Dikten Chrysaetos är ett stycke av Strindberg ( 1849 - 1912 ) som finns i Ordalek och Småkonst ( 1905 ). En av mina svenska favoriter. Den fungerar både som skräckromantisk rysare o svart kärleksballad. Den skrevs 7 år före Strindbergs egen död . Föregångaren Edgar Allan Poe 1809 - 1849, har antagligen influerat Strindberg - med diverse omen i inledningen och utrop, skrik osv som i tidiga skräckfilmer.
Antagligen har innehållet något samband både med separationerna fr. Siri von Essen ( sångerska, musiker ) och Harriet Bosse ( skådespelerska ) ( 1901 ). Chrysaetos är mytens namn för örn / den cirklande örnen: en beteckning för kärleksyra - som gav eld åt Strindbergs dikt. Chrysaetos sägs också vara en guldörn - den blonda Siri. Men också Harriet Bosse - som var hans livs sista kärlek.
Jag skulle tro att Dan Andersson ( 1888 - 1920 ) påverkats av formen i Chrysaetos när han i sin tur skrev Sista Natten i Paindalen ( Kolvaktarens visor 1915 ) - Också den är en dödsdikt ( som han skrev 5år innan han dog ) men den utspelar sig under ett feberrus när ett helt liv i fattigdom passerar revy. Dan Andersson har som Strindberg valt metaforen med IS = DÖD: / "Dödens helgsmål över Voimas isiga vik" / "Harja skär"osv.
I tonåren fick jag höra av en släkting som var lärare uppe i Dalarna att Sista Natten i Paindalen var den bittraste, starkaste dikt på nordiskt språk som skrivits om döden och döendet. Så här fyrtio senare verkar det fortfarande vara ett hållbart omdöme. ( Möjligen skulle man också kunna nämna En spelmans jordafärd, av samma diktare / se länk nedan ) / G. Thorell
Home / Humanistgruppen