M
ailinglistor ( Yahoogroups )
/ 020205 / Rågsved

Gunnar Thorell

Fundera igenom om du har något verkligt behov av att skapa en mailinglista för privata ändamål / eller inom yrket. Det bästa för den här genomgången är att man har det. Förslag: skapa lista för att hålla ihop släkt-, / vängrupper, / samarbeta runt resor, / hus, / hobbies. Projekt, handledning, forskning el. regionsgrupper man driver i jobbet. Första steget är då att gå in på http://www.yahoogroups.com. Sen klickar man på "register" ( = registrering ). Du är alltså ny användare o måste skriva kontrakt m. yahoo. ( se mer längre fram ).


Det är kostnadsfritt , du behöver bara följa spelregler - som att inte utnyttja gruppen för profit, inte förolämpa, bedriva illegal verksamhet osv. Vid registreringen ska du skriva in en användarID. Försök formulera ett användarID som är enkelt och antyder något om vad din lista syftar till. Om du inte kommer på någon idé, skriv bara socgruppen x. Kom ihåg att man inte kan använda bokstäverna å ä ö i användarID ! Sen väljer man lösenord - det ska vara lätt att komma ihåg. Ta någon enkel variant som man redan använder i andra sammanhang. Skriv ner det för säkerhets skull. Kom ihåg - när det gäller användarID och lösenord måste det återges på pricken. Har man valt stor bokstav så gäller det att komma ihåg nästan gång man ska logga in ( = Sign in ). Sen begär formuläret att du ska kunna svara på en viss fråga - om du skulle glömma lösenordet / för att kunna få ett nytt. Du väljer frågan i rullgardinsmenyn och skriver in svaret ( som också det ska vara självklart lätt att minnas ). Sen besvarar du de efterföljande, vanliga frågorna om namn, födelsedatum, yrke, yrkesområde, e-postadress osv. Ta bort förbockningen av erbjudandet om att de ska skicka reklam! Visserligen lever Yahoo genom reklamen men den tränger igenom på flera sätt. Längst ner finns några svajiga bokstäver inom en ram - det är ett syn-test. Du ska bara skriva in ordet som visas i rutan bredvid. När detta är gjort är första etappen färdig - och du sänder iväg formuläret.OBS ev. är yahoogroups inte nöjda m. vad du skrivit. Du får då upp en skylt där vissa saker är markerade med rött. Det är tillägg o ändringar som bör göras. Gör de rättelser-ändringar som begärs. Sänd iväg formuläret igen.När allt är klart kommer du vidare till en skärm som säger ungefär"Oops - du saknar alternativ mailingadress". Du måste uppge lösenord igen o. sen får du gå in på ett ställe och välja "create yahoo- e-mail" (… ungefär den formuleringen ). Du fyller i vad som krävs på den sidan och din mailinglista får nu en egen yahoo-adress som består av användarID@yahoogroups.comNär det här är klart går du vidare och kommer då till det KONTRAKT ( som jag nämnde tidigare ) - som du inte behöver läsa. Det är bara en mångordig text om självklarheter som du inte får hålla på med ( t förolämpa, bedriva illegal verksamhet, profitera osv. / och om att yahoogroups inte har något ansvar för de missöden som du råkar ut för / vad än det må vara ). Kort och gott: cut the crap. Gå vidare längst ner. Tryck på knappen: "I accept".
Om allt blivit rätt gjort hittintills har du lyckats skapa en enkel typ av hemsida genom mallar o du hamnar du nu inne på My Groups. Välj kommandot :Start a Group. Du ska nu först beskriva din grupp i korta ordalag - gör detta / först bara 40 ord / sen några fler ord. Gör det!!Du uppmanas sen att placera din grupp inom en kategori. ( möjligen har jag kastat om tågordningen betr. de två sista momenten när jag skriver ner detta ... ) Det här placerandet i "kategorier" skapar en sökbar rangordning - så att besökare på Yahoo utifrån kan leta rätt på o kolla in olika grupper och ev skaffa medlemskap ( om man nu valt en öppen grupp ). Så det är bara att välja plats i kategorier o underkategorier - två tre stycken brukar det vara. Sen kommer till slut ett fält som säger: "placera mig i kategorin ( den sista )…… ". Du säger OK till det. Nu är själva skapandet av gruppen slutfört och du kan logga in ( "sign in" ) på din grupp. Där går du till mail och vidare till members. Du måste ju föra in några medlemmar. Under rubriken Members väljer du "add member". Sätt t.ex. upp dig själv ( din epostadress ) samt några kollegor i gruppen / för att testa att det funkar. Sen får man hålla på och traggla på lediga stunder och lära sig sköta gruppen. Lägga till och ta bort medlemmar. Skicka post osv. Det går också att chatta och lagra dokument på din nya Yahoo-hemsida. I början kan allt det här verka lite invecklat - men det är eg. lätt o ingenting brukar gå snett. Om man gör fel är det bara att logga in igen, och försöka en gång till. Det är förstås en fördel att ha internet hemma. Jag ställer för övrigt i mån av tid gärna upp med råd - om några gör försök att utveckla det här vidare
Gunnar Thorell. 08-50814010
PS!
En ny policy-regel från nyåret 2003 säger att Sthlm stad inte godkänner deltagande i Yahoogroups. Man uppger att det föreligger risk för hackers. Antagligen är påståendet överdrivet o opåkallat - men så är det. Alltså kan mailinglistorna ovan bara användas av adressater utanför S:t Eriksnätet. Det är synd men kanske får ses som en del av etablissemangets neurotiska strävan efter att stänga in sig och stänga ute.
Retur Arbetskonsulenterna

Home / Humanistgruppen