. Han börjar ta återställare på morgonen för att klara den kommande dagen.

7. Alkoholisten dricker ensam och föredrar sin egen förvridna fantasivärld.

8. Han / hon blir osällskaplig undviker egentligen inte andra men ställer till bråk med dem.

9. Periodsupandet börjar tiden av blint hejdlöst drickande, då alkoholisten gör praktiskt taget vad som helst för att få tag i alkohol.

10. Djup ånger och ännu djupare bitterhet alkoholisten dömer först sig själv hårt och börjar sen hata världen och människorna.

11. En djup namnlös oro, en obestämd rädsla för vedergällnig kommer över alkoholisten och vill inte gå bort.

12. Till sist inser alkoholisten att han är fast i dryckesvanorna. Han godtar inte ens själv sina ursäkter för att dricka. Han / hon kämpar för att komma till rätta med sitt problem.

13. Han / hon får hjälp . Eller går fullständigt under.

 

/ Länkarna