2010-05

- Majmånads händelser-


Maj började med att alla hundarna fick fästingsmedel, de yngre fästingshalsband och Tess expot och hitintills har jag inte plockat en enda fästning på någon av dom.

Walkup kurs på Rosöga
Gemini och jag åkte till Rosöga för en kvällskurs som Lena Bratsberg-Karlsson och Jens Palmqvist höll i. Vi delades in i två grupper och fick jobba en timme med varje instruktör. Det blev en givande kväll för mig, en kväll där jag fick träna upp min minnes/markerings förmåga, tänka hur jag ska skicka hunden mm mm.

Geminibarnträff
För andra året i rad så samlade jag ihop dom som ville och kunde komma av Geminis barn med ägare. I år hyrde vi in oss hos Peter och Jill Raneryd. En fantastisk helg fick vi ifråga om husrum och mat. Ett jättestort tack riktas till Raneryds för all service vi fick.

De flesta av oss samlades torsdagkväll och avnjöt en god middag tillsammans. På fredagen kom Lena, vår uppfödare till Gemini och alla hennes 10 ungar, och drillade oss i vändningar, markeringar och dirigeringar och gjorde ett avslut med allt i ett. Det fick var och en av oss taggad inklusive hundarna som tyckte att det var jätteroligt.

Lördagen höll Cinna i och då fick vi jobba med olika övningar som var och en av kunde ta med sig hem och finslipa.

Jag är så glad att Annika m Keela, Helen m Harry, Annica m Cool, Mats m Aoife & Nora, Vivi m Vila och Ulla m Vilja kommer. Vi är ett blandat gäng av personer som har hundar gemensamt, Geminis barn gemensamt och var och en är så duktig med sin hund.

Jag är glad att Cinna kommer med, som är min goda vän och som delar med sig av sin långa hunderfarenhet som inte jag har på samma sätt.

Onsdagsträningar
fortsätter och utvecklar både mig och mina hundar, det är en ynnest att ha möjlighet att kursa varje onsdag vecka efter vecka med Ingela och mina "klasskamrater".

Kennelhosta
några onsdagar har dock blivit inställda för att kennelhostan har smygit sig in bland oss. Disa har haft en släng av det och nu har Gemini den...vi får väl se om tant Tess också får den..hoppas inte...för hennes skull;-)


2010-04-18

- Searover Gems Aengus -


Helens Harry har idag blivit uppflyttad till lägre klass spår.

Grattis till er båda.


2010-04-10

- Disas debut på working test -


SSRK/östergötland, Limmerhult

Provledare Anneli Svensson

Domare:

Ruta 1) Ursula Thineman
två enkelmarkeringar i skog. Inga kontstigheter. Disa vill dock lämna av dummien båda gångerna till skytten vilket innebar att jag fick kalla in henne.
15 poäng

Ruta 2) Mathias Bonnevier
Först kom en markering till höger som fick ligga kvar, därefter en markering till vänster som skulle in. Sen skicka på linjetag till den först kastade.
20 poäng + att Disa blev utvald till "domarens val" på den här stationen.

Ruta 3) Anette Lövgren
En ekelmarkering efter avlämnad skicka ut till samma plats som linjetag. Disa gjorde galant jobb, jag tog onödigt till inkallningssignal.
19 poäng

Ruta 4) Hampus Andersson
Två enkelmarkeringar, upplevdes som ganska långa och upp mot en höjd. Inga större problem för Disafisa.
19 poäng

Ruta 5) Anette Edqvist
En enkelmarkering med dold kastare. Här snurrade vi till det, Disa var nog något fixerad på skytten och så inte kastet vilket innebar att hon fastnade i linje med skytten.
0 poäng


2010-04-04

- Är våren verkligen här -


Nu väntar jag bara på att de ska sopa bort all sand, sen, ja sen känns det som våren har kommit för att stanna...eller hur:-)

Flera månader har gått och jag funderade starkt på att lägga ner nyhetsidan och bara skriva i bloggen men jag har inte bestämt mig än...som om det vore ett svårt val det är väl bara att göra det ena eller det andra :-)

Som sagt det har känt som om vintern aldrig skulle ta slut, den enda träningen som varit har varit hos Ingela i stort sätt. Hon har varit en riktig trooper som hållit i träningen för oss vecka efter vecka.

Nu när snön börjar försvinna så är det hög tid att sätta upp mål med hundarna.

Disa ska prova på sin första start på ett WT nu till nästa helg i Östergötland. Flera av hennes syskon kommer till start och det känns jättespännande. Det känns gott att få testa av henne lite innan kommande unghundsderby.
Annat som väntar henne är höft- och armbågsröntgen och ögonlysning - det är bara att hålla alla tummar och tassar som går. Det kommer naturligtvis vara en tid av stor oro för kennelföräldrarna Cinna och Calle, man vill ju att hundarna ska få vara så friska som möjligt.

Gemini hade jag velat starta på ett WT till våren men det är tyvärr inget som passar i tid för mig, det första blir väl på Searoverträffen till sommaren. Annars är det b-prov i elit som ligger framför oss och ja det känns som mil från oss för tillfället...eller iallafall mil för mig. Jag har aldrig startat i den klassen så det är med skräckblandad förtjusning som jag ser fram mot det.

2009-12-29

- 2009 går mot sitt slut -


Ännu ett år har passerat, två dagar kvar och sen är det dags att låta korken flyga av bubbelflaskan (alltid alkoholfritt i mina flaskor) och välkomna in det nya året 2010.

När jag gick på mellanstadiet och tänkte på år 2000 så minns jag att jag hade det svårt att föreställa mig att vara 38 år, nu börjar jag närma mig de magiska 50 och jag kan bara säga wow.

Ännu ett år har varit gott mot mig i det stora hela.

Lite oplanerat så bestämde jag mig för att ta in en ny valp i vårat hem. Disa föddes 1 februari hemma hos Calle och Cinna på Limmerhult. Barn till Geminis syster Ellen och engelsmannen som bor i Ungern, Drake.
Jag är mycket glad och nöjd med den lilla huliganen.

Under året som gått så har Cinna och Calle ordnat valpträffar så gott som varje måndad så det har blivit en hel del resor ner till Limmerhult i år.
Nu i höstas så började vi på valp/unghundskurs hos Ingela vilket har varit utvecklande.

Gemini har fått prova på ett mocktrail, startat på ett par WT och även startat på ett par jaktprov i öppenklass med sådant resultat att vi ska starta i elitklass till nästa år......

Olika träffar har vi också gått på. Den årliga Searoverträffen i början av juni, sen hade kennelmammorna Lena och Anki ordnat ett träning med Marc och Jamie Bettinson.
Mina andra kennelföräldrar Cinna och Calle hade den årliga pappaGöranträffen i juli. De hade även ordnat vid två tillfällen träning för Rita.

Jag själv bjöd in Geminis valpar till en helgträff hemma hos Calle och Cinna som var riktigt rolig och trevlig.

Nu ligger ett nytt år framför mig som ska fyllas av diverse aktiviteter, både med hundarna, vänner och familj. Som vanligt tycker jag att det är oerhört spännande med ett tomt ark framför mig som ska fyllas på med ännu ett år av mitt liv.


2009-11-10

- Harry har varit på Working Test -


Både Helen och Harry har startat på Working Test för första gången. För att vara debutanter och inte ha så himla bra koll på vad som kan förväntas tycker jag att dom skrapade ihop helt ok poäng.

Jag tänker ofta på Conovers slogan "Det ska vara kul att köra hund". Jag blir så himla glad när ägarna till Geminis valpar tränar, startar på diverse prov och tävlingar, har möjlighet att jaga med dom etc. Att alla just verkar tycka att det är kul att köra hund och att hunden verkligen får vara en del av flocken.

Ni, Annica, Annika, Cinna, Marie, Helen, Peter, Ulla, Vivi, Pia och Märta, är bara bäst.


2009-10-28

- Onsdagsträning -


Väl utsövd och på gott humör åkte jag till tobak för att hämta ut nya fleecetäcken som jag beställt till mina hundar innan jag åkte till Lidingö och dagens hundträning.

Min pigghet visade sig inte på träningen med Gemini. Liksom förra veckan gick vi på linje och gjorde diverse övningar. Min markeringsförmåga var inte på topp och inte var Gemini till stor hjälp idag heller för vid vissa tillfällen var hon lika kass som jag. vilket par vi var, haha.

Disa fick prova på svåra saker idag, markeringar från skog på ett litet ut på ängen. Full fart men hon tappade fokus på bollmarkeringen och som de flesta andra unghundarna hade hon svårt för att ringa in nedslagsområdet.


2009-10-25

- Grattis till Seamus -


Ett glatt mejl mötte mig när jag öppnade datorn.

Geminis son Seamus kan från och med idag titulera sig SVCh. Ett stort grattis till Märta och Seamus för deras framfart i skogen. Märta berättade att det enda Seamus behövde var tre starter i öppenklass sen var det klart med den nya titeln.

Vi bugar och bockar.

2009-10-23

- Fredag -


Lurade med mamma på en promenad med hundarna. Sjöarna runt vilket innebär Råsta- och Lötsjön, en promenad på ca timme. Det är mycket fågelliv av alla dess sorter. Mellan sjöarna så är det stora gräsplaner och idag så kryllade det av kanadagäss, jag tror inte att jag sett så många på en gång på samma plats.

Mamma och jag gick och pratade om dom när en liten lastbil körde förbi dom vilket oroade gässen. Så gott som alla lyfe och flög rakt över oss ganska nära, det var en mäktig upplevelse. Ingen av mina hundar reagerade nämnvärt utan tyckte nog att det var lika häftigt som jag och mor min.

Efter promenaden passade vi på att att åka till djuraffären och inhandla ett par hundtäcken. Varmt och gott ska hundarna ha när de sitter stilla i bilen efter eller före träning mm.

Jag njuter av att titta på en nyfiken och långbent Disa, hon sätter fart och far fram som en gasell, hon är rolig hon. Gemini tycker att hon är för mycket ibland och försöker ta skydd vid mina ben (yea right så lyckat det är), Tess blir sur och talar om för henne att hon ska coola ner sig lite...en liten stund funkar det:-)


2009-10-22

- Ledig dag -


Tjejerna och jag har tagit en promenad + gjort några övningar. Vädret är disigt och det känns tyst och skönt att vara tillbaka inne. Dagen inbjuder till lite städ, tvätt och varför inte bullbak. Ja, det låter som en bra idé :-).

Lidingödag igår. Geminis grupp fick gå på linje och markera. Alla hundar gick kanon, hundarna var ett snäpp bättre på att markera än deras förare men i stort gick det ok även för oss.

Att markera, speciellt när det faller flera eller att man ska vända sig bort och sen tillbaka är inte så lätt, men jag blir bättre. Undrar hur hundarna tänker/ser när de markerar?? Sen är det förstås klart att de använder sig av deras bästa redskap, nosen, när de närmar sig området.

Gemini gick härligt bra, det är njutbart att se henne och de andra hundarn ringa in området där dummien ligger tills de snabbt finner den.

Det kändes också bra att jobba med fotgåendet och vändingar det kan man/jag aldrig få för mycket av.

Disa grupp fick också jobba med att gå fot på linje och få markeringar. Till skillnad från de stora hundarna så släppte unghundarna markeringarna när vi satte ner vår hand, de tittade gärna upp på oss. Så det var en sak vi jobbade lite med. Nu är förstås en markering en markering och inga händer ska behövas men de ska kunna hålla fokusering framåt trots att det rör sig lite med händer ovanför dom.

Jag tar till mig den "kritik" jag får från Ingela och försöker att jobba på mina svagheter och att läsa min hund och att det inte tillåta fel saker vid fel tillfälle, att vara snabbare med vissa saker.

Att kursa är ju mest för min skull att jag ska kunna bli en bätte förare. Det är ett härligt gäng som jag har möjlighet att kursa tillsammans med, duktiga kvinnor och hundar.


2009-10-18

- Dags för att börja jobba igen -


Man tror inte att det är sant hur fort tiden går. Har mina nio lediga dagar redan passerat?? Ofattbart.

Det känns som en evighet sen men det är bara 1 vecka sen jag var nere i Limmerhult och var på träning med Gem och Disa för Rita.

Helgen har varit soft, mannens dotter har varit på besök och det är alltid lika roligt att träffas. Hundarna har också fått softa i helgen, vädret har inte varit så inbjudande, inte för att jag tror att hundarna bryr sig men jag har använt det som ursäkt.

Häromdagen när jag tog en promenad med hundarna träffade jag på en vän som bor i närheten. Hon var ute med sina två hundar. Hennes gamla blandrastik fyller 13 år i november. Jag blir glad att se att några fler än min Tess är så fräscha för sin ålder.


2009-10-15

- Bild från Cia o Kisaprovet 26/9 -
Glada förstapristagare
Jag och Gemini med vår parkompis Cia Johansson med Teo som fick 1hp


2009-10-14

- Ingelaträning -
Geminis döttrar, Aoife, Keela & Nora, på Ritaträning, Limmerhult


Cinna skickade en bild på Geminis fina döttrar. Dag tre på Limmerhult var det unghundarnas tur att drillas av Rita. Jag tror med bestämdhet att alla har varit nöjda med Rita och hennes träningsfilosofi.

Idag har det varit Ingelaträning hela dagen. Om Gemini gått som på räls under en längre tid så såg det annorlunda ut idag. Jag fattade ingenting och fick lösa upp träningsmomentet med att starta från ruta ett.

Dagens träning bestod i att kalla in sin hund från en kulle till en annan. Jag som förare stod dold bakom den andra och däremellan fanns ett närsöksområde. Med hjälp från Ingela så talade hon om när man skulle stoppa sin hund och lägga på närsök och sen kalla in hunden. Well, det gick inte så himla bra för oss. För det första så blev hon fastklistrad där jag satt henne och sen sprang hon runt den andra kullen istället för över (ville ju ha en rak linje från punkt ett till två). Jag skippade stoppet med närsöket och jobbade med att få in henne på en rak linje.
Gemini var inte alls med på noterna att jag inte syntes utan satt som fastspikad på platsen där jag lämnat henne. Tillslut fick jag som sagt var gå tillbaka till ruta ett genom att sätta henne där jag satt henne hela tiden, ställa mig på den andra kullen väl synlig, kalla in och se till att hon kom emot mig på en rak linje....min blivande elithund??????!!!!!! :-)

Ja, man blir påmind om att det trots allt är levande djur man håller på med och inte maskiner och det är ju det som är så himla roligt.

Disa träning började lite med närsöksarbete. Ingela visade hur hon gjorde och hur hon gick vidare med det. Disa är inte 100% på närsökssignalen men det är roligt att se hur hon sitter där och tänker när jag lägger på närsökssignalen och helt plötsligt trillar 5öringen ner och hon dyker ned med nosen.

Vi fortsatte med att lägga ut ett område och sen gick vi på linje där vi tränade fotgående, position och kontakt. Jag har bestämt mig för att jobba på med koppel istället för att tjata och bråka när hon inte går eller sitter korrekt. Under linjeabetet så föll det markeringar som vi ibland fick hämta in.

Mot slutet av träningspasset kastades långa markeringar, det kändes skönt för unghundarna att sträcka ut sina långa ben. Bland det sista vi gjorde var att de fick två enkelmarkeringar på linje...jajamensan. Jag tycker att de fixade det bra men visst behöver vi träna mer på att de ska hålla sig tajt vid nedslagsplatsen.

Roliga övningar var det iallafall för båda hundarna. Det är bra när inte allt funkar perfekt för det är då man växer eller hur?


2009-10-12

- Limmerhult och Rita Kökény -


Två dagar har jag nu varit nere på Limmerhult, Rita drakungarnas "farmor" är på besök och har hållt träning för oss.

Igår söndags ägnades all träning åt just drakungarna, Disa med syskon + två golden Sam o Alice. Sex av Disas åtta syskon var där, vi saknade Anna m Tosse och Affe m Victor.

Vädret var kallt. Vi hade uppehåll på förmiddagen men på eftermiddagen kom en regäl regnskur och vi var alla kyliga. Unghundarna var tappra, det var även kallt för dom i väntan på sin tur.

Vi hann med en del under dagen allt från stadga, fotgående, markeringar, stoppsignal, närsök. En hel del goda tips fick jag med mig på vägen som jag hoppas att jag ska kunna förvalta.

Dagen ägnades åt Geminis åldersgrupp. Gemini har gått härligt bra hela dagen. Det är mest jag som behöver tänka på hur hon står när jag skickar henne. Roliga har övningarna varit som blandats med markeringar och dirigeringar + hålla hundarna tajt i närsöksområden.

Jag är glad och tacksam till Cinna och Calle för att de ordnar för oss valpköpare, det är guld värt för oss.

Imorgon är det träning för några av Gems ungar men jag valde att åka hem. Hur gärna jag än ville vara kvar så finns ju gubben hemma och det är ju viktigt att umgås även med honom.


2009-10-10

- FRK/östras WT Fjällnora -


Då har man debuterat i elitklass på WT. Det blev en blandad kompott av poäng.

Som vanligt klev Gemini in i sin lilla tävlingskostym vilket innebär att hon går lite mer på tåna, inte ett perfekt fot och totalt koncentrerad på skytt mm.

Vi började med en walkup med en dirigering + dubbelmarkering. Min parkompis fick börja med en dubbelmarkering sen fick jag hämta in dirigeringen. Lite blås blev det men vi fick in dummien därefter kom vår dubbelmarkering och hon spikade den första men den till den andra fick jag dirigera henne för hon gick tillbaka till den först kastade.
Domare var Ulf Bergqvist och vår poäng 17.

Nästa station var det en dubbelmarkering med dolda nedslag + att den först kastade skulle in först. Här tänkte jag på att vara tydlig och hon hämtade in den första snabbt. När jag skickade på den andra så gick hon direkt i rätt område men fick rota runt lite o även ngt utanför området innan hon gick in igen och hittade den. Jag la på en inkallningssignal precis när hon fick tag i den.
Domare Johan Eklund poäng 12. Åtta poängs avdrag förstår jag inte riktigt men domaren dömer.

Trejde stationen, var ett riktat närsök. Jag fick skicka o hämta in 3 dummies. Vid första skicket så tog hon en liten lov men kom snabbt på plats de två andra var klockrena.
Domare Magnus Lindström poäng 20. Trodde faktiskt att någon poäng skulle dras men jag var mycket nöjd med henne här.

Fjärde stationen var en dubbelstation. Först kom en dubbelmarkering men innan dom skulle in så skulle en dirigering hämtas. Det började så snyggt hon gick rakt ut men vek sen av, hon jobbade på men alldeles för långt till vänster där hon fick nys på öppenklassdirigeringen (som jag inte fattade låg ute) och plockade in en av dom. Ett rent förarfel. 0 poäng.

Dubbelmarkeringen plockade hon snyggt och prydligt in. 20p och domare var Gunilla Lefwerth. Slutsumman hamnade på fjuttiga 69p....inte något att skryta med precis.

Jag har märkt när jag nu tittar tillbaka på mina WT att jag har en tendens att alltid nolla en station....där måste det bli en ändring.

Många Searover hundar plockade hem fina valörer.
I Nkl vann Madeleine Rune med sin S. Kits Peg 95p
I Ökl vann Camilla Ährlund med S. Kits Bill 93p, andra plats kom Anneli Jansson med S. Flys Alight 92p
I Ekl vann Annika Månsson med Luttergärdes Tärna 97p.

Eftersom det var FRK/östra som höll i tävlingen så tycker jag att det var extra roligt att en flat tog hem elitklassvinsten. Grattis till alla


2009-10-07

- Heldag på Lidingö -


Jag känner mig lite mör efter en heldag på Lidingö. Onsdag och det betyder träning för både Gem och Disa.

Gemi var först ut som vanligt. Idag fortsatte vi med att träna på det vi höll på med i förra veckan. Tre områden utlagda och eftersom hundarna varit där förut så kastade vi inte in områdena.

Jag tycker att Gemini tog utkommandot från området där jag stoppade henne bättre i dag än förra veckan, hon stannade även bra på pipan. Under veckan som gått så har jag jobbat lite extra på fotgående i vardagen. Gemini har en tendens att växa ur kostymen och vilja sköta saker lite själv när man är på prov så min tanke är att jag ska vara lite mer nogsam i vardagen och vår relation där. Det känns som om det har gett lite resultat till dagens träning.

Disa precis som med Gemini känner jag väldigt starkt för. De båda är härliga arbetshundar med en bra lyhördhet.

Disa och hennes klasskompisar fick träna på linjetag. Dagen började med att de först fick en markering och när de var på väg in så la Ingela ut en dummie till som vi skickade tillbaka hundarna på efter dom lämnat av markeringsdummien till sin förare.

Efter det ökade vi på med en störningmarkering bakom oss som de fick se, vi vände upp mor dirigeringsmålet, skickade för att sen hämta upp markeringen. För att öka på svårighetsgraden ytterligare något så kom störningsdummien till höger om oss (en bit bort förstås), hundarna skulle först till dirigeringsmålet för att sen hämta upp markeringen.

Den avslutande övningen i detta var att vi förflyttade oss så att vi fick en annan vinkel till markeringsområdet men först en markering som inte skulle hämtas in utan hundarna skulle först till dirigeringsområdet för att till sist hämta in markeringen.

Disa var så himla duktig, den sista övningen var tuff. På mitt första skick mot dirigeringsmområdet så drog Disa till markeringen. Jag fick stopp på henne och gick mycket närmre d-området. Det är så härligt att se när tioöringen på en ung hund helt plötsligt faller ner och hunden far till rätt område.

Jag är mycket nöjd med Disa, hennes lust och fart och nyfikenhet.


2009-10-06

- Bild från Kisaprovet -
Här kommer en liten bild på Gemini med döttrarna Nora till vänster och Aoife till höger. Det kändes lite speciellt att kunna starta tillsammans och ännu roligare var det att alla lyckades med att få ett varsit första pris.

Gems sammanfattande kritik för provet var "En väl genomarbetad tik som löser dagens uppgifter på ett effektivt och enkelt sätt (ett härligt retrieverarbete) Väl förd"


2009-10-05

- Efter regn kommer sol -


Lite seg känner jag mig efter jobbhelgen. Allt har flytit på utan några problem det känns dock att hösten har kommit för att stanna. Nätterna har varit lite kyligare än tidigare och man vet vad som ligger framför en. Det träliga med att jobba i patrull som jag gör under höst och vinter är att fötterna kräver något varmare än lättavtagna sandaler och jackor som ska tas av och på. Vi har ca 50 besök per natt vilket innebär många turer in och ur bil och diverse hem. Många gånger ska skor och jackor tas av och på. Våren är redan efterlängtad ur den synvinkeln.

Men som hundägare tycker jag att det här vädret är underbart. Härliga friska promenader får man njuta av var dag. Ibland njuter av sämre väder för då håller sig de flesta hundlösa människor och faktiskt även andra hundmänniskor sig inne. Det blir lite lugnare på promenadstråken och det gillar jag....så social är jag...

Hela onsdagarna tillbringas nuförtiden ute på Lidingö. På förmiddagen tränas Gemini och på eftermiddagen Disa. Jag gillar att kursa, det får mig att "lenghten my stride", ta lite längre kliv, göra lite bättre.

Idag passade jag på att förbättra Disas fotgående utan koppel, lägga ut raka dirigeringar, vara noga med postition, snyggare avlämningar (inte hoppa upp i ansiktet), och träna på uttecken. Innan dess fick hon sitta lös och titta på medans jag körde Gemini. Disa är en liten härlig tik med full av glädje och jobblust.

Gemini fick träna på raka sidodirigeringar med störning. Målet var att få rena snygga raka höger dirigeringar vilket låter lätt men visade sig vara lite svårare än jag trott. Jag tror bestämt att jag har varit lite slarvig med damen men det känns roligt att ta itu med specifika problem och förhoppningsvis bli bättre.

Tess gammeltanten, ligger och kollar läget ett tag sen tycker hon att med ålderns rätt kan traska runt och vara en störning för de andra hundarna. Hon är rolig hon. Idag kändes det inte som om hon var upplagd för någon längre promenad så rundan blev kortare än jag hade önskat i dagens vackra väder men här får hon bestämma.


2009-10-03

- Aoife på WT -


Marie och Aoife har startat på goldenklubbens WT i Dåntorp idag. Working Testet gick väldans bra, de slutade på en andra plats i nkl med 86p.

Nu är dom på hugget tjejerna. Grattis till er båda.

Maken Mats (Maries alltså) startade Nova (ett halvsyskon till Gemini från Mincers kennel) och vann ökl på 82p. Snyggt jobbat.

Här regnar det för fullt, ska snart ut med hundarna innan jobbet väntar. Maken (min) kommer hem från Mallorca ikväll så han tar sista rundan med hundarna, sen kommer väl dom att ha lördagsmys :-).

Under veckan som gått så har snälla mamma ställt upp och sovit här hemma medans jag har varit på jobbet. Man är tacksam för att man har en juste familj. Jag kände att jag inte ville lämna dom ensamma från 20.30-07.30. Disafisa kan man inte riktigt lita på, hon är en härligt ung tik med en stor upptäckarlust...när man inte är hemma. Det ska väl bli hund av henne också.


2009-10-01

- nämen hallå min trogna lilla skara -


Nu tack vare en god granne så har jag äntligen kommit igång med hemsidan igen. Det är jobbigt att vara beroende av andra när man inte kan fixa saker själv men jag är evigt tacksam för den hjälp som jag får.

1½ månad sen sist och vad kan ha hänt under den tiden?? Min gamla dator tackade för sig så det var bara att plocka fram plånboken, le och betala. Men måste medge att det känns skönt med min nya laptop, nu när man vant sig vid den.

Gems ungars framgångar

Fem av Geminis ungar har varit på jaktprov och alla fem har kammat hem ett varsit första pris i nkl. Megastolta är vi över Cinna Wiberg med Nora, Marie Lindmark med Aoife, Vivi Jansson med Vila, Annica Bergelin med härliga Cool som även har blivit godkänd kkl. Annika Hecktor med Keela har lyckats med detsamma som brosan Cool:-)

Alla är så duktiga och det gör mig glad att allt går så bra.

Gemini

Sju öppenklass prov har jag anmält mig till i år. Det första kom jag med på och det slutade med ett andra pris. Sen var jag andra reserv på ett prov och förstod att jag med största sannolikhet skulle komma med men då hände sånt som inte får hända. Gemini blev påsprungen av en glad hanhund och skadade ena tån på tassen. Det var bara att tacka nej till platsen på provet med lite sorg i hjärtat och förhoppningar på möjlighet att komma med på något annat prov.

Det ena efter det andra provet hamanade jag långt ner på reservlistorna eller så blev jag bortlottad. Jag försökte tänka positivt på saken. Många tycker att det är roligt att köra hund. Men så kom vi med på Kisaprovet. Oj vad glad jag blev och ännu roligare var det när både Cinna och Marie med Nora och Aoife kom med på provet fast i en annan klass.

Min parkamrat var Cia och Teo, det blev extra roligt och roligast av allt var att både jag och Cia åkte hem med ett varsit första pris i öppenklass. Mitt andra och Cias första. Teo gick så himla bra att han till och med fick 1Hp och det var de mycket välfötjänta av.

En andra etta betyder att vi ska upp i elitklass till nästa år, ojojoj.

Dagen efter provet så var vi inbjudna på en andjakt. Vi var ett litet gäng och det var så trevligt. Tack Cinna och Calle för att ni fixar och bryr er så mycket om oss.

Disa

Disa har växt om Gemini på höjden. Hon är idag åtta måndader och är en härligt glad ung tik.

Med henne har jag varit på några valpträffar på Limmerhult. De börjar växa fram till ett gäng spännande hundar. Vi har även påbörjat kurs hos Ingela och det ska bli roligt att utvecklas tillsammans där med våra "klasskompisar"


2009-08-16

- jaktprov och en helg på landet -


Startade på prov i fredags och kom hem med en tvåa...lite surt, men så här efteråt är jag nöjd med Gemini.

Provet började med en landdirigering som gick ganska bra. Inte helt rakt men vi fick in den ganska snabbt. Därefter var det en dubbelmarkering som hon spikade.
Vi fortsatte med ett sök, 12 vilt var utlagt och alla skulle in, sex var. Söket var inte speciellt djupt men ok brett + att ena kanten låg jäms med vattnet. Här tycker jag också att hon skötte sig bra, hon drog utanför sökmarken vid ett tillfälle, tyckte väl att inte söket var stort nog???!!
Därefter var det dags för en dubbelmarkering på vatten som även den gick galant. Vi hade kanske lite tur för krickan drev inte iväg, som vissa andra ekipage och vi hade ingen Ålandsbåt som åkte förbi under vårat arbete som gav härliga vågor (gulp)för vissa. Vi avslutade med en vattendirigering och eftersom det inte var något skott mot det hållet så hade de allra flesta hundarna dragning åt markeringshållet, så även Gemini. Min dirigering blev lite för omständig och därav våran tvåa, trots att hon fick in viltet.


Monica S


Lasse Johnsson, domaren för dagen, sa att jag var snubblande nära en etta men vad hjälpte det då. Nu tycker jag att han dömde korrekt, vattendirigeringen var lite för omständig för att få en etta men jag är himla nöjd med Gemini.

Den sammanfattande kritiken var: "En tik som utför ett bra sök och ett utmärkt markeringsarbete. Brister något vid vattendirigeringen som dock bärgas"

Ettorna vill jag gratta, Hans Forsell med sin Searover Kits Bunny, Maria Sundström med Streamlight's Pearl A, Lena Edvardsson med Jaktlågans Lord Lambourne. Jag hoppas att det inte var någon jag missade nu.

Hur som haver så var det en lång men trevlig dag med trivsamma människor. Vi hade tur med vädret och markerna, som ägs av Maria DeGeer och hennes man, var trevliga.

I helgen åkte jag, mannen och hundarna till landet. Anders har plockat svamp med hundarna och jag har rensat. Vi har plockat svarta vinbär och bara varit.

Jag passade även på att köra ett pass med Gemini - dirigeringar förstås :-). Nu inväntar vi att höra från resterande prov som vi anmält oss till och se om vi har turen att komma med på något mer. Det är många som vill komma till start så jag kan bara hålla tummarna för att Gemini och jag ska ha lite tur.

Pappa Göran har varit på dubbelprov i elitklass i helgen. I lördags fick han en tvåa idag kammade han och matte Cinna hem en etta. Hurrrrrrra va ni är duktiga.


2009-08-13

- and -


Igår var det en kaja idag fick Disa prova på en and.

Jag skulle lägga ut en dirigering till Gemini och Disa fick följa med till målplatsen. Jag slängde iväg anden och snabbt for Disa iväg för att hämta den. Helt spontant tar hon upp den och kommer snart in till mig och bjuder upp den i ansiktet. Det känns skönt att hon verkar vara helt spontan på vilt.

Efter jag kört Gemini klart hämtade jag Disa. Hon skulle få hämta en kort andmarkering, den här gången ville jag inte att hon skulle knalla utan sitta, vänta på kast och sen bli skickad. Inga problem, hon satt snällt kvar och gick på kommando, plockade upp anden och bjöd upp den i ansiktet på mig.

Disa är en härlig liten tjej. Gemini var också på hugget idag, så på hugget att hon knallade på min dirigering. ja, du läste rätt min Gemini knallade :-)


2009-08-12

- kaja -


Annika E och jag åkte till klubben för att lägga ett sök åt Gemini och Zingo idag på dan. Jag tycker nog att det gick ganska bra för båda tjejerna.

Disa fick för första gången bekanta sig med vilt. Annika kastade en markering med en liten kaja och Disa for iväg i 180, grabbade tag i den och sprang runt som en kalv på grönbete. Himla roligt tyckte hon fågeln var och när hon efter en liten stund uppfattade min inkallningssignal så kom hon farande med kajan, stolt som en tupp, upp i ansiktet på mig.

Annars håller jag på att träna lite stoppsignal under våra promenader. Inkallning står alltid på schemat, hon har en härlig lyhördhet och fart in och den vill jag inte på något sätt tappa. Det känns spännande att få se vad det blir av den här lilla damen.


2009-08-11

- Limmerhult -


Äntligen semestern. Jag började den med att åka ner till Limmerhult. I söndags hade vi valpträff men jag åkte redan ner lördagsmorgon och kom hem idag vid lunchtid.

På valpträffen så tränade vi början till stoppsignal, stadga, fotgående och markeringar. Framförallt tränade vi på att vara tydliga förare.

Sex av åtta valpar hade möjlighet att komma, vi saknade Anna m Tosse och Affe m Viktor och hoppas att de har möjlighet att komma nästa gång.


valpträff 6 månader
fr vänster; Calle m Erik, Johanna m Sting, Cinna m Olle, Classe m Sako, Marie m Lykka och jag m Disa


Dom är härliga de små liven. De är nu spetiga och långbenta, busiga och glada. Jag känner gott inför Disas och min utveckling. Igår måndags provade Disa, Olle och Erik på närsök. Disa verkade fatta galoppen på en gång. Nu har jag inte lagt ner så mycket momentträning än utan hon har fått vara valp och unghund fått en chans att utveckla många andra sidor av sig själv. Nu känns det dock dags att börja träna in olika moment med henne.

Gemini fick en chans att jobba en del också i helgen. Olika markeringar och dirigeringar både på land och vatten. Hon var på hugget och det kändes roligt. Hon är kvick nu så det gäller för mig att vara snabbare på pipan om jag vill ha hennes kontakt.

Jag är ingen badälskare och är lite nojig när det speciellt kommer till näckrosor. I Cinna och Calles vatten är det mycket näckrosor. Calle kastade en dubbelmarkering till mig och jag sa skämtsamt att jag behöver inte ha någon elitmarkering utan det räcker med en öppenklass. När Calle kastade iväg den första tänkte jag att den kom perfekt. Den andra som han drog iväg kom liiiiiiite längre än han hade planerat och jag stod där på bryggan svettig över längden på markeringen och alla näckrosor.

Iväg skickade jag iallafall Gemini som hade sett den och som sen började simma mot och in i alla näckrosor. Det blev stopp och hon vände lite men hon hade koll på den oranga vattenapporten. Jag tryckte ut henne och hon jobbade med att hitta en lämplig väg och kom till slut fram till den. Hon simmar med bra kraft så jag ska inte behöva oroa mig men jag kan inte låta bli. All kredit går till min fantastiska hund som trots en orolig matte som hon säkert uppfattade litade på sin egen styrka och mina kommandon med att avsluta jobbet.

Tack Cinna och Calle för en trevlig helg och med allt det innebär.


2009-08-04

- En tur till skogen -


Igår satt jag och rensade igenom lite gamla dvd:n. Jag hittade några "hundband" blandannat när Tess tog sitt MH 1999. Jag är glad att hon har åldrats med förmånen att vara pigg och frisk. Hon bär sitt huvud högt och travar fram, det glädjer mig.

Det kom flera skratt när jag tittade på bandet. Min första hund och jag visste nog inte riktigt hur jag skulle läsa testresultatet. Men över de 12 år vi har fått tillsammans så har jag lärt mig mycket genom att äga henne.

Idag var vi till Ursvik. Jag tog med mig ett gäng dummies, bollar och chuck-it:en. Mina hundar älskar chuck-it:en. Meningen var att jag ska ta en hund i taget men helt plötsligt är det två med den tredje på språng efter bollen jag slängt iväg. När jag väl fått ordning på de glada hundarna och åter talat om vad som gäller och vems tur det var så hade någon av de snabbt glömt bort det när nästa boll kastades iväg. Till slut fick jag ordning på dom muttrande men de var lika glada för det redo för nästa.

Tess är barnsligt förtjust i tennisbollar och igen att se henne fara fram i skogen letande efter bollen glädjer mig. Det är underbart med en "tant" som hänger med och känner lust till "lek".

Disa som drog ett par gånger fast det inte var hennes tur var en fena på att markera och nosa upp bollen snabbt. Glad blev jag....inte att hon knallade utan för hennes andra fina kvaliteter.

Gemini tycker också att detta är en toppenaktivitet, både rolig och något utmanande.

Det var länge sen jag la ett sök så jag passade på att göra det idag. Det blev ett motivationssök. Gemini fick titta på medans jag la ut 10 dummies som hon sen fick jobba hem. Det var härligt att se henne pinna på med stor glädje och snabbt komma hem med dom. Jag avslutade promenden med att lägga ut en ganska lång dirigering som hon inte såg när jag släppte den. Laddad som hon var vid skicket så drog hon en bra bit förbi i 180 innan jag hann stoppa henne och kalla in henne mot den utlagda dirigeringen som hon snabbt fick nys på. Jag gladde mig faktiskt åt hennes lust och fart. Hon är så himla härlig.


2009-07-29

- Fyra nätter kvar -


Tänk att man inte kan låta bli att räkna ner. Helgen + en natt i nästa vecka sen börjar en efterlängtad semester.

Har anmält mig till flera B-prov och förhoppningsvis ska Gemini och jag kunna bli klara med öppenklass i år, det är iallafall målet. Det känns spännande, det är alltid lika roligt att starta på ett prov eller tävla även om jag brukar vara något nervös.

Disa har hunnit bli sex månader, är nästan lika "hög" som Gemini med långa ben och tunn i kroppen och så himla söt. En glatt viftande svans, full med bus med andra ord precis som det ska.

Hon har lärt sig att låta bli änder när vi traskar förbi dem men kaninerna tycker hon är högintressanta. Just nu håller hon på att lära sig att även de inte är till för att jagas. Idag ställde hon sig på bakbenen i kopplet redo att studsa efter en och då fick jag ta tillfället i akt att tydligt tala om att sånt uppskattar jag inte.

Jag passade på att göra några få övningar med Disa och Gemini. När jag körde Gemini så slet Disa sig loss från den torra trädgrenen två gånger som jag bundit upp henne i och kom rusande i 280 mot oss. Vid andra tillfället vi fick jag återigen tillfälle att vara tydlig med vad som gällde. Hon tyckte nog att jag, matte, var lite taskig men hon fattade galoppen och satt tyst som en mus på rumpan tills jag var färdig med Gemini.

Det är roligt och spännande att utvecklas tillsammans med mina hundar. Dom jag har är jag så glad i. Tess snart 12½ år hänger fortfarande med på promenaderna och när jag kört de andra vill hon gärna springa efter en boll eller dummie, jag är impad av den lilla damen.


2009-07-26

- Små börjar bli så stora -


Jag kallar dom Geminis valpar men de är inga valpar längre.

De är så stora att de har börjat att visa sina framfötter på prov. Nora blev startad på lilla retrievermästerskapet, hon fick en fin bedömning och matte Cinna är mycket nöjd med henne.


Härliga och duktiga
Annika och Keela på Göranträffen, foto Mats L


Idag startade Annika och Keela på ett WT i Jönköping och går och vinner med hela 97p (19,18,20,20,20), vad månne det bli av dessa små stjärnor.

Här hemifrån kan vi inte annat än gratta dom för helfina prestationer, vi är mycket stolta över Geminis avkomma, jag är också stolt över de härliga förarna/ägarna. Jag kunde inte ha önskat mig bättre.


2009-07-20

- Släktträff på Limmerhult -


Det här blir nog den fjärde "Göranträffen" jag är på. Första gången så var Gemini och hennes syskon/halvsyskon inte mer än ett ½ år, nu har de hunnit bli 3½. Mycket har hänt sen den gången, det har hunnit bli en unghundsgrupp och nu även en valpgrupp, Soldrakarna som är ett ½ år nu.

Det är lika roligt och trevligt var gång vi träffas, det är ett litet kärngäng som hängt med hela tiden vilka är en fröjd att träffa varje år. Det har tillkommit några nya i och med drakkullen och det också kul med nya fräscha....unga (haha) hundägare.

I år började vi med på lördagen att dela upp oss i åldersgrupper. Drakungarna var först ut, alla åtta var där. Anette Edqvist höll i den träningen. Vi fick träna på sitt stanna kvar, lite glatt bus, följsamhet under mingel och någon apportering.

Sedan fortsatte vi med unghundarna som Calle höll i. Fyra av Geminis ungar var med och jag tycker att de är himla duktiga, de börjar bli stora (16 månader). Riktigt imponerad blev jag av Nora, hon var duktig sist jag såg henne men bara på några veckor tycker jag att hon har vuxit något enormt, hon lyser av självförtroende och jag tror att matte Cinna är meganöjd med henne.

Calle hade lagt upp ett träningspass som fick hundarna och ägarna att tänja lite på sina gränser och det fixade dom finfint.

Sist på eftermiddagen körde vi 3 åringarna. Anette höll även i den här träningen. Vi jobbade två och två. Min älskade Gemini är tillbaka till sitt gamla jag och jag är mer än nöjd med henne.

Söndag blev en blöt dag. Största delen av dagen regnade det och jag var glad att jag hade flera ombyten med mig.

Vi delades upp i fyra grupper där varje grupp för lägga upp en träning för en valp, unghund och 3åringarna. Här fick alla hjälpa till och tänka och hjälpa till. Sen gick vi runt på alla olika stationer.

Disa körde jag bara två stationer, hon var inte riktigt på hugget så jag ville inte pressa henne på något sätt. Efter igårdagens träning och sen ligga i bilen mm bara det var en stor "träning" för henne. Gemini körde jag däremot och igen det är så kul att köra henne.

Tack till Cinna, Calle och Anette. Tack till alla gamla "Göranvänner" tack till de nya drakungevännerna. Det är lika roligt varje år.

Kameran blev kvar hemma så jag har inga egna bilder...tyvärr.


2009-07-17

- Bärplockning -


Anders har påvisat Disa alla fina blåbär i skogen så nu går hon och smaksar i sig de goda bären.

Häromdagen så var familjen ute och plockade smultron. Först gick Anders med den lilla hinken sen tre hundar varav två (läs Gemini och Disa) plockande munnarna fulla sist jag som fick plocka resterna i min lilla hink. Hmmm känns som om något inte stämmer här??!! ;-)

Sist nämnde jag om att inte träna (övningar) valpen för tidigt och det tror jag på. På söndag blir Disa 6 månader och känner att nu är det hög tid att mjukt och fint börja göra lite mer genomtänkta övningar. Vi har en spännande tid framför oss.


2009-07-10

- Händer inte så mkt för tillfället -


Det har regnat till och från. Jag har jobbat och ska jobba hela helgen. Hemmet har fått stå i centrum de senaste dagarna, städ, tvätt och lite bak har jag hunnit med. Hundarna har bara varit....känns som om de bara har fått varit under en längre period. Ska ta tag i Gemini, hennes skendräktighet är över och hon känns åter lite mer alert och lustfylld.

Jag hade tänkt slänga några gamla Canistidningar när jag trillade över en artikel som heter "När valpen blir för duktig" skriven av Irene Liliequist.

En av flera vettiga saker (som jag tycker) som hon skrev om var att våra valpar ska lära sig så mycket och att vi ibland har lite för bråttom för att det är så kul. Hon talade om alla förväntningar som vi har på valparna i hemmet och alla förväntningar vi har utanför hemmet. Summerar man ihop alla dessa typiska förväntningar så ser man att de allra flesta förväntningar vi har på valpen är att de INTE får göra ditt och datt, vi talar om för valpen att uppvisa självkontroll (som hon skriver). Hon tycker att det är mycket viktigare att man lär valpen att slappna av utanför hemmet (inte skapa en förväntan på att saker och ting ska ske hela tiden). Hon säger att det är mycket viktigare lära valpen det än en massa övningar på kort tid. Övningar kan läras hela livet, gott uppförande och att kunna slappna av är lättast att lära in före könsmognaden.

Jag tyckte att det var lite tänkvärt. Ibland är det så himla svårt att låta bli att göra saker med sin lilla valp som är som en liten svamp och bara suger in kunskap.

Nu har man säkert många olika åsikter om detta men som sagt jag tycker att det lät bra.


2009-07-07

- Picasaalbum -


Nu finns bilder från Geminiträffen tillgängliga under en ny knapp BILDER.


2009-07-06

- Geminiträff -


Cinna och jag har pratat en hel del om att försöka få ihop en kullträff efter Gemini. I helgen blev det av och sex av tio valpköpare hade möjlighet att komma. Cinna och Calle lät oss vara på deras fina marker på Limmerhult och Limmerhult ligger lite mitt emellan var alla valpköpare bor från Skåne till Dalarna.

Helen med Harry, Annica med Cool, Ulla med Vilja, Vivi med Vila, Mats med Aoife och Cinna med Nora fick jobba i dagar två. Vår instruktör för helgen var Anette Edqvist som är god vän med Cinna. Jag är övertygad om att alla åkte hem med något nytt i ryggsäcken. Jag uppskattade Anette för den tid hon gav och en. Hon rosade och risade fick alla att försöka tänka själva.

På lördagen efter vi pratat ihop oss lite så börjades det med markeringar som sedan byggdes på med lite svårigheter och linjetag. Det var roligt att se hur otroligt lika alla är i sitt sätt.

På söndagen fick hundarna prova på vilt för att sedan avsluta dagen med ett litet jaktprov med riktig bössa, domare, sekreterare mm. Skott och vilt tyckte alla hundar var roligt utan att det på något sätt blev för mycket.

Det har varit ett rent nöje från min sida att lära känna Helen, Vivi och Ulla lite mer. Jag har varit så himla nöjd med helgen, både med hundarna och med förararna, träningen och samkvämet.

Gem och Disa fick låna en av de fina hundgårdarna under helgen och det var jag glad för. De fick inte vara med och träna men de hade fin utsikt över det Limmerhultiska ägorna stunderna de fick vara där.


2009-06-30

- Norrtälje -


Åkte och hälsade på Gunilla Lefwerth i förmiddags. Åtta små underverk låg i valplådan. Åtta små flatvalpar, goa och runda.

Eftersom mina hundar fick vara kvar i bilen medans jag var in så åkte vi och badade dom en stund innan Gunilla och jag fastande på verandan och pratade om himmel och jord.

Disa överaskade mig idag. Hon var så himla kavat i vattnet. Hon bara simmade och simmade och under simmandet upptäckte hon roliga saker i vattnet. Det var riktigt roligt att studera henne. När de andra simmade ut försökte hon ta rygg och ibland tog hon verkligen rygg på Gemini, hon hade framtassarna på Geminis rygg och sparkade bara med bakbenen. Gemini verkade inte bry sig speciellt mycket om det.

Efter ett par timmars visit hos Gunilla stannade jag till hos Ann S. Det var ett tag sedan vi sågs så det var kuligt att prata och njuta av en god lunch som hon hade förberett på verandan.

Vilken softardag. På hemvägen avslutade jag den sista delen av Stig Larsson böcker, mord och elände. Imorgon ska jag balansera upp det mörka i böckernas värld med att gå på bio och titta på en romantisk komedi.

Om man inte vill fördjupa sig i mörka deckare eller sitta inne på en bio så bjuder hundvärlden på en spännande plats att vara i, visst är det död och elände där också men huvudelen är som en romantisk komedi, skratt och kärlek :-)


2009-06-29

- Fortsatt värme -


Den bleka kroppen har blivit röd. Ännu en förkyldning har kommit över mig. Det är underbart med värme och sol men....jag vågar väl knappt nämna det... jag längtar efter lite moln och en regäl skur....och nu får jag nog en blixt i huvudet av otacksamhet.

Är långledig så jag passade på att återigen ta en tur till landet under helgen. Det är inte många knop jag orkar göra i hettan men jag tror på att få njuta av ledighet också, att bara sitta i solen och läsa, lösa korsord och pula med saker när lusten faller på (om det inte är någon som måste göras förstås).

Hundträning har jag lagt ner helt dessa heta dagar. Gem och Dis kör sina egna busrace runt gården när deras anda faller på.

Nu ikväll åkte jag och Annika med hundarna till vår veterinär. Det var dags för Zingo och Gemini att ta blodprovet efter vaccinationerna mot rabies. Nu återstår det och se om allt har gått vägen.

Jag passade på att väga alla mina hundar, Tess väger 26,6 kg, Gemini 23,4 kg och Disa 14,8 kg. Jag kollade även upp några andra småsaker med Gemsan. Det känns gott att en trevlig veterinär som tar sig tid.


2009-06-25

- Värme -En sommarbild från skärgården.


Passade på att åka till landet två dagar eftersom jag var ledig. Alla mina födelsedagsplantor planterade jag i rabatten sen gjorde jag ingenting förutom att vara ute i solen och njuta.

Tess lägger sig på en lämplig plats i skuggan där hon har bra översyn över markerna. Hon ser till att skälla ordentligt när det kommer någon cyklist uppe på vägen, bara så att de ska veta att hon har koll.

Gem och Dis har busat med varandra, ena gången är det Dis som triggar upp Gem och andra gången är det Gem som har full kontroll på leken. Dom får ströva fritt på gården och är ute hela dagarna. Lite koll får man hålla på Dis, hon är en liten grävare och det gäller att se var hon har grävt så att man inte snubblar i groparna :-). Hon är söt den lilla prinsessan.

Jag ställde Disa på vågen imorse och den visade 14,2kg, ser ut som om syskonen håller samma viktutveckling.


2009-06-22

- Då börjar... -


..dagarna återigen bli kortare. Tur att man inte märker av det än på ett tag (smil).

På min självaste födelsedag så överaskade Disa mig genom att ha rivit på tapeten i sovrummet. Jag kan lova er hennes ekonomiska värde var + minus 0, med andra ord blev jag mer än irriterad. Det är ju synd att man inte kan fånga henne i action så att man har tillfälle att tillrättvisa henne. Nu fick jag svälja min vrede och ta emot henne glatt när hon mötte mig vid dörren. Disa hade glömt bort buset med tapeten för länge sen.

Då har årets midsommar passerat. Här klarade vi oss från regnet under dagen. Lagom tills jag skulle till jobbet på kvällen så öppnades himlen och regnet öste ner. Det är ganska skönt att vara i hemma en helg som denna, det sprider sig ett speciellt lugn över stan. Dom flesta har flytt stan, sitter i tråkiga långa bilköer för att komma ut på landet, hinna med en båt eller vad det nu kan vara.

Solen och värmen har återvänt till min del av världen så jag tror bestämt att jag och hundarna ska ta och njuta av landet ett par dagar innan det är dags att jobba igen. Men jag har förmånen att inte behöva åka när trafiken är som värst och det är jag glad för :-).


2009-06-18

- Avslutning -


Nu gör Ingelaträningen ett sommaruppehåll. Avslutningen hade vi tillsammans med alla Ingelas grupper vilket var roligt. Claes och Pia M lät oss vara på deras härliga ö utanför Vindö. Ett stort tack till dom för hämtning och lämning och för förberadande av god lunch.

Av naturliga skäl så var det vatten vid tränade. Vi hjälpte varandra vid de tre planerade stationerna. Efter lunch så passade jag på att jobba lite ensam med Gemini och med de saker som jag kände att vi behövde göra.

På vägen hem från Värmdö så passerade vi en olycka. Två bilar låg i diket, en nästan upp och ner. De som var omkring såg lugna och sansade ut så jag passerade. Jag undrade stilla i mitt sinne vad som hade hänt, tuff omkörning, snackat i mobilen, för hög hastighet eller....ja, inte vet jag. Men man kan inte vara nog försiktig när man är ute och kör.

Nu nalkas midsommar och jag jobbar. Men eftersom vädret inte ser ut att bli det bästa så gör det ingenting för min del men jag tänker på alla andra som längtar att få sitta ute och njuta av god mat och trevligt umgänge.

Jag får önska alla trots väder GLAD MIDSOMMAR


2009-06-15

- Jessie -


Idag går mina tankar till Annika Ahlbaum. Jessie (Searover With-It), Javas mamma, har fått vandra vidare till grönare och skönare ängar. Dryga 11 fina år blev hon.


2009-06-14

- Unghundsderbyt -


Sjörövarna visade framfötterna även på detta unghundsderby. Ingela Funck med Pim vann titeln. Ett jättegrattis till dom.

Hur gick det då för Geminis ungar detta regniga derby?? Colum måste ha varit riktigt het på gröten för 4 nollor var nog inte precis det som matte Annica hade planerat. Den stationen han fick poäng på blev det 18p.

Killian kom inte till start för matte Pia hade blivit sjuk. Aoife och Vilja löpte så de kom inte med heller på provet. Nora och matte Cinna kom däremot till start.

Dagen började med en nolla och det glädjer ju ingen (eventuellt, kanske, troligtvis inte några medtävlare förstås) men sen förflöt dagen bra på de resterande stationerna (16, 19, 0, 20, 18). Jättefina poäng men jag förstår precis hur det känns missa en station, det känns så himla surt. Den lilla tävlingsmänniskan finns ju trots allt inom en och man vill ju åtminstonde komma till final. Men hur som haver. Cinna & Norah kanonjobbat.......ehhhhh men med Cool behöver vi nog ta ett allvarligt samtal med ;-)


2009-06-14

- Valpträff -


Hade bestämt mig för månader sen att jag skulle åka och titta på Unghundsderbyt i Västerås. Jag ville vara där och heja på Geminis ungar och mattar. Men pga av fökyldningen så känner jag mig inte så himla alert, jag får heja på dom hemifrån istället.

Igår trotsade jag dock min förkyldning. Jag tänkte inte missa Disas 2:a valpträff. Den första missade jag då jag valde att gå "kurs" med Bettinsons med Gemini.

Det var trevligt att få träffa alla, speciellt Anna och Johanna som jag inte träffat förut. Dom andra är gamla i gården, Marie, Affe, Claes och naturligtvis Cinna och Calle.

vi började med att samlas utan valpar och prata lite om hunderiet, om vi hade några frågor mm sen hämtade vi valparna och gick ut på ängen.

Dagens övningar bestod i kontakt, passivitet, följa fint i koppel, inkallning, sitt stanna kvar och sen fick de även prova på att hämta en dummie eller kaninboll.

Alla kändes välbalanserade och det jag kunde uppfatta så hade alla en fin kontakt med sin hund.

Efter fikat/snacket så körde några av oss de stora hundarna. Gemini som har tappat lite av sitt självförtroende fick bara enkelmarkeringar, de andra körde en blanding av markeringar, dirigeringar och stoppsignal med närsök.

Kameran hade jag med mig men den låg i bilen, att både koncentrera sig på hund och kamera känns inte så lyckat. Vill man se bilder så får man gå in på Limmerhult eller Johannas blogg.


2009-06-12

- Förkyld -


Jag har varit frisk så länge så länge. Ena arbetskamraten efter den andra har varit dunderförkylda under vintern och våren men jag har klarat mig. Nu är den friden slut. Det är dags att få tycka synd om mig själv, jag hatar att vara sjuk!!!!

Imorgon är det valpträff nr 2. Sist kunde jag inte åka eftersom jag var på Bettinsonkurs. Imorgon åker jag även fast min nos lyser röd. Troligvis åker jag inte till unghundsderbyt, det får bli en vilodag eftersom jag söndag kväll börjar jobba igen. Vart tar tiden vägen?

Idag har Zingo fått tagit långpromenad med mig och de yngre tjejerna. Det blev en koppelpromenad för henne vilket var vansinnet tråkigt tyckte hon. Efter halva promenaden började hon softa ner lite och inte ligga på i kopplet lika mycket som i början.

Annika har gjort stora framsteg med Zingo det är kul att se.

Sista biten hem fick Zingo busa loss. Hon började direkt att uppmana Gemini till lek som hängde på en kort stund. Disa som jag hade kopplat ville mer än gärna hänga på tjejerna men eftersom de for som två kanonkulor fick hon inte lattja med dom. Himla tråkigt tyckte Disa, lugnast tyckte jag.


2009-06-11

- Ball hund -


Hon är så himla ball, lilla Disafisa. Hon är spontan i sin apportering som jag knappast tränar och kommer med föremålet till mig med en glatt viftande svans. Man kan inte annat än att vara nöjd.


2009-06-09

- Ursvik -


Det var länge sen jag tog en prommis i Ursvik. Jag har tyckt att Disa har varit för liten för att gå långa skogspromenader men det är hon inte längre. Däremot kände jag idag att det kanske är lite tufft för Tess att gå en lång promenad i skogen, visst tycker jag att hon hänger med men hon är drygt 12 år och det får man inte glömma bort.

Disa som inte ens är ½ år har inga funderingar på något annat än att ha kul i livet. Idag fick hon prova på att hämta en markering och göra ett minilinjetag. Kul tyckte Disa som är väldigt spontan i sina upptag och ingångar och avlämningar. Det gäller att ta vara på dom fina egenskaperna.

Disa fick även prova på den svåra övningen att sitta kvar utan koppel medans någon av de andra hundarna fick hämta in en dummie. Det var lite svårt de första gångerna men sen satt hon fint kvar och då fick hon mycket beröm och hon var nöjd. Det är en glad liten tjej som jag har.

Igår träffade jag och tränade tillsammans med min vän Annika E och Åke L. Deras hundar är som raketer. Åkes hund är efter Dana (Karin Thunaders tik), han är ett år och har en motor som heter duga. Han kräver sin man och jag känner att jag skulle nog inte klara av en så stark hund. Annikas Zingo är också en hund med en enorm arbetslust och motor. Hennes träning går ut på att jobba upp kontakten med henne under träningssituationer. Tänk så olika problem/utmaningar man har med sina hundar.

Min Gemini är inget av vad Åkes och Annikas hund är. Gemini är mer försiktig och känslig så jag behöver jobba på ett helt annat sätt. Det är lärorikt att träna med andra hundar som har helt olika temperament.

Gemini fick jobba på dubbelmarkeringar igår och jag tycker att det gick sådär. Men det är bara att träna på.


2009-06-07

- Searovers kennelträff -


Jag förstår inte att jag är så seg på att komma i säng i tid, klockan var över 01.00 när jag släckte efter jag legat i sängen och tittat på en riktig b-film.

Men upp kom jag i morse som planerat och började fixa iordning det sista innan den årliga kennelträffen på de fina markerna i Hvarsta. Det var trevligt att träffa på gamla kända ansikten.

Dagen till ära var det inte fler än Annica & Cool och Pia & Killian som hade möjlighet att komma från Geminis kull. Men jag var glad för att få se dom och njuta av deras framsteg tillsammans. Det är två härliga hannar.

Vi delades upp i fyra olika grupper och min grupp ingick Annica och Pia. Sen var det ännu en Pia med S Tan's Jack, Björn med S Flying ?? (Norton) alla dessa dryga året. Sen var det Cia och Teo och jag och Gemini som är dryga 3 år.

Tidigare år har Lena och Anki haft ett WT och det har jag tyckt varit himla roligt. Man skärper till sig lite extra och vill gärna samla ihop så många poäng som möjligt. Förra året gick det inte så lysande men då hade Gemini förstås haft en kull inte allt för långt innan.

I år hade vi fyra stationer med olika övningar walk up med markeringar/dirigeringar, markeringar och närsöksområde, dirigeringar och vattenarbete.

Jag har tyckt att Gemini har varit lite "tråkig" och låg/känslig under en period men idag visade hon andra takter - ohh vad roligt det var. Hon är en samlad och cool hund men idag kände jag att hon tyckte det var extra roligt och var laddad.

Alla hundarna i min grupp var duktiga efter sin förmåga och det har varit en trivsam dag.

Lilla Disa fick följa med och den stunden hon var med ute ville hon lattja med alla gulliga hundar. Resan hem sov hon som en liten gris. Det är tufft att vara med på stora tillställningar där det både blåses, skjuts och är fullt med folk för en liten valp.


2009-06-04

- Efter sol kommer regn eller.... -


Efter flera dagar av sol och värme så har svalare väder och regn kommit tillbaka. Det blir betydligt smutsigare inne med tre blöta hundar nu än när det är torrt ute.

För första gången har en av mina hundar bitit hål på en Biabädd, jajamensan, det är nykomlingen i familjen. Jag lät henne och Gemini sitta i hallen medans jag var borta några timmar och under den tiden så hann hon hitta på lite bus. Nu kan jag sitta här och hoppas att hon ska göra om buset medans jag är hemma så att jag kan tala om för henne att det är ett absolut nej. Troligtvis får jag sitta här till dödagar för hon gör nog bara sånt när jag inte är hemma.

I måndags tog jag en tur till Rosöga. Lena hade unghundsträning inför kommande Derby. Ett par av Geminis ungar var där och eftersom jag tycker att det är himla roligt att följa med i deras utveckling så åkte jag ner för att titta och hjälpa till.

Jag passade även på innan de andra kom att nyttja Lenas marker och använda apportkastaren till att träna Gemini. Jag jobbade på snabba, lustfyllda linjetag som gick i ett. Min personliga träning gick ut på att tänka hur jag står när jag skickar, att vara tyst, att vara noggrann och att försöka läsa vinden. Eftersom det var väldans hett ute så kunde jag inte köra henne för hårt.

Igår när jag for ut till Lidingö var vädret allt annat än hett och soligt. På vissa vägsträckor öste det ned och jag funderade stilla i mitt huvud hur denna träningsdag skulle bli. När jag väl kom fram regnade det lätt för att tillslut upphöra. Vi har nästan alltid bra väder på våra träningar, det är helt otroligt.

Dagens träning var korta men knepiga linjetag i skogen. Målet var att hålla hunden på en rak linje och inte låta hunden springa de lätta vägarna såsom stigar. Vi avslutade dagens träningspass återigen med lite knepighet. Vi fick ställa oss på krångliga ställen, jag te x fick stå uppe på en bergknalle med svårighet att se Ingela. Ingela kastade markeringar på fältet, Gemini skulle då krångla sig ner, hitta den halvdolt kastade markeringen och sen jobba upp sig till mig igen.

Är det något man kan säga om Ingela så är det att hon är väldigt påhittig i sina övningar. Visst kör vi mycket dirigeringar men dom kommer i sån variation och det känns roligt.


2009-05-31

- Rally har gjort det igen -


Åza och Rally är verkligen i farten. Nu i helgen har de startat igen och hem kommer de med ett andra pris från lördagens prov och efter dagens prov är det dags att lämna öppenklassen. Idag fick dom provets enda etta.

Det är bara att buga och bocka och gratta i massor till syster Rally med matte Åza.


2009-05-28

- Kommande unghundsderby -


Snart är det dags för årets unghundsderby. 18 unghundar från Sjörövarkenneln är anmälda. Jätteroligt.

Fem efter Kitty, fem efter Fly, två efter Tanni och en efter Lady. Hälften av Geminis ungar kommer till start och det känns otroligt spännande.

Pia o Killian, Ulla o Vilja, Marie o Aoife, Cinna o Nora och Annica O Cool. Jag håller tummarna för er alla och kommer naturligtvis att vara där och heja på er.


2009-05-27

- Maj lider mot sitt slut -


Jag försöker att inte längta till någonting såsom tex semester, valpträffar, kennelträffar mm mm mm utan försöka att njuta av varje dag. Tiden går fort det är redan slutet av maj och om några dagar tar junimånad över och det är sommar.

Onsdag = träning hos Ingela. Idag jobbade vi med dirigeringar som inte blev helt lätta för någon av oss. Jag vet vad jag har att jobba med kommande vecka. Tydliga targets, tänka på mina skick, stärka Geminis självförtroende på raka linjer. Att få henne till slutmålet brukar inte vara några större problem men det är vägen dit jag behöver förbättra. Raka fina skick.

I helgen var jag på landet några dagar och passade på att lägga upp ett miniprov ala Cina/Gemini. Efter mitt lilla prov var utlagt, som bestod av en dirigering, ett närsök och ett sök, hämtade jag Gemini som var i stugan. Hon kände att något speciellt var på gång och jag kunde inte låta bli att le åt hennes förväntan och gladde mig åt att hon gjorde bra ifrån sig. Jag gladde mig åt hennes arbetslust i söket. För några veckor sen så var hon inte alls på hugget så jag gladdes åt hennes postivia arbeta igen. (det blev mycket gladdes men so what..)


2009-05-23

- Jag äger -Tess med vedträ har koll på marken runt stuganVet din plats! och våga inte komma närmre mitt vedträ än så där
bara så att du vet....morrrr//TessJag vet precis var du är fast jag tittar åt andra hållet //TessJag kan ligga hos Gemini en stund........för att lite senare lägga mig hos Tess. Men det är bäst
att ligga vid baken så att man inte retar upp henne, det där vedträ
undrar vad det är som är så himla spännande med det....//Disa2009-05-23

- Rally igen -


Där satt den - Åza och Rally kammade hem ett första pris i Ökl. Ett stort grattis till dom.


2009-05-20

- Rally -Åza och Rally för ett par år sen


Såg att Geminis syster Rally har debuterat i öppenklass. Kul, Åza och Rally åkte från Kusås dubbelprov med en trea och en tvåa. Grattis säger vi även fast det inte blev ett första pris den här gången.


2009-05-20

- Mycket nöjdare -


Vi började dagens träning med att prata om fotgående och titta lite på varandra, sen delade vi upp oss i två grupper.

Jag och Monica gick bort och jobbade med långa markeringar, enkla och dubbla. Under skicken så funderade jag lite extra på vinden och hur Gemini jobbade med den, jag funderade lite på vad som var svårt och mindre svårt för hunden.

När de andra var klara med sin träning hos Ingela så bytte vi. Hos Ingela så tog vi med oss hunden och la ut en rådjursdummie, vände därifrån och gick en liten bit, satte hunden för att sen själv försvinna bort från ängen upp i skogen dold för hunden på en linje.

HUnden kallades in och stoppades precis vid skogskanten där Ingela hade lagt ut en tennisboll. Stopp och närsök var det som gällde och när bollen var funnen och kommit upp till föraren så skickade vi tillbaka hunden över närsökområdet ut på fältet och upp till rådjursdummien på en rak linje.

Efter ett par veckor av att Gemini inte kännts på topp så kändes hon mycket bättre idag. Hon gjorde inte många felsteg idag och tyckte att det var kul.

Disa gör jag inte så mycket med men ibland får hon prova att hämta en dummie. Hon springer glatt ut efter den och kommer så fint när jag visslar in henne. Ända in kommer hon med lilldummien i munnen. Hon känns härligt balanserad är lyhörd och duktig på alla sätt och vis. Det är spännande att följa hennes utveckling.


2009-05-19

- Killian -


Denna lilla grabb, hälften så stor som sina syskon som var så nära på att få vandra vidare till grönare ängar innan han hunnit få uppleva dom som finns här, lillprinsen. Liten må han ha varit men ganska så snabbt växte han i kapp sina andra bröder.


Killian "lillprinsen" 4veckor


Liten blev som sagt stor. Killian är en behaglig ung herre som bor i ett hem där han är mycket älskad. Idag träffades jag och Pia för att träna. Vi tränade lite markeringar och något linjetag. Han har god arbetslust och Pia är entusiastisk.


Killian drygt 1 år


Jag själv gjorde inte så mycket med Gemini, hon fick hämta ett par dubbelmarkeringar. Annars fick tjejerna röja lite i skogen till Disas stora glädje. Hon är glad i Gemini och Gemini leker gärna med henne en stund också.


Gemini och Disa lekande "vem vinner kvisten"Disa - Full fart2009-05-18

- länge sen -


Det känns som en evighet sen jag träffade Toni och Annika. Men igår träffades vi i Ursvik för att träna tillsammans. Roligt. Annika och Zingo hängde med idag och det var roligt. Annika nyttjade tiden till att Zingo skulle få vara passiv.

Vi jobbade med dirigeringar, dirigeringar med störningsmarkeringar och markeringar. Annika som känner sin flattik Tindra utan och innan få vara extra påhittig för annars så har Tindra räknat ut övningen i nafs. Annika är duktig på det, att vara påhittig.

Noa har eld i baken när hon drar iväg. Noa är en härlig tik som jag aldrig hade haft tålamod med men för Toni som älskar utmaningar har fått henne att bli så bra. Allra, allra bäst är hon i brukset där hon är SSPCH.

Zingo är också en tik med mycket fart och fläkt, hon är duktig Annika som är nybörjare greppar saker snabbt. Det är spännande att se deras framsteg.

Gemini då......hon måste vara skendräktig. Hon gör inget fel, vill inte göra fel men har inte samma drag i sig. Hon är ingen tik med eld i baken men hon har betydligt bättre fart i sig normalt än vad hon har haft de senaste veckorna. Så dagens övningar löste hon godkänt. Hemma är hon väldans kelig och hon leker och fostrar Disa plikttroget.


2009-05-15

- Disas första simtur -


Jajamensan, nu är det fredag igen och jag njuter extra för det är dags för ännu en långledighet.

Den här årstiden när vi går vår hemmapromenad får Tess tunnelseende. Hon siktar in sig på vattnet längs vår promenadrunda och vill bara ut och simma. Lycklig var hon idag när jag släppte i henne. Gemini studsar även hon i, om Tess är den som njuter av själva simmandet så är Gemini den som simmar lite, gräver lite, doppar hela huvudet för undersöka det spännande som finns på strandbotten.

Disa hoppade runt längs strandkanten morrande med lekinvit till de andra hundarna. Vid ett ställe släppte jag i Tess och Gemini medans jag fortsatte att gå längs promenadvägen. Disa fick göra sitt eget val om hon skulle kliva i vattnet eller följa efter mig uppe på land, hon valde att ta sin första lilla simtur efter de andra tjejerna.

Mycket beröm gav jag henne för detta fina intiativ som hon tog. Efter en liten stund närmade vi oss ett gäng änder som låg och dåsade i solen. Disa for iväg efter dom och då kom det inte något beröm från mig utan istället fick hon veta att det absolut inte var tillåtet att jaga om än skrämma upp levande vilt.

Jag är glad att vi har både kaniner och änder inpå knuten så att jag har en chans att lära mina hundar snabbt vad som inte är tillåtet att dra efter.


2009-05-13

- onsdagsträning -


Igår kväll satte jag mig på cykeln och tog med Gemini på en tur till min arbetskamrat Agnetha. Mina fötter fick en ljuvlig omvårdnad. Det är skillnad att gå till en fotvårdare som fixar ens fötter och en som vårdar dom. Efter ett par timmars omvårdnad för fötter och själ cyklade jag och Gemini hem igen välmående. Detta unnar jag alla människor.

Gemini är välidigt speciell för mig, hon är mjuk och fin och lär mig att tänka på hur jag bör jobba med henne och med andra hundar. Idag var det åter Ingela träning. I förra veckan var Gemini inte alls på humör, kändes lite låg och loj, jag kände inte riktigt igen henne. Idag kändes det betydligt bättre på träningen.

Vi skapade kända områden och sen använde vi oss av dom till att lägga in sidodirigeringar eller uttecken. Jag passade på att jobba med höger och vänstertecken. Gemini jobbade på bra och det gladde mig med tanke på förra veckan.

När jag var på Bettisonskursen berättade Marc hur viktigt det var att innan man skickade hunden kollade in hela bilden (området, svårigheter, vind mm mm). Han poängterade verkligen att det var superviktigt. Idag missade jag den tanken eller rättare sagt hade totalt förträngt de orden. Det var inte förrän efter ett skick då Gemini var tveksam att gå ut som jag mindes hans ord.

Situationen var denna:
Cattis var före mig, skickade sin härliga flat Prima som var lite olydig. Cattis går ut för att korrigera henne med hjälp av Ingela.

Nu är det min tur att skicka Gemini till samma område. Hon hade sett korrigeringen och framförallt Ingela som stog ganska nära markeringsnedslaget. Hade jag tänkt lite nu på hela bliden så borde jag ha vetat att Gemini kan vara känsligt för andras skrik och tjo och framförallt bett Ingela förflytta sig längre bort från nedlsgsplatsen (Ingela som påminde mig om det). När Ingela gjorde det var det inga problem för Gemini att fara ut.

Dagens lärdom "TÄNK PÅ HELA BILDEN"


2009-05-12

- ännu en ledig dag -Tess 12 år, Disa 14 veckor & Gemini 3 år


Det har varit tomt hemma under helgen. Husse tog alla tjejerna till landet och kom inte hem förrän måndag eftermiddag. Jag själv har jobbat och sovit.

Enligt rapporterna från landet så hade allt gått bra förutom vid ett tillfälle då Disa hade rivit ner den uppblötta hundmaten. Husse blev inte glad och efter den tillsägelsen hon fick ska det nog bara räcka med att Anders säger ett lugnt och mörkt nej till henne för att hon skall fatta. Disa trodde nog aldrig att hennes husse kunde bli så arg.

Nu är gänget tillbaka hemma och det känns bra....jag är hemskt tramsig när det gäller mina hundar, jag tycker om att ha dom omkring mig men jag är också otroligt glad över att ha landet så att hundarna har möjlighet att gå ute och skrota på tomten hela dagarna. Tess brukar inta platsen 3 m från ytterdörren där hon har full koll på markerna runt stugan, en bra vakthund.

Hörde precis ifrån Peter som har Scott (Gemini-Iago). Han är sin mamma upp idagen utseende mässigt. Tack Peter för de fina bilderna.


Searover Gems Bartley "Scott"


2009-05-07

- ledig dag -


Min svägerska rider och idag tog jag hand om deras hästtäcken och tvättade dom åt dom eftersom vi har en grovtvättstuga. Det slog mig att jag var glad över att mitt djurintresse är hundar och inte hästar. Täckena väger ett ton medans hundarnas täcken kan man slänga in i sin egen tvättmaskin och hänga upp över badkaret. Så enkelt.

Mellan maskinerna så tog hundarna och jag promenader idet vackra vädret. Disa börjar bli riktigt duktig på att inte springa fram till allt och alla även fast människor tycker att hon är för gullig....om några månader låter dom inte så duttiga längre.

Disa har blivit duktig på att inte slänga sig över maten utan väntar på ett "varsågod", att gå sist ut ur hissen brukar vara lite svårare men hon gör framsteg. Ofta lägger hon sig hos Tess, men Tess som inte är ett fan av att ha någon inpå sig reser sig upp för att lägga sig någon annanstans, Disa följer efter och Tess förflyttar sig igen. Det är annat hos Gemini där kan man trängas i den lilla Biabädden. Geminis öron är bra att bita tag i också, hon brukar få ett ordentligt tag. Trots att Gemini visar sitt garnityr så hänger hon kvar och visar gärna sitt eget lilla huggormsgap tillbaka.

På kvällen tog jag ut cykeln. Satt på Gemini koppel och tog en runda. Vi mjukstartade med fem minuter trav vid cykeln fem minuter promenad upprepandes några gånger. Vartefter ska vi öka på tiden.....nu återstår bara att se att jag är duktig på att hålla ett vettigt schema med henne. Det är iallafall mysigt att bara ha med henne ut. Bra relation har vi redan men jag tror på att vara ensam med hundarna ibland.


2009-05-06

- onsdagsträning -


I förra veckan blev det ingen Ingelaträning för mig eftersom jag då var hos Cinna och Calle på Limmerhult och tränade för Rita Köknéy.

Idag var jag tillbaka på Lidingö. Vi var enbart fyra stycken, Ulla och Maria hade förhinder. Dagens träningsupplägg bestod av ett sök där två ekipage jobbade och det andra två jobbade med markeringar/dirigeringar.

Gemini var inte på alls hugget idag, vet inte riktigt vad det var med henne. Jag fick ofta mana henne ett par gånger innan hon for iväg på en dirigering, på söket fanns det ingen större jaktlust hon stannade och frågade vid flera tillfällen. Jag känner inte igen min hund.

Vi avslutade med ett dummierace och nja, hon kunde vara mer på hugget. Jag känner mig inte så himla orolig utan jag vet var hon går för och just nu är hon lite låg av någon anledning. Hon har ingen kondition heller och det spelar säkert en stor roll.

Det är bara att ta tjuren vid hornen och göra det jag behöver göra, vilket innebär att ikväll är det bara Gemini, jag och mina dammiga stavar som tar en motionsrunda på någon timma...sen lär väl jag sova väldans gott


2009-05-03

- Marc och Jamie Bettinson -


Här sitter jag trött med lite ångest över att åka till jobbet om några timmar. Tänk så fort ens ledighet försvinner men jag kan inte klaga, veckan har varit full av roliga aktiviteter.

veckan avslutades med ett par dagar ute i Räfsnäs. Kennel Searover och Streamlight's hade ordnat en fyra dagars träning med far och son Bettinson.

Igår när jag var där så var jag funktionär till Lena Bratsberg när hon tränade unghundarna. Två av Geminis valpar var där; Ulla med Vilja och Mats med Aoife. Jag tycker att hundarna skötte sig fint och man blir så glad när man känner att ägarna är glada i sina hundar, det är som det ska vara.

Även fast det var unghundsträning så tycker jag att den träningen Lena hade lagt upp är en toppenträning för mig att jobba med Gemini. Det var mycket markeringar och dirigeringar, minnesmarkeringar mm mm.

Idag var det min tur att ta plocka ut hunden. Det blev en dag med stora utmaningar för oss. Långa och då menar jag långa dirigeringar, markeringar med tuffa störningar, man skulle kunna visa att man kunde handla sin hund. Jag tycker att vi har utvecklats en hel del men dagens övningar var lite för svåra för oss. Men det är inte något negativt utan jag känner att jag och Gemini verkligen har fått lagt i en extra växel som i och för sig inte höll i alla lägen men det gav mig kunskap och inspiration till att bli bättre.


Efter dagen arbete så hade jag möjlighet att få Gemini exteriörbeskriven av Elisabeth Rhodin.

Tack Lena, Anki och Lena och Karin för att ni ordat med denna helg....och fint väder har det varit


2009-04-29

- Limmerhult och Rita Kökény -Rita Kökény


Jag la mig tidigt för att jag skulle upp tidigare än vanligt. Men sömnen blev halvdan eftersom Disa var lite dålig i magen och väckte oss varannan timme.

Upp och iväg kom vi iallafall. Efter jag lämnat Tess till min snälla mamma så for jag och de andra två tjejerna iväg. På dagens schema var en heldag på Limmerhult inplanerad med Rita Kökény från Ungern.

Rita har haft en fullmatat agenda under tiden hon varit här i Sverige och jag är glad att jag hade möjlighet att träffa henne och träna för henne. Det var naturligtvis extra roligt att få se Drake, soldrakungarnas pappa.


Rita Och Drake


Det är alltid spännande att träna för någon ny person, lyssna på deras ideér. Några nya tips tycker jag att jag har fått med mig hem. Både Gemini och Disa kommer att få prova på ett par nya träningsideér som jag lärde mig.

Jag tycker att Rita var duktig, hon byggde upp träningsmomenten bra så jag kan inte annat säga än att jag var nöjd med dagen.

Rita jobbade också med oss en och en vilket jag uppskattar, tips och råd fick alla på just sitt sätt att handla sin hund mm mm.

Jag som tycker att jag är bättre på pipan fick påminnelse om att jag ska vara än snabbare med den och att jag ska vara än tydligare med min hund + annat smått och gott.


Blackthorn Racer "Drake"


Många av drakungarna var där. Disa och Lykka, de enda syrrorna är helt olika varandra utseendemässigt. Disa ser ut som en liten Disafis liten och näpen medans Lykka har ett betydligt kraftfullare huvud, hon blir nog fin medans Disa kommer att förblir en fis :-). Men dom är fina hela högen...naturligtvis... något annat kan man väl inte skriva.

Som sagt det är alltid lika roligt att komma till Limmerhult, det är gott att träffa Calle, Cinna, Marie, PA, Mia, Mats och Bitte, hundarna och det vackra vädret. TACK ALLA för en trevlig dag och vi ses snart igen.


2009-04-27

- Disa 12 veckor -


I fyra veckor har huliganen bott hos oss och vi tycker bara mer och mer om henne.

Idag var det dags för 12 veckors vaccinationen. Medans Disa fick en smaskig frolic så stacks vaccinationssprutan in i nackskinnet på henne. Hon märkte inte av sticket och när det var klart så smaskade hon fortfarande på sin frolicbit.

9 kg vägde hon idag och ser väldigt lagom ut i mina ögon.

Efter veterinärbesöket åkte vi till Lötsjön där det kryllar av fåglar. Disa tyckte promenaden var väldigt spännande och stannade upp 100 gånger för att titta till på diverse fåglar i vattnet, land eller uppe i luften. Att ha henne lös var det inte frågan om speciellt inte när det kryllade av folk som var ute och njöt av det vackra vädret.

Gemini gick lös för hon bryr sig inte om något, jag tror att hon tyckte att det var skönt att gå lös för då slapp hon ha Disa hängade i sina öron.

Tess ska få prova på något dödyrt foder för att se om det förbättrar hennes leder. För att vara 12 år är hon himla fräsch men jag kan se att hon ömmar i sina tassar ibland. Veterinären hade gratis prova på "jättedyrt i vanliga fall foder" (14kg) men det känns värt att prova och se om det gör någon skillnad.

Man måste var om och kring sig med sina små kompisar.


2009-04-25

- WT resultat -


Nu har de lagt ut resultaten och jag är så nöjd.....men ack så surt med nollan Ruta 1 0 poäng, Ruta 2 19 poäng, Ruta 3 20 poäng, Ruta 4 18 poäng och Ruta 5 20 poäng summa 77 och en femteplacering.

WT resultat Bogesund

2009-04-25

- Working Test -


Den enorma tröttheten är som bortblåst orsaken till det kan vara att jag gick och la mig i en väldigt anständig tid. Tänk vad en natts sömn kan göra under.

Idag har jag varit på Working Test i FRK/östras regi. Det är alltid lika roligt att vara med på deras WT, roliga upplägg, trevligt folk och dagen till äran superduper fint väder. Det är sånt man tackar för.

Annika och Zingo åkte med mig för att titta och inspireras och inspirerad blev Annika. Det tar nog inte lång tid innan man ser dom två på ett WT nära dig:-).

I det stora hela är jag jättenöjd med Gemini. Det var bara en station som gick riktigt uselt och det var på markeringsstationen.

Fem stationer och jag började på station nummer 4

Station 4 Walk Up med dubbelmarkering domare Peder Damgaard 18p
Det var en knöglig mark men rolig. Gemini fick äran att börja med dubbelmarkeringen och hämtade in båda utan några större problem. Det jag själv skulle kunna anmärka lite på är att jag hade önskat att hon hade haft lite mer fart, den var inte på något sätt segt men en liten tempohöjning hade sett lite finare ut.

Station 5 Dirigering domare Peter Flinck 20p
Dirigeringen var inte lång utan svårigheten här låg i att man skulle skicka sin hund över/snett längs med en stock som hade en stor rotvälta. Föraren fick inte gå över stocken själv utan om man tappade hunden bakom rotvältan så fick man förflytta sig åt andra hållet och försöka att dirigera hunden därifrån. (det låter knögligt när man ska försöka beskriva upplägget..men men)

Gemini hoppade över stocken och gick något något åt höger men jag såg ganska snabbt att hon ändrade till den korrekta riktningen. Jag hade is i magen och lät henne vara vilket innebar att hon hamnade rakt på linjen på rätt sida om målplatsen och fann dummien snabbt. Jag är himla nöjd både med henne och med mig själv att jag inte la in pipan någonstans.

Station 2 Vattenmarkering domare Gisela Varpula 19p
Gemini fortsätter att ge mig glada känslor. Här så var det en dubbelmarkering som gällde, en på blankvatten och den andra i "vass". Hon simmar på i det kalla vårvattnet mot den sist kastade ("vassdummien") men några meter innan drar hon till höger där hon tydligt ser den på blankvattnet. Tillbaka hos mig så skickar jag på hennes namn igen och hon blir lite frågande och då säger jag ut och hon går då direkt ner i vattnet och simmar ut mot den kvarliggande apporten.

Gemini imponerade på mig idag med att hon simmade både ut och in med andra ord hon tog inte landvägen på hemvägen. Det gladde mig också när hon kände en viss tvekan över ännu en apport ute så var hon mycket lydig på mitt kommando.

Station 1 Dubbelmarkering domare Lena Almstedt 0p
Efter ha börjat så himla fint på de tre första stationerna så brakade det igenom totalt på denna. En dubblemarkering i inte allt för lätt mark. Dummiesarna var långa och hamnade bakom/eller i torrt buskage. Jag är inte säker men jag tror inte att Gemini till fullo såg den andra kastade men det är en lam ursäkt. Hur som haver så gick hon alldeles för kort och sen blev det pannkaka av hela situationen. Hon jobbade på men det blev fel och jag står och gör ingenting under en lång stund. Pannakaka som sagt var. Skit och kompani är väl allt jag kan säga.

Station 3 Riktat sök domare Anita Bengtsson 20p
Här fick vi skicka ut hunden mot en ruta där hunden sen skulle jobba på ett sök. Tre dummies skulle in. Igen här jobbade hon kanon, snabbt och fint hittade hon sina tre dummies.

Överlag så är jag mycket nöjd med Geminis prestation, markeringsrutan känns riktigt surt med tanke på att hon är en bra markör. En av dessa dagar ska vi väl få ihop alla fem stationer tycker jag.

Nu sover dom som små söta grisar hela bunten.....poängen????....den har jag ingen aning om än, jag får vänta tills den kommer ut på FRK/östras hemsida. Det ska bli intressant och se hur domarna har dömt.

Dagens vinnare blev iallafall;
Nkl Andvikens Pop med Sara Holmström på 92p, ökl Streamlight's Nickis O'Hara med Monica Söderholm på 91p, och i ekl Glädjeyran's Soufflé Panaché med Stina Persson på 74p.
ETT STORT GRATTIS TILL ER ALLA


2009-04-24

- sliten -


Fy bubblan vad sliten jag känner mig efter arbetspassets sista natt. Inga konstigheter på jobbet det var bara jag som var så otroligt trött. Den här långledigheten är mer än välkommen.

Husse åkte till landet i dagar två och tog med sig Tess och Gemini. Gemini tog igen sig från lillhuliganen Disa. Disa tog också igen sig här hemma med mig. Hon har sovit och sovit, ätit, varit ute och sovit.

Nu när de andra har kommit hem igen så är Disa på Gemini igen och när tillfället ges så flyr Gemini upp i fåtöljen hos mig eller husse, hon har lite svårt för att bita ifrån ordentligt till Disa.


2009-04-22

- bra dagar och dåliga dagar -


Dagens träning tillhörde definitivt en av de dåliga dagarna. Gemini kändes inte på hugget under träning hos Ingela och det påverkade mig. Som ett brev på posten blev Gemini känslig för mig och min sinnesstämning. Det funkade inte idag.

På lördag ska vi vara med på FRK/östras Working Test. Jag får hoppas att dagens träning inte kommer att påverka lördagens resultat.


2009-04-20

- Anita Norrblom -


Det var ett tag sen sist men idag träffade vi Anita Norrblom och hennes bössa.

Det var det gamla vanliga gänget bestående av Monica S, Lena L och Helen W och jag. Lena och Helens hundar var lite hetare på gröten än Monicas och min vilket innebar att de fick jobba lite annorlunda än jag och Monica. Det blev ganska mycket diskussioner om dominas mm vilket var nyttigt att bli påmind om.

Gemini gick fint på sina apporter idag, hon var lugn och fin vid min sida. Den av oss två som behövde skärpa till sig är jag....igen. Ingela har varit på mig förut och nu Anita med all rätt och jag vet att jag brister stort i denna fråga....jag ska försjutton hålla tyst när jag för hund och inte stå där och diskutera med mig själv som en annan gammal halvsenil människa. Gemini går mycket bättre när jag är i full koncentration. Tänk att det nästan alltid handlar enbart om mig som förare om hur vi lyckas. Det är intressant.


Gemini och Disa i vilartagen


2009-04-17

- fart i benen -


På söndag blir Disa 11 veckor och det har hänt mycket på de snart tre veckor sen hon flyttade hem till oss. Jag kan tydligt se att hennes ben har blivit längre. Imorse slog det mig hur snabb hon har blivit, hon far fram som en liten svart blixt på ängarna. En liten nyfiken dam som gärna hälsar på de flesta tvåbenta oavsett längd.

Igår var Ulla W och jag iväg och tränade. vi fick låna Lena B-K's marker så att vi kunde få bränna av skott. Det finns inte så många platser runt omkring Solna där man kan göra det.

Vi körde två träningspass. Vi började med att använda oss av apportkastaren och dra iväg långa markeringar/dirigeringar. Ett av mina mål var att se till att Gemini lyssnade på pipan på långt avstånd. Ett par gånger fick jag plocka fram det långa benet och springa fram till henne och korrigera. Jag satte henne på platsen där jag stoppade henne och sprang tillbaka hela vägen för att fortsätta.

Min kondition är lika med noll och sen springa...nej,springa är nog inte rätta ordet utan mer halvjogga, med dummieväska och hela kittet tar på krafterna... det är nästan lite pinsamt..hehe.

Det kändes som om Geminis lyhördhet blev bättre. Efter en välbehövlig lunch körde vi dolda dirigeringar. Ullas Donna är duktig det är kul att se. Jag brukar inte köra så mycket dolt för Gemini men det känns bra att testa av kunskapen ibland. Det jag tänkte på igår är hur viktigt det är att vara tydlig. Att tänka på att hunden inte alls vet vad dummien är och hur viktig min roll är att guida henne rätt och lugnt.

Det svåra är att få den kunskapen man har i huvudet att rinna ner i resten av kroppen och själen så att samspelet mellan mig och Gemini gör att vi kan lösa kommande uppgifter. Men vi går framåt, ett steg i taget.


2009-04-15

- ännu en onsdagsträning -


Gemini löper vilket innebär att de flesta promenaderna sker i koppel.

Höglöp eller inte spelar ingen roll när man tränar hos Ingela. Anita som har Laser bryr sig inte heller. Det märks att Laser är van att jobba med löptikar för hans koncentration ligger på hans arbetsuppgifter och inte att tikarna luktar gott.

Idag jobbade vi med dirigeringar. Dirigeringarna låg längs en strand med skog ovanför. Det gällde att hunden höll linjen och inte for upp i skogen vilket var frestande för många.

Gemini jobbade så fint idag, det blev riktigt ok linjer och hon lyssnade bra på pipan. Idag kände jag mig himla nöjd med henne. Den sista dirigeringen var hon på väg att vika av in i skogen men jag blåste ner henne och in en liten bit så att vi kunde se varandra. Jag gjorde en miss i kommande uttecken, jag borde ha förflyttat mig för att få en korrekt linje men pga av den missen (som blev en ny lärdom idag) drog hon ut i vattnet. Ganska snabbt korrigerade vi situationen och hon löste uppgiften till min belåtenhet.

Trots att det blev fel så kände jag mig ändå positiv över felet. Jag kunde "styra" Gemini i vattnet och hon hade inga som helst tveksamheter över att gå i. Det bådar gott inför kommande prov, kanske vågar jag starta henne tidigare än planerat. Vi får se.

Vi avslutade dagens träning med dummierally. Hundarna och vi står på en rad och sen kastar Ingela markeringar till oss och vi går i tur ordning. Så fort en dummie är uppe så kommer nästa osv. Det här gillar hundarna, det är lite fart och fläkt över det hela.

Tess och Disa fick hänga med och det är gott att se att de är trygga och trivs i bilen. Disa är så orädd av sig, när Tess lägger sig och rullar i gräset då kliver hon rakt över hennes huvud redo för bus. Disafisa, visst är hon orädd men inte dumdristig. Att kliva på Tess är inte något hon kan göra när det passar henne utan när det passar Tess och det vet hon. Gemini däremot kan man behandla lite hur som helst, hänga i öron, läppar, ben, hoppa på utan att bli tillsagd. Ja, hon är go hon min lilla Gem.


2009-04-11

- GLAD PÅSK -


Efter en kort visit till landet är jag åter hemma. Imorgon är det dags att börja jobba igen.

Hundarna är kvar på landet med husse och njuter av att kunna vara ute hela dagarna. Lilla Disa trivs bra. Hon busar, springer efter sina "storasyrror" över stock och sten sen går hon in i huset och sover lääääänge. Det tar på krafterna att vara på landet.

För en annan känns det halvroligt att vara hemma och det känns än konstigare att inte ha en enda hund hemma. Men jag är tacksam till mannen som så snällt alltid tar hand om hundarna utan gnäll. Han är bra att ha.


2009-04-08

-röntgenresultat -


Sakta men säkert så börjar det trilla in lite röntgenresultat från Geminis valpar.

Skåneungarna är ute först. Keela HD grad A, atros ua. Harry HD grad B, atros ua. Det känns gott.


2009-04-08

- onsdagsträning -


In med alla hundar i bilen och iväg till Lidingö. Disa verkar redan känna sig lugn och trygg i bilen, hon lägger sig lugnt och sover ofta när jag återvänder.

På träningen la vi upp några sök och jag kan inte klaga på att Gemini inte tog mark för det gjorde hon med glädje idag. Däremot är jag inte säker på vad hon höll på med, idag skyller jag lite på att hon löper.

Vi kastade knepiga skogsmarkeringar till varandra och här måste jag säga att jag tycker att hon är duktig på att spika enkelmarkeringarna.


Disafisa på upptäcksfärd


2009-04-06

- Spretträning -


På förmiddagen var hundarna och jag ute länge i det vackra vädret. På gården så lekte Disa med lilla Hugo en åtta månaders gammal chihuahua. När vi kom upp åt hon sin lunch och sov sen så gott så gott.

På tidiga kväll åkte jag och Gemini iväg till Danderyd/Täby BK där vi träffade Lena med Avec och Annika med Tindra. Vi tränade långa dirigeringar, kluriga dubbelmarkeringar, en markering för att sen skicka på en dirigering i samma linje men längre ut.

Gemini var rent olydig på pipan till en början och jag fick springa långt (vilken usel kondition jag har) för att hjälpa henne göra rätt. Förutom det tycker jag att hon gick ganska ok. Avec gjorde ett galant jobb, jag var riktigt imponerad. Tindra gick också väldans bra. Jag försökte skylla på att Gemini är i löp men Annika och Lena köpte inte den ursäkten.

Nu vet jag vad jag behöver jobba på under en period. Jag har lite roliga saker framför mig och då behöver stoppsignalen sitta annars får man skämmas ihjäl.


2009-04-05

- Unghundsträff på Rosöga -


Hade tänkt skriva lite om träffen igår men en hel dag ute i det vackra vårvädret tog på krafterna. Jag stressade inte från Rosöga heller utan innan jag åkte fick Disa vara ute på gården och leka med Tannis tre valpar. Tanni var även ute och hennes ungar dök direkt på mjölkbaren och Disa var inte sen att hänga på. Det tog någon minut innan Tanni fattade att det var fyra istället för tre som smaskade på i godan ro. Hon luktade lite på Disa men lät henne vara. Det var en snäll mormor det. Efter valpfikat så racade valparna runt i gladan ro.

Det var ett glatt gäng numera unghundsägare som dök upp. Som vanligt samlade Lena ihop de tre jämngamla kullarna efter Gemini, Tanni och Fly.

Från Geminis kull kunde sex stycken komma. Dom är ljuvliga till sättet, inge mupp på något sätt utan väldigt trevliga till sättet. Jobbmässigt var de lite mer olika fick jag till mig. Jag hade inte möjlighet att följa kullen runt utan Lena bad mig ta hand om en sökstation. Allt som allt var det ca 15 hundar som kom och då var det bättre att dela upp dom i mindre grupper.

Efter lunchen avslutade vi med en walkup och jag tycker att hundarna var duktiga trots att det var första gången för många. På den här övningen kunde jag plocka ut Gemini så fick hon göra något också. Det passade oss utmärkt att gå bakom linjen (de var bara fyra åt gången i linjen) och träna på fotgående mm.

Inatt la jag mig omkring 24.00, tog ut Disa då och sen sov vi till 06.15. Jag hade "tur" Anders var upp, han tog ut hundarna och jag halvsov...vågar man skriva det..fram till 09.30....det var skönt.


2009-04-03

- Första söndertuggade saken -


För flera år sedan sa ett av mina syskonbarn till mig att jag aldrig blev arg. Jag antar att hon menade att jag aldrig blev arg på dom. Jag tog det då som en komplimang och är fortfarande glad över att dom ser mig som en tålmodig och snäll faster.

Nu när hund nummer fyra har kommit in i mitt liv, börjar jag att fundera mer och mer på mig själv hur jag är som hundförare och ledare. Jag undrar om mina hundar också uppfattar mig som en matte som aldrig blir arg. Nu vill inte jag vara en arg matte men det kanske är så att de ibland uppfattar mig som lite otydlig i mitt ledarskap, vad vet jag.

Tex, Disa, när jag sätter henne i buren så talar hon ganska omgående om att det här är ett ställe hon inte vill vara på och tjuter i högan skyn. Jag väntar tills hon blir tyst och då tar jag ut henne. Kan ju tyckas vara ok men idag när jag satte henne i buren beslöt jag mig för att vara tydlig. Efter hon käkat upp sitt lilla kex börja hon tjuta och krafsa på burdörren. Jag gick till henne och sa till henne på skarpen att så där får man minsann inte uppföra sig om man är en liten labradorvalp, även om man blivit en 08 + partypingla (nej, jag sa faktiskt inte riktigt så) och vad händer då....jo, hon tystnar och förblir tyst.

Lite tydlighet är vad som krävs. Jag har studerat mina andra hundar hur de är med Disa. Tess vill inte ha hennes sällskap och visar det tydligt genom att nonchalera henne, vända bort huvudet och kommer hon för nära vid fel tillfälle så morrar hon. Gemini tar alltid intiativ till lek, är snäll men visar tydligt var skåpet ska stå, hon tolerar inte att hon dyker i hennes matskål mm.

Imorse bets den första saken sönder. Kabeln till datorn var itu så det var bara att åka och köpa en ny men det ingår i att äga valp, det är alltid någonting som tuggas sönder för att man inte har koll.

Disa känns väldigt stabil, igår trillade kompostgallret över henne men hon reagerade knappast, bara gick vidare. Skönt med orädda hundar.

Imorgon blir det ännu en tur till Rosöga. Då är det unghundsträff för blandannat Geminis ungar. Jag ser fram mot att se dom igen och hoppas att flera har möjlighet att dyka upp...och vädret ska visst bli fint.


2009-04-02

- Rosöga -


Ulla och jag åkte till Rosöga imorse. Vi stuvade in tre hundar i bakluckan och så hade vi två burar i baksätet. Tess lämnade jag av på vägen till mamma.

Lena hade walkup träning för Searoverhundar. Det var en ca 14 hundar som jobbade i ett härligt vårväder. Vi gjorde ett typ A-provsupplägg, fyra gick linje okopplade och resten av gänget gick bakom kopplade. Trots att vi var många blev det en bra träning för mig och Gemini.

Lena tyckte inte att Gemini var lika distinkt på pipan som hon var förra året - med andra ord det får vi lägga ner mer arbete på. Hon ringade däremot väldigt fint när hon skulle plocka upp markeringarna som var långa, studsiiga ute på fältet.

Vi pratade lite om vinden. Ofta tänker man att hunden ska gå upp mot vinden men ibland skall hunden falla med vinden. Hmmmm det är inte lätt att föra hund alla gånger men när man studerar varandra och hundarna så blir det väldigt tydligt hur hundarna jobbar med vinden.

Disa fick följa med till Rosöga men än så länge slipper hon träna på markeringar och långa dirigeringar. Dgens träning för henne var att ligga och sova i sin bur i bilen, att vara trygg och nöjd med det. När vi var klara och inte så många var kvar tog jag ut henne och hon busade omkring med Ullas Bess i solen på gården. Det var full fart på henne och hon tar för sig i leken.

Nu ligger Gemini och snarkar i husses knä framför tv:n. Disa sover lugnt under mina fötter här vid datorn och Tess är nöjd efter mat och sin dag hos min mamma.


2009-04-01

- Glada nyheter -


Keela (Gems dotter) är röntgad. Röntgenresultatet visade HD A och atros ua, det var skönt att höra. Grattis till kennelmamma Lena, ägare Annika och framförallt till Keela själv.

Jag tror de flesta känner en oro inför att röntga sina hundar och man blir himla glad när plåtarna ser bra ut.

För eller senare behövde Disafisa komma samman med den brutala 12åringen Tess. Idag tog jag alla på promenad samtidigt. Mycket riktigt så var Disa nyfiken på Tess och fick sig en riktig kyss av henne. Det är svårt att låta bli att ömka när hela världen rasar över lilla valpen, när hon får upptäcka att allt och alla inte är snälla eller vill veta av henne.

Annars har Disa svängt lite på dygnet. Hon sover gärna länge på kvällen för att sen vara pigg till natten....det ska väl bli hund av henne också. Inte minns jag att någon av de andra har varit så här.....jag tror dock att mitt minne är extremt kort :-).


2009-03-31

- En natt och en dag -snart lämnar jag Limmerhult


Natten var förhållandevis lugn. Tog ut henne vid ettiden på natten och sen väckte hon mig vid 05.45.

Disa har funnit sig tillrätta. Många korta kisspauser, många sovpauser, 4 måltider, lek, mycket bus med Gemini (gullemoster) och morr bakom kompostgallret från Tess. Allt är som det ska vara med andra ord.

Idag märkte jag att hon gärna gömde sitt lilla huvud under en kudde när hon gick till vila. Tanken slog mig att hemma hos Cinna och Calle hade valparna en del av sin boplats under en trappa. På så sätt blev det lite mer boigt. Jag beslöt mig för att mysa till det lite mer i hennes fina bur med en kudde och lägga ett påslakan över buren. Disa verkar nöjd med arrangemanget. Hon har sovit som en liten prinsessa i den flera gånger under dagen.


2009-03-30

- Välkommen hem Disa -


Då var väntan över. Idag kom Disa hem.

Resan hem gick utan några större problem. När vi lämnade Limmerhult så passade Disa på att demonstrera sina ljuvliga toner i buren i baksätet. Men efter ca fem minuter så bestämde hon sig för att avsluta med skönsången lägga sig ner och sova. Sova gjorde hon större delen av resan hem på 2½ timme och det gjorde även jag efter nattens jobb.

Tess, gammeltanten, slipper vara i Disas närhet. De kommer att få lära känna varandra under ordnade former. Gemini däremot har fått vara tillsammans med Disa och som väntat har det gått över förväntan. Gemini inbjöd till lek på en gång och ganska snart fattade Disa tycke om henne.

Hennes nya bur gillar hon skarpt, utan hjälp traskar hon rakt in i den och sover eller bara är. Nu återstår bara natten men innan dess blir det en sen "kissrunda" utanför huset.

Tack Calle och Cinna för förtroendet att få äga en lilla Disa, jag ser fram mot att utvecklas tillsammans med henne. Bland det första vi ska jobba på är att lära henne hennes namn sen har vi bara resten kvar.


2009-03-27

- Brrrr -


Pratade med Cinna tidigare idag och hon berättade att de hade haft dåligt väder hela dagen. Nu har det dåliga vädret nått Solna. Jag kan inte påstå att lusten till att jobba inatt är hög men som vanligt är det bara att "gilla läget".

I förmiddags medans vädret var fint passade jag på att dammsuga, putsa upp insidan av bilen och installera Disas burplats i baksätet. Jag vill ha allt klart innan måndag morgon.

Den första valpen hämtas från Limmerhult idag och två åker imorgon. Jag själv får som sagt snällt vänta tills jobbhelgen är över innan jag och Anders åker ner för att hämta hem vår lilla nya flockmedlem. Man tycker att man inte borde göra så stort av det hela men det är lika spännande varje gång en ny valp föds och ens väntan på den och tillslut när man får åka och hämta den. STORT det tycker jag verkligen att det är.

Tess och Gemini är lyckligt ovetande än så länge. Gemini tror jag kommer att älska henne och vara en snäll lekmoster. GammelTess kommer väl att se till att hon talar om vart skåpet ska stå ganska snabbt så Disa inte ska ifrågasätta sin plats i hundflocken. Husse kommer att älska ihjäl henne precis lika mycket som han gör med de andra två och matte skall väl försöka att vara den där tydliga flockledaren...det återstår väl att se :-).


2009-03-24

- Kall morgonpromenad -Tess har snott min vante


Brrrr, trött var jag efter nattens jobb men det var bara att sätta på sig vintermunderingen och ta en prommis med tjejerna.

Inte ens Tess, trots hennes höga ålder, brydde sig om att det blåste och var allmänt kallt ute utan snodde min vante som vanligt och jag fick gå med handen bar. Men inte brydde hon sig om det och inte heller Gemini som gjorde några lama försök till att sno vanten från Tess utan någon större framgång.

Nedräkning för Disas ankomst har börjat på allvar...nu är det bara sex dagar kvar.


2009-03-21

- Spret -


Mitt hundliv går mellan tre olika områden i veckan. Ingelaträning på onsdagar, Spretträningar på lördagar och Limmerhult mest via telefon så gott som varje dag.

Idag var jag träningsuppläggsansvarig. Idag kom Ulla, Toni, Monica och jag. Eftersom det var jag som planerat timmarna så beslöt jag mig för att göra en liknande övning som vi gjorde hos Ingela i onsdags.

Jag tror att vi alla kände att det här bör man jobba mer på och speciellt se till att hundarna håller ett tajt närsök. Nu tycker jag att det funkade bra för oss alla men visst kan man finslipa det mycket mycket mera. Det gäller ju att öka svårigheten hela tiden med avstånd, störningar mm mm.

Vi avslutade med ett par långa svåra markeringar, såna där man inte kan fixa själv.

Vilken härlig dag det har varit, idag var det vår i luften. Underbart.


2009-03-19

- Limmerhult -Disa har upptäckt Cinnas lurviga toffelmmmm, den luktar gott...syrran Lykka + en av brorsorna utmanar men inte tänker
Disa ge sig utan kamp


Två och en halvtimme ner till Limmerhult går ganska fort när man har en bok att lyssna till. Alla har läst den så det var dags även för mig ta del av boken. "Män som hatar kvinnor" är spännande och det är njutbart att lyssna till uppläsaren Reine Brynolfsson.

Efter mina hundar fått en promenad på de Limmerhultiska markerna spenderade jag den större delen av dagen på det Limmerhultiska köksgolvet mysande med Ellens åtta. Idag fick förstås Disa lite extra uppmärksamhet från mig.

Det ska bli himla spännande att få hämta hem henne om en dryg vecka....om nu Cinna klarar av att klippa navelsträngen förstås.

Förutom att jag spenderat största delen på golvet har Cinna och jag även tränat Gemini och hennes dotter Nora.

Jag är imponerad av Nora. Cinna och hon har ett fint samarbete. Nora är duktig på signaler och gjorde ett jättefint markeringasarbete.

Eftersom Gemini inte var så duktig på närsöket igår så gjorde jag en liknande närsöksövning idag.


2009-03-18

- onsdag -


Det här med fotografering är något jag måste ta tag i så att det blir lite nya bilder på hemsidan.

Imorse fick jag ta mig upp ur sängen redan före sju för att gå ut hundarna och ge dom mat. Husse i huset brukar sköta om det exemplariskt i vanliga fall men eftersom han behövde åka extra tidigt på jobb så fick jag ta hand om den biten.....bortskämd..jovars.

Idag på träningen började vi med att kalla in hundarna från ett långt avstånd halvt dolda (vi alltså) för att sen stoppa dom på en given plats och lägga på närsöksignal. Alla hundar klarade det galant utom Gemini och jag.

Jag fick stopp på henne vid närsöksområdet men sen blev hon osäker på signalen och istället för att börja leta på plats kom hon till mig. Det strulade till sig lite för oss och jag kände att det var lika bra att gå till ruta 1. Sätta henne på närsöksplatsen och lägga på närsök.

Närsöksövningarna var antingen för svåra eller så blev de alldeles för enkla idag men hur som haver så behöver jag lägga ner arbete på denna signal/träning.

Vi fortsatte med ett par riktigt långa dirigeringar och där gjorde Gemini riktigt bra ifrån sig. Det första skicket var inte någon höjdare så jag kallade tillbaka henne och gjorde om och då gick hon fint. Här känns det som om vi börjar att lita på varandra.

Vi avslutade med markeringar och jag ville ha en dubbel till henne som hon löste snabbt och bra. Det kändes som ett bra slut på dagens träning hos Ingela.

Tess är fin och fräsch men jag märker att hon inte har riktigt bra koll på bakbenen. Jag känner att jag måste vara mer om och kring mig med henne, inte vara nochalant när hon kliver i och ur bilen, se till att hon inte halkar på isfläckar mm. Jag vill inte att hon skadar sig.

2009-03-16

- GRATTIS -


Idag är det ett år sen Gemini födde sina valpar.

Ett stort grattis till dom alla boende från Dalarna till Skåne; Scott, Vilja, Aoife, Killian, Vila, Nora, Cool, Seamus, Harry & Keela

Vi hoppas att dom får en bra dag.


2009-03-14

- spretträning -


Idag har Cinna och Calle ordnat en valptittdag/träningsdag med de kommande valpköparna. Marie, Mia och Affe är gamla bekanta som har valpar efter Göran. Vi har träffats flera gånger på Limmerhult. Anna och Johanna kommer att bli två nya trevliga bekantskaper i den Limmerhultiska kennelfamiljen.

Jag själv är inte på träffen idag utan ser fram mot att träffa alla så småningom.

Igår var schäfern Natchos hos mig. Hans matte Anna skulle vara borta med jobbet hela dagen så hon behövde ha hjälp med att få honom rastad. Efter jobbet på morgonen åkte jag förbi och hämtade upp honom.

Från gång till gång glömmer bort hur schärarna är till sättet. De låter mycket när de leker och är ganska burdusa i sitt leksätt. Jag kan förstå att människor kan tycka att det låter obehagligt, det gör även jag ibland.

Natchos är en trevlig och väluppfostrad hanne. Han är lydig så det är inga problem att ha honom. Gemini och han busade och när hon tyckte att han blev för mycket (han är snabb) så sökte hon fristad hos mig. Väl hemma så låg de på golvet med ett minimjukisdjur och bara mös med varandra. Natchos låg och naggade på Gemini och hon hade inget imot det.

Nu på förmiddagen samlades några av oss i Spretgänget, Lena, Annika, Ulla och jag. Idag körde vi på med långa dirigeringar och utökade med störningar.

En övning vi gjorde var upplagd som en wt-station som vi hade på Searoverträffen förra året. Vi skulle skicka på en dirigering men innan vi skickade som kom det en markering. Nu känns det lite knöligt att försöka beskriva hur marken såg ut då och nu men det var roligt att se hur mycket Gemini har utvecklats från förra året till nu. Då var det en enkelmarkering som kastades idag så kastade vi två innan skicket.

Jag är nöjd med hennes jobb idag och speciellt att hon mindes dubbelmarkeringarna tydligt efter dirigeringen.

Nu ligger tjejerna och njuter av varsit märgben i sina respektive biabäddar.


2009-03-11

- Onsdag -


Vilken tur att Annika och jag körde ner i måndags till Limmerhult för det hade inte varit roligt att köra i all den snön som behagat falla de senaste dygnen.

Imorse undrade jag stilla i mitt sinne om jag verkligen skulle åka ut till Lidingö. På radion pratade de om mycket trafikköer och sen kan jag känna att jag vill undvika att åka när vädret inte är helt ok.

Det var bara en stilla undran för jag for iväg efter jag sopat fram bilen och sagt till mig själv att det är bara att köra lugnt. Köerna de pratade om slapp jag och resan gick väldans smidigt.

Mycket snö hade vi på träningsplatsen men det var inga problem. Idag var målet med träningen att vi skulle kunna trycka ut våra hundar med ordet ut utan att hunden kunde se oss.

Vi hade lagt ut ett målområde och innan vi skickade hunden så fick de en störningsmarkering som plockades upp utan att hunden såg det och sen skulle vi skicka på ett linjetag. Naturligtvis stannade hunden upp där den upptagna dummisen var och då var det bara för oss att jobba på med att få ut hunden. Nu hade vi förare inte full koll utan fick förlita oss på Ingela som talade om för oss vad vi skulle göra genom en walkie-talkie.

Efter ett par gånger så fattade hundarna galoppen snabbare. Det är roligt att se när femöringen trillar ner och när de lyssnar på orden istället för att bara gå på handtecken.

Jag har glömt att nämna att Pia Berglund med sin vän har öppnat en djurbutik i Waxholm. I lördags hämtade jag upp Ulla, vi åkte för att vara med på deras invigningdag. Jag får önska dom lycka till.


2009-03-09

- Limmerhult -


Äntligen har dagen kommit. Så tramsigt det låter men så känns det faktiskt. Kom hem vid 7.30 från jobbet, ställde mig i duschen, åt min frukost, tog en promenad med Tess och Gemini och mötte upp Annika och Zingo kl 9.30 vid min bil.

Annika väl utsövd satte sig bakom ratten och körde den 2½ timmes bilresan ner till Limmerhult. Det var skönt att slippa sitta bakom ratten idag och bara koncentrera mig på ingenting.

Tess, Gemini och Zingo fick en kort rastning sista biten upp till gården sen fick de snällt sitta kvar i bilen medans jag och Annika besökte Cinna, Ellen och alla hennes åtta små valpar.

Efter en ordentlig handhygien klev vi in i köket och den första som mötte oss med en glad svans var Ellen och lite längre bort kunde vi se en härlig hög med små svarta bollar.

Ner på knä faller man och känner sig ödmjuk inför livet. Jag kände mig också tacksam över att det inte var en hanne jag skulle "välja" utan en tik. Det är svårt nog att att "välja" mellan två hur skall det då vara för de kommande hanhundsägarna, de är ju sex stycken. Lycka till säger jag :-)!


Soldis och Solsken, men vem blir vem????


Utseendemässigt så är tjejerna väldigt lika. En är för tillfället lite störrre men det är så marginellt enligt mina ögon. Båda tikarna är sociala, glada, nyfikna...mmm det känns så himla spännande.


Detta kan med stor sannolikhet vara min lilla Soldis


Tack Annika för att du använde din lediga dag till att agera chaufför åt mig och naturligtvis trevligt sällskap till och från Limmerhult.

Tack Cinna för att jag har fått förtroendet att få äga en av tikvalparna, för stunden vi var hos dig och för en god lunch.

Lilla Nora som har blivit stor visade upp sina färdigheter idag. Det är inspirerande att titta på Cinna och den fina kontakt hon har med Nora. Nora är lugn och fin vid sidan av sin matte och har en härlig fart och stil när hon jobbar.

Idag fick jag se hennes fina markeringsförmåga, linjetag + uttecken. Klockrent. Fina avlämningar har hon och sen har hon en annan härlig sida och det är hennes nyfikenhet och uppmärksamhet. Livet verkar inte vara tråkigt för Norasnora utan hon ser ut att vara en liten livsnjutare.


2009-03-08

- påhittig -


Imorse när jag kom hem så hade troligtvis Gemini (spår ledde till hennes biabädd) rotat igenom min papperskorg i arbetsrummet och dragit runt innehållet till hall och sovrum.

När jag vaknade nu på eftermiddagen och gick in till köket så möttes jag av ännu en röra. Någon av hundarna, den här gången vet jag inte vem, hade rivit ut allt från soppåsen under diskbänken. Nu får jag nog muttra lite på husse som inte stängt till dörren ordentligt. Både hundarna ser orförstående ut och jag kan inget annat än plocka upp och låtsas som inget hänt.

Nu har jag bara kommande natt kvar innan jag och Annika (Zingo) åker ner till Limmerhult för att titta på valparna. Jag är glad över bilsällskapet och att Annika glatt kör min bil så att jag inte blir en fara för mig själv och andra på bilvägen efter nattarbetet.

Jag tråkar ut min stackars arbetskamrater med ett fjantigt flin och tjat om söta valpar. Tvingar dom att titta in på Limmerhults hemsida och njuta av de små svarta ungarna. De är tålmodiga mina arbetskamrater, visar snällt intresse och visar glädje för min skull. Hälften av arbetsgruppen har hundar så de kan förstå min förväntan. Min parhäst, Kicki, har inte hund men hon visar ett genuint intresse. Det är svårt för oss att inte ta del av varandras glädje och sorger i livet när vi sitter i bilen och jobbar ihop 10,5 timme per natt.


2009-03-06

- fredag -


Tre jobbnätter kvar innan jag åker till Limmerhult. Det var väldans vad det känns som om tiden går sakta men kanske är det så för att Cinna och jag hörs nästan varje dag.

Hundarna och jag åkte till Ursvik idag. Det var lite isigt på gångvägarna så vi höll oss mestadels till i skogen. Gamebagen hängde jag över ena axeln och chuckit:en hade jag i andra handen.

Tess tycker att det är roligt att springa efter bollar. Hon tänder till lite extra när jag svingar iväg bollen med chuckit:en.
Med Gemini passade jag på att träna upp hennes markeringsförmåga. Tre bollar slängde jag ut sen fick hon hämta in dom utan att jag som förare pekade åt vilket håll dom låg.

In i det längsta vill jag låta bli att lägga mig i markeringsarbetet. Målet att hon själv ska minnas vart bollarna fallit. Den hjälp jag vill ge är i stort sätt bara vända mig upp mot det hållet markeringen fallit.

Bollmarkeringarna var inte superlånga och det var inte målet med med träningen utan att hon skulle ha dom i minnet. Det kändes som om hon hade bra koll idag.

Hos Ingela i onsdags tränade vi på linjetag i skogen. Trots att det finns både det ena och det andra ivägen mot dirigeringsplatsen så är målet att få hunden att gå rakt.
Jag passade på att göra ett par sådana övningar och att göra det rätt. Gick hon inte rakt så bröt vi och gjorde om. Även här så hade jag inga långa avstånd. Målet var att hon skulle gå rakt och inte välja en lättare väg.

Sista övningen jag gjorde med henne var ett närsök. Kort avstånd även här. Jag skickade henne till en plats som hon inte sett att jag lagt ut ett par bollar på, blåste ner henne på platsen och la henne sen på en närsöksignal. Här kändes det viktigt att jag gjorde rätt och att hon höll sig ganska tajt i området.

Tess hade sett vart jag lagt ut bollarna så hon tänkte först tjalla för Gemini genom att trava iväg till närsöksområdet men det satte jag stopp för. När Gemini var klar så skickade jag Tess till samma område och hon travade glatt dit markerade bollen som fanns kvar men valde att leta vidare. Två gånger gjorde hon det tills jag med bestämd röst talade om för henne att plocka upp bollen. Damen i fråga gjorde som jag sa (trot' eller ej) men just den bollen var inte den hon sökte efter utan det var väl den som Gemini hade plockat upp tidigare. Tess är ju en egen liten dam som kan driva mig till vansinne ibland men det struntar hon fullstänigt i.


2009-03-04

- onsdagsträning -


Natten till tisdag snöade det ganska rejält när vi jobbade men om jag minns rätt så var det +4 grader ute den natten. När jag tittar ut genom fönstret så är snön nästan ett minne blott.

Imorse hann jag hem från jobbet, äta frukost och snacka lite med Cinna innan jag packade in hundarna i bilen och åkte till den veckliga onsdagsträningen.

I förra veckan så jobbade vi med att gå på linje, markeringar och dirigeringar på fält. Idag så gjorde vi i stort sätt samma sak men vi hade förflyttat oss in i skogen

Ingela är duktig på att tänka ut övningar och att använda sig av områdena på olika sätt. Det känns som om jag alltid lär mig något nytt eller kanske ska jag säga att det jag har hört förut börjar att sätta sig i min hjärna....sakta men säkert. Det är himla roligt att köra hund.

Nu börjar det att bli lite varmare ute så Tess får hänga med och stanna i bilen. Efter träningen gick vi en promenad. Kottarna blottade sig på stigen vi gick på och helt plötsligt så var hon ung igen och ville leka med dom (hon har alltid tyckt att kottar är en rolig leksak, tuggar lite på dom men spottar sen ut dom).

Nu ligger prinsessorna smutsiga i hallen och snusar.


2009-02-28

- sportlovsvecka -


....men det betyder ingenting i min värld.

Igår promenerade jag och Annika med hundarna till vår nya veterinär och fick rabiesspruta nr 2 injecerad + att Gemini fick sin vaccination.

Tess var med och eftersom hon inte skulle få någon spruta eller undersökas så var hon på extra gott humör. Hon försökte charma både vetten + hennes hjälp och tackade förstås inte nej till en bit levergodis. Till en början försökte hon ställa sig på bakbenen med framtassarna på disken, så får man göra i vår närliggande Zooaffär, men bakbenen orkade inte riktigt + att jag fick påminna henne om att det här inte var Zooaffären.

Idag tränade delar av SPRET gänget, 1/3 av oss kunde komma så vi bjöd in Monica också. Toni hade planerat upplägget och idag så fortsatte vi med dirigeringar, denna gång var de dolda.

Toni hade satt ut ett par korta vita käppar där dirigeringsapporterna låg och det var inte helt lätt för mig till en början att se dessa vita käppar mot den vita snön...jag är ju närsynt måste jag erkänna så jag borde nog lära mig att använda glasögonen när jag kör hund och inte bara när jag kör bil.

Efter träningen tog vi en promenad med alla hundar. Monica hade med sig sin 4 månaders valp som glatt for omkring bland de vuxna. Nu är det bara en dryg vecka kvar tills jag ska ner till Limmerhult och titta på blivande Disa.


2009-02-25

- onsdagsträning -


Idag känner jag mig så himla nöjd med Gemini hon var så gott som klockren på alla skick förutom ett. Vilken fantastisk känsla det är att köra hund då.

Mina "klasskamrater"; Cattis, Maria, Monica och Anita och deras hundar gick också kanonbra idag.

Ingelas träningsupplägg för dagen gick ut på att vi gick på linje. När vi stannade så svingade hon iväg 5 stycken tennisbollar med en Chuck-It som vi och hundarna skulle markera. En svårighet var att minnas alla markeringar den andra var snön vilket förvårarade möjligheten till att finna bollen.

De två sista skicken vi skulle göra så försvårade Ingela våra minnesmarkeringarna än mer genom att svinga iväg en boll, låta oss fortsätta att gå, svinga iväg en boll igen osv. Vi passerade området och fick sen vända upp vilket innebar att det blev en helt annan vinkel på minnesmarkeringarna. Det här krävdes en hel del från oss förare men så nyttigt det var.

Ingela sa att vi har nog aldrig har varit så här tysta under en träning för vi var väldigt koncentrerade. Jag tror också att det här taggade hundarna och att de fokuserade än mer på arbetet vilket gjorde att slutresultatet blev bättre.


2009-02-24

- Norrtälje -


Körde ut till Norrtälje idag för att hälsa på Gunilla Lefwerth. En strålande dag, lagom med snö, lagom temeratur ute och en lagom lång promenad.

Efter en promenad med småtjejerna, som inte är så små längre njöt vi av soppa och bröd. Jag har fått låna en bok om "Ett svunnet Solna" som jag ska ta och glutta i, det ska bli spännande att läsa om hur det en gång var här långt innan jag var född.

Jag sätter in en härlig vinterbild av Gunilla med sina tjejer Norpan, Flinga och Bus.Väl hemma så satte mig vid datorn och gladdes åt nya fina valpbilder den Limmerhultiska hemsidan som Cinna är så duktig på att uppdatera. Jag njuter av de små liven.

Jag tog tillfället i akt att mejla några av Geminis barns ägare och jag blir glad när jag hör hur nöjda dom är och de målsättningar och kurser de går med dom. Jag är övertygad om att alla har det himla bra i sina respektive hem och det känns skönt.


2009-02-22

- snöig söndag -


Nu är man ledig igen och för tillfället är det alldeles vitt ute. Det är lika bra att njuta för imorgon kan det vara borta.

Långledigheten började med en begravning. Anders väns fru, alltför ung, gick bort i cancer strax innan nyår. Begravningen var fin. Jag är lite morbid kanske men jag tycker att det är fint med begravningar - jag ser det som en hyllning till den bortgångne personen.

I lördags träffades en del av SPRET gänget, Ulla, Toni, Anna och jag. Långa markeringar med apportkastare över dike och dirigeringar nedför en "kulle" där det gällde att trycka ut hunden. Ett par bra övningar.

Lilla Disa och hennes syskon har hunnit bli tre veckor. De har fått klor klippta och smakat på riktig mat. Nu börjar de se ut som små valpar, hur gulliga som helst.

Det känns toppen att Cinna lägger ut bilder ofta på de små liven så man har en chans att följa deras utveckling via nätet och naturligtvis via telefon.

Nu börjar jag verkligen längta, det ska bli så himla roligt. Jag tror att Gemini kommer att bli överlycklig. Hon är en lekfull liten krabat och är väldans förtjust i unga hundar, det blir nog lite High Chaparall här hemma när valpen flyttar in.


2009-02-19

- fotomodell -


Annika och hennes dotter Elin var ute med Zingo i Hagaparken när en fotograf dök upp och frågade om de ville vara med i Magasin Sollentuna.

Kolla in länken så får ni se det fina resultatet. Magasin Sollentuna

Tjusigt värre Annika :-)


2009-02-18

- onsdagsträning -


Dagarna springer iväg. Ännu en solig och kall dag har vi spenderat på Lidingö.

Mamma tog hand om Tess medans Gemini och jag tränade. Lite ensamtid mår Tess bara bra av, de två passade på att ta en timmespromenad.

Vi själva fick jobba på långa markeringar. Idag skulle hon spika dom. Hon är en duktig markör men kan alltid bli än vassare.

Dagens första markering drog hon lite för långt på så jag kallade in henne glatt för att göra om markeringen. Andra gången spikade hon den och de kommande markeringarna skötte hon till min belåtenhet. Vi avslutade med en dubbelmarkering som gick galant.

Har pratat med Cinna idag. Valparna växer och börjar bli något stadigare på benen. Nu gnyr de inte bara utan blir dom "arga" så har de ena riktiga röstresurser. Jag bara flinar på andra sidan telefonen.

Jag kommer inte att åka till Limmerhult förrän valparna är 5 veckor gamla. Det ska bli så spännande att få se och lukta på dom. Jag är glad att det bara är två tikar, att välja/lägga in ett önskemål om. Hanköparna får det lite jobbigare :-)).


2009-02-17

- Tess dag -


Idag är det en stor dag. Tess fyller 12 år.

Ett långt liv för en retriever och än är hon pigg till kropp och själ. Hennes syster Flingan lever också och är lika pigg. På Gunilla Lefwerths hemsida kan man läsa lite om Flingan.

Imorse innan jag gick ut på vår vanliga långpromendad passade jag på att plocka fram fotoalbumet. Det var roligt att att minnas tillbaka första träffen när valparna var 4 veckor och sen se hela hennes utveckling till vuxen.


2009-02-16

- Mocktrail -


Igår var jag med om något roligt. Jag var på ett "pröva på mocktrail". Upplägget var tänkt att göras lite enklare eftersom vi var en grupp nybörjare med typ öppenklasshundar. När slutfasen på tävlingen kom så kliade jag mig i huvudet och tänkte -"om detta är för öppenklasshundar, hur ser då elitproven ut????".

Bengt Bernas och Åke Liedgren var domare. Jag antar att de gjorde tävlingen svårare för att de ansåg att hundarna var så pass bra. Vinnande hunden igår var Mette Frank. Sista dirigeringen och vinnarapporten var imponerande, iallafall in mina ögon. Hon var väl värd första platsen. Gabrielle Ljungberg kom på en välförtjänt andra plats.

Hur gick det då för mig och Gemini. Gemini fattade direkt att något roligt var på gång och hon kopplade på "on-knappen" direkt.
I grund omgången fick alla tre apporter var och dom klarade Gemini galant. I omgång två så missade en hund sin dirigerning och då skulle vi ta hand om den men även vi gick bet på den och åkte därmed ut. Vi blev "eye-wipade" eftersom hunden efter klarade av den.

Resten av dagen spenderade vi med att gå bakom linjen, titta och njuta av de andras prestationer och jag måste medge, pratade lite med de andra som åkt/åkte ut.

Vi är inte klara för att starta på A-prov än men nu vet jag hur det går till och det underlättar för framtiden.

Vad tar jag med mig hem då? Som Cinna sa när vi pratades vid när jag kom hem - att varje apport räknas, är viktig. Här gäller inga helhetsintryck utan det gäller att ta hem sin apport. Ibland har man tur ibland inte. Och förutom att jag ska förbereda min hund så är det viktigt att jag lär mig markera, markera, markera. Det är inte helt lätt när det faller fler apporter samtidigt. Men övning ger färdighet har jag hört.

Det här vill jag iallafall göra igen.


2009-02-13

- arbetshelg börjar -


Igår trodde jag att jag hade någon sjukdom pågång. Ont i kropp, trött och allmänt hängig. Jag spenderade mestadels av kvällen halvsovande i soffan. Men jag hade tur, min stackars arbetskompis hade varit upp halva natten och kräkts. Flera av våra gamlingar har inte mått bra, en del av dom har drabbats av kräkningar mm. Det är ett mindre under att man inte blir sjukare än man blir när man får ta hand om både det ena och det andra.

Det enklaste och viktigaste skyddet vi har är att tvätta, tvätta, tvätta och åter tvätta händerna för att skydda oss så bra som möjligt och se till att vi inte sprider sjukdomar till andra.

Roligare saker är hundarna -

Idag tog hundarna och jag en promenad sjöarna runt - hälsan stig kallar Solna Sundbyberg den lilla promenaden på 5 km runt Råsta- och Lötsjön. Det är en trevlig promenad med ett härligt fågelliv.

Jag börjar att förbereda mig för den nya valpen. Idag har jag varit iväg och köpt en bur som jag ska ha i baksätet. När Gemini var liten fick jag låna en av Cattis. Disa (valpen) kommer troligtvis inte bli den sista valpen i vårat hem så det kändes som en bra investering.


2009-02-11

- onsdagsträning -


Vilket strålande väder det har varit på Lidingö på förmiddagen. Den verkar bara ha strålat där för när jag körde hem till Solna så var det grått, grått.

Mör är jag efter tre arbetsnätter och det märks nog lite när jag kör hund. Mitt tålamod var inte så bra som det borde vara. Gemini var inte lika hörsam på pipan som hon brukar och när inte pipan hjälpte så skrek jag.....bra va????!!!!

Idag körde jag och Monica sök medans Anita, Maria och Cattis körde dirigeringar och sen vice versa. Söket kändes bättre idag och dirigeringarna fick för dagen vara synliga.

Vi avslutade med lååååååååånga markeringar. Den första spikade Gemini, den andra hade vi solen något i ögonen så den blev sådär. Jag blåste sönder henne plus att jag blev lite irriterad och skrek på henne....vi löste till slut upp knuten och allt blev bra men då hade jag skickat henne på ytterligare en markering som började kanon men pga av längen på den stannade hon för tidigt och det blev mycket blåsa av igen.

Vad har jag lärt mig idag.....Gemini älskar sin matte vad som än händer.....men framförallt eftersom markeringarna var sååååå himla låååånga så skulle jag snällt ha gått efter henne när jag skickade henne. När jag väl behövde vissla på henne hade avståndet inte varit så långt mellan oss. Jag tror att hon hade lyssnat bättre på pipan då. Att nästan spotta i pipan och skrika på hunden blir inget bra.....inte någonstans....

Charlotte Wierth kom förbi på "studiebesök" med sin lilla Penny. Det var länge sedan jag träffade henne och det kändes kul att få prata med henne igen.

Nu sitter jag på en varm och go gotländsk lammfäll som jag köpte av henne. Det har jag velat ha länge.


2009-02-10

- Lena och Avec -


Man kan inte annat än bli imponerad av Lena Bengtsson och Avec. Återigen har de startat på en inomhusplan och kammat hem höga fina poäng i lydnadringen. De åkte till Rättvik helgen som var och nådde fina vinstpoäng som 302 ena dagen och 304 andra. Jag önskar att jag hade varit där för att njuta av uppvisningen.

Det krävs en person som Lena för att kunna nå såna fina resultat. Inte släppa en millimeter. Är det något som jag upplever att hon är duktig på så är det just noggrannhet.

Ett stort grattis till dom önskar vi.


2009-02-09

- Nämen hallå -


Tack granne Lena för din hjälp....puss på dig2009-02-09

- I väntan på kontakt -


Jag fortsätter att skriva trots att jag inte kommer ut på nätet än....vet inte riktigt vad som är fel.

Ny arbetsvecka och den första natten är avverkad. Den passerade utan några som helst problem och det känns skönt efter man varit långledig.

Den här dagen bjuder på sol och ett tunnt skikt av snö. En härlig promendad har tjejerna och jag tagit. Vi fick sällskap av en kvinna som jag inte kan namnet på men hennes fyra greyhounds namn kan jag, Doris, Saga....två kom jag iallafall ihåg. Ibland är det trevligt med sällskap.

Under promendaden träffade jag på mamma som är hundvakt för tillfället. En snäll tik sägs det men hon blev inte glad på Gemini när hon sprang fram i 180 för att hälsa på mamma (mycket klumpigt av mig) utan tryckte till Gemini som inte fattade någonting. Hon sprang tillbaka till mig och stor som hon är ville hon upp i mattes trygga famn. Så farligt var det inte och snart glömdes ledsamheten bort.

Jag är så glad för jag får täta uppdateringar på valparna av Cinna. I slutet av veckan de börjar de troligtvis öppna sina ögon och sen går utvecklingen i rasande fart.
Cinna har märkt upp dom och på så sätt kan hon hålla bättre koll på dom.

Anders, min man, börjar bli van att det kommer hundar hem utan att vi fört några djupare diskussioner om det. Han vet att det är mitt stora intresse och säger till mig -"Det där får du bestämma". Jag är ju tacksam att han ser det så och att han har ett stort djurintresse om än att han inte är intresserad av att träna dom.


2009-02-07

- I väntan på kontakt -


Igår hade jag tjejmiddag. Inte ett ord om hund på hela kvällen förutom att jag fick tala om för dom (alla har stor respekt för hundar) att de är snälla trots att Tess skäller när det ringer på dörren.

Kom i säng ganska sent för att kliva upp på morgonen och åka ut till Stockkholms BK (Kista) för att träna ihop med SPRET gänget. Ulla, Toni, Anna och jag kunde komma idag.

Jag tränade bara med synliga targets idag med Gemini. Dirigeringarna gick bra och dubbelmarkeringar har hon blivit riktigt duktig på. Vi avslutade med ett sök, även det ville jag ha som ett motivationssök.

Som jag nämnde sist ska jag lägga ner lite mer tid på sökarbetet. Jag tycker att hon har tappat något av sitt fina sök som hon hade som yngre. Det är hela tiden ett finlir mellan att låta hunden vara självständig kontra lyhörd på sin förares signaler.

Valparna på Limmerhult växer, imorgon är de en vecka gamla. Pratade med Cinna idag och sa att det faktiskt bara är sju veckor kvar tills de ska flytta hemifrån. Vi ser fram mot vår lilla Soldis som kommer att kallas Disa.


2009-02-06

- I väntan på kontakt -


Efter en tur till frissan igår så åkte hundarna och jag till Ursvik och tog en välförtjänt promenad. När man är där bryr man sig inte så mycket om att det är grått och tråkigt ute.Det är bara skönt att komma ifrån sina vanliga promenadstråk.

Jag passade på att glutta lite på markerna. På lördag är det jag som är ansvarig för SPRET träningen och förhoppningsvis blir upplägget ok. Alla får naturligtvis ta ansvar för sin egen hund när det gäller nivån på träningen, hur långa avstånd man vill ha, störningar osv.

Igår kväll så tog Annika (Zingo) och jag en promenad med hundarna till en ganska nyöppnad veterinärspraktik i Sundbyberg. Min gamla har gått i pension så det var dags att leta upp en ny. Jag tycker det är bra att ha en ganska nära hemma och hon kändes trevlig.
Vi gick dit för att ta första rabiesvaccinationen.

Idag på morgonen träffades jag, Ulla och Eva igen och vi tränade långa markeringar, enkla och dubbla. Gemini är en duktig markör. Sen körde vi ett par linjetag som avslutning.
Min nästa långledighet så ska jag ta och lägga en del sökområden till Gemini så att hon får jobba upp sin självständighet lite mer igen.

Annars så terroriserar jag Cinna en hel del...jag försöker att inte ringa varje dag...för att höra hur det är med Ellen och valparna. Det är så himla spännande med de små liven och höra om deras utveckling. Nu gör de inget annat än sover, äter och bajjar men snart så blir det full rulle i boet.


2009-02-04

- I väntan på kontakt -


Idag är det ett år sedan Java dog. Det tog lång tid att komma över henne men nu finns hon som ett glatt minne i mitt hjärta...om än att jag gärna skulle vilja ha henne här.En del träning har det blivit på sista tiden. I söndags eftermiddag så träffades Eva Fält, Ulla Wrange och jag på SoSuBk. Vi tränade att gå på linje, markeringsarbete + dirigeringar.

I måndags var det dags för en tur ut till Wij och bössträning med Anita Norrblom. Det här var tredje gången vi var där och det är intressant att se hur hundarna + vi förare har coolat ner oss. Jag är så glad att Anita ville ta oss an denna träning, den har och är guld värd för oss.

Idag har jag varit på den vanliga onsdagsträningen hos Ingela. Sök, dirigering och markering stod på schemat.

Dom här träningarna är ovärderliga för mig, jag lär mig något nytt varje gång. Alltid finns det något att bli påmind om, att förbättramig på, att lära mig än mer hur jag ska läsa min hund, att tänka på mina skick, på mitt babbel mm mm.

Jag känner att jag behöver låta Gemini få jobba lite mer med sökarbete. Hon behöver få upp lite mer självständighet. Det är en svår vågskål det där med självständighet och samarbetsvilja.

Ellabellabus - Geminis syster har nedkommit med åtta valpar. Sex hannar och två tikar såg dagens ljus söndag den 1 februari. Grattis säger vi till Calle och Cinna och till duktiga Ellen. Pappa till valparna är Drake (INTFTCH Blackthorn Racer). Allt finns att läsa på Limmerhults hemsida.

Och vi väntar med spänning......


2009-01-30

- I väntan på kontakt -


En morgon när jag skulle sätta på datorn så sa den ifrån. En vecka hos doktor "dator" så kom den hem med det allra mesta intakt. Mejl och hemsideuppgifter + andra småsaker har tagit mig lite längre tid att ordna. Nu är jag iallafall "back in business"...och det känns himla gott.

Bara för att vissa delar av datorn stått still så betyder det inte att resten av mitt liv stått still.

Vi fortsätter med onsdagsträningarna hos Ingela. Det handlar inte så mycket om hundträning som förarträning. Jag har en förmåga att stanna upp, om än en kort stund och babbla och diskutera med mig själv om något strular till sig i ett skick. Ingela var på mig att jag inte ska tveka utan jobba ut henne eller vad nu "problemet" kan vara.
Jag känner att jag växer en hel del av att gå på hennes träningar.

Häromdagen var jag på Rosöga och tränade. Två av Geminis valpar var där Cool och Vila. Jag är mycket förtjust i Cool. Han är en kraftfull hanne med stor arbetslust. Det var underbart att se honom fara fram om än att han knallade några gånger men det får man se som lust och fokus.

Vila som har haft en tuff start i livet med ormbett, kennelhosta mm är liten som sin mor och feminin. Det var inget fel på hennes arbetslust heller. Jag tycker att båda jobbade bra och med lust. Hon var inte busig som sin bror utan hon satt lydigt kvar vid sin matte Vivis sida tills hon fick kommandot att gå.

Gemini som ung knallade aldrig, hon var ett litet mönsterbarn. Hon är fortfarade fantastisk men åren har gjort henne hetare.

Vilken dag som helst ska Geminis syster Ellen ha valpar. Vi väntar med spänning. Gissningsleken är i full gång och jag tror på 8 valpar varav 5 tikar och 3 hannar. Vi får se vem som har mest rätt. Spännande är det iallafall.


2009-01-14

- Onsdagsträning hos Ingela -


Nuförtiden lämnar jag Tess hemma när jag åker iväg och tränar Gemini. Jag tycker att hon har det bättre hemma än i bilen, men pågrund av det blir det några extra promenadrundor att gå.

Idag fortsatte vi med samma övningar som i förra veckan. Vi gick två och två plus att vi ökade på svårighetsgraden. Vi la till ok svåra markeringar till redan utlagda dirigeringasapporter.

På en av stationerna fick jag jobba en del med Gemini innan hon litade på mig. Hon skulle först ut till dirigeringsområdet och när den apporten var inne skickade jag henne igen på samma linje men den här gången skulle hon en bra bit ut bakom dirigeringsplatsen. Det är härligt när hunden tillslut tar kommandot, litar på mig och finner apporten. Både hon och jag blir så himla glada, man riktigt märker på Gemini att hon lyckats och vice versa.

Jag är väldigt glad över hennes arbete, hur fint hon har lyssnat på pipan och varit lyhörd åt vilket håll jag ville att hon skulle gå idag. Något jag skulle vilja ha lite bättre är när hon står långt bort och jag kommenderar henne ut så får jag ofta upprepa det några gånger innan tioöringen faller ner. Med andra ord sitter inte ordet "ut" i hennes ryggmärg, men det är bara att träna vidare.

Efter 1½ timmes träning och en liten lunch hemma så var det dags att gå ut igen. Tess behövde få sin promenad och Gemini fick naturligtvis hänga med - där försvann ytterligare en timme.

På sena eftermiddagen drog jag och min jobbarkompis in till stan för en pizza och bio - "Changeling" med Angelina Jolie hade vi bestämt oss för. Ett bra drama.


2009-01-12

- Ledig vecka -


Min långledighet började i fredags. Efter att ha jobbat åtta år natt så känner jag hur viktigt det är med en längre ledighet mellan passen för att må bra. Många gånger säger människor att man har det lyxigt och så känner jag det också men som sagt de nio dagar som jag är ledig är viktiga för mitt välmående.

Under fredagen sov jag inget, vilket var en ren idioti. Min kropp skrek efter sömn men mitt sinne sa att jag minsann behövde utföra både det ena och det andra. 22.30 somnade jag som en stock och vaknade inte förrän 11 timmar senare. På lördagen kände jag mig som en ny människa och då menar jag verkligen som en ny människa, pigg och alert i både kropp och själ. Så himla viktigt det är att sova för att kropp och själ ska fungera som den ska.

I söndags träffades SPRET gänget hemma hos Ulla. I sju år har vi tränat ihop och förhoppningsvis blir det flera år till. Vi alla har många åsikter om både det ena och det andra och det är svårt att tillfredställa allas vilja, så när vi fattar beslut så är det majoriteten som får styra.

Jag träffade knappast mina hundar på hela söndagen (tack och lov för mannen i mitt liv) så det kändes skönt att få gå en längre kvällspromenad med dom tillsammans med Annika och Zingo.

Idag skulle jag med några andra vänner ha varit hos Anita Norrblom på "bössträning" men Anita har blivit sjuk så vi får vänta till hon blir friskt igen.

Jag passade på att åka till Ursvik för att träna Gemini själv. Idag körde jag ett par långa dirigerigar, dubbelmarkering med fördröjning eftersom Tess själv tyckte att hon skulle vara en bra störning i dagens arbete. Jag la även ut ett fältsök som Gemini fick jobba på. Nu känner vi oss nöjda och tar det bara lugnt.


2009-01-07

- Ingela kurs -


Vilket strålande väder vi bjuds på, solen skiner och det är lagom med snö.

Onsdag och idag börjar träningen hos Ingela igen, roligt.

Jag började att jobba ihop med Monica och Lava. Till en början kastade vi enkelmarkeringar åt varandra som hundarna klarade av enkelt sen fortsatte vi med dubbelmarkeringar som jag tycker att de fixade fint också. Gemini tyckte att det var så himla roligt så på de första ingångarna så drog hon förbi mig i 180 lite busig men sen skärpte hon till sig.

Efter markeringarna gick vi vidare till fyra utlagda områden och gjorde valfria skick (rak dirigering, stopp-ut mm) från olika håll. Jag känner mig nöjd med Geminis arbete. Det är bara jag som behöver lära mig att bli lite mer påhittig.

Nu har jag två arbetsnätter kvar innan långledigheten tar vid. Jag känner mig ganska trött och sliten men det känns skönt att ljuset sakta men säkert är på väg tillbaka till vår lilla del av jordklotet.


2009-01-06

- Nu börjar julen dansa ut -


Lika roligt som det är att ta fram julstakar och tomtar till advent lika skönt är det att packa ner dom i sina lådor igen.

Annika, Zingo, jag och Gemini åkte till Ursvik på förmiddagen. Vi tog en promenad. Hundarna sprang och busade. Jag visade Annika, som är helt ny inom jaktträningen men inte inom hunderiet och lydnadsbiten, några övningar. Det känns roligt att få tänka till lite grann och att få vara till hjälp.

Under promenaden så kom en stor svart labbehanne springande glatt emot oss och ville inte lyssna på sin förare som var långt ifrån honom. Jag är inte så förtjust när det händer, snäll eller inte. Jag var ju glad att inte Tess var med och lös för hon blir osäker och börjar gärna muttra när någon okänd hund springer emot henne oinbjuden. Zingo och Gemini tog det hela med lugn men var inte så förtjusta i att han skulle lukta av dom. Eftersom han inte lyssnade på sin matte fick vi mota bort honom från oss och då försvann han.


2009-01-04

- Kylan håller i sig -


Imorgon skulle vi ha haft en kennelträff men pga kylan så har den blivit inställd. Det var klokt.

Geminis lilla dotter Nora har börjat löpa. Vi får se när de andra tikarna kommer igång. Nora har även apporterat vilt och gjort det snyggt och prydligt enligt matte Cinna. Vi är stolta över Geminis avkomma.

Min granne Annika har tagit hem en liten gul labbetik på prov, Zingo. Hon verkar himla trevlig så vi hoppas att de ska trivas tillsammans så att hon blir kvar...det verkar så. Vi kommer med säkerhet att köra lite träning ihop. Det är alltid roligt att ha någon runt knuten som man kan promenera och köra några övningar med

Jag imponeras av hur anpassningbara hundar är. Lilla Zingo kommer från landet och hamnar här i Solna och bara är.


2009-01-02

- Sol och Kallt -


Det nya året började med att vara kallt och soligt. Inte någon dålig start med andra ord. När jag var ute och promenerade hundarna igår så undrade jag stilla i mitt sinne var alla människor kom ifrån. Det kryllade av människor längs vår promnadslinga.

Idag om inte än kallare tog jag med mig tjejerna till Ursvik för en skogspromenad. Både hundarna och jag njöt av en dryg timmes promenad. Jag kan inte låta bli att bli förundrad över Tess vitalitet. Hon busar och springer och verkar njuta av livet. Sen somnar hon gott när vi väl kommer hem, men å andra sidan det gör även Gemini.

Jag plockade med mig ett par dummies och passade på att lägga in ett par små övningar för Gemini under promenaden. Full fart ut och in med en föväntansfull blick. Det här var roligt tycktes hon tänka. Sist vi tränade var när vi träffade Gunilla Lefwerth måndagen innan julafton.

På Solna-Sundbybergs Brukshundsklubb så träffade vi på en bekant med sina två schäferhannar. Den ena lika gammal som Geminis valpar. Gemini, efter tillåtelse, sprang fram för att leka med unghunden men hon hade totalt glömt bort hur de flesta schäfrar är. De låter mer och de är mycket mer buffliga i sitt sätt att leka. Det var roligt bara en väldigt kort stund sen tyckte hon att det var betydligt "bättre att fly än illa fäkta". Helst skulle hon upp i famnen på mig.(måste bara säga att de här hannarna är riktigt trevliga och väluppfostrade hundar)

Tess tyckte att unghunden var en odräglig typ så hon muttrade på honom. Den äldre hannen fattade hon däremot tycke för och spanade in och gjorde sig till för. Det är lite gulligt när hon visar upp den sidan, de var väldigt söta med varandra, gammelhundarna.

Till helgen ska jag jobba och jag tror att det kommer att bli ganska kallt. Ut och in i bil och upp och ner i trappor kommer väl att hålla oss något varma Brrrrr.


2008-12-29

- Tillbakablick på året -


Året började så himla spännande med att Gemini löpte. Lena och jag åkte med Gemini upp till Inga-Lena Djurberg för att para henne med Iago.

Min stora glädje förbyttes snart till en stor sorg. Java blev hastigt sjuk och det fanns inget att göra, den 4 februari fick hon somna in. Trots att nästan ett helt har gått så känns det fortfarande i hjärtat när jag tänker och pratar om henne. Hon var speciell.

Mitt i sorgen så visade det sig att Gemini var dräktig och den 16 mars, på kennelmammas födelsedag, så föddes 10 små fantastiska valpar. Fem hannar och fem tikar, det kunde inte bli bättre. Vilken gåva det var att få vara med när de föddes och se hur duktig Gemini var. Hon fann sin roll på en gång som de flesta djuren gör och skötte sin uppgift som mamma perfekt.

Under de närmsta åtta veckorna så blev Rosöga som ett andra hem för mig. Tack Lena och Mats för att jag fick vara hos er och hos Gemini och valparna så mycket jag kunde/ville. Det var fantastiskt att få se dom utvecklas, se ögonen öppnas, se dom gunga fram och försöka ta de första stegen.

Så småningom kom Gemini i form och vi började att träna. Efter att ha tagit det lugnt en hel vår så var hon laddad till max. Under den här vilotiden hade mycket hänt inom både mig och Gemini. Det kändes som om vår kunskap hade legat och mognat till en hel del. Det har varit en riktig kick att få jobba ihop med henne igen. Under året har vi kursat hos Ingela F, vi har gått några enstaka kurser hos Lena B-K, Anita Norrblom och sen har vi provat på en helgkurs i Rallylydnad.

Den årliga pappa Göranträffen åkte vi på i somras och det är alltid lika roligt att träffas på Limmerhult, träffa mina goda vänner Cinna och Calle och alla de trevliga människor som jag lärt känna genom dom. Alltid lika trevlig stämning och bra träningsupplägg. Tack tack alla för att ni förgyller min tillvaro.

Ett par valpträffar har hunnits med. Lena hade en på Rosöga då 8 av 10 av Geminis valpar kunde vara med. Det var himla roligt att träffa alla valpköpare. Senare på året så fixade Cinna och jag en träff på Limmerhult då fem av 10 hade möjlighet att komma. Vilka lättsamma och trevliga hundar.....Vilka lättsamma och trevliga ägare.

Spret håller i gång, det är nu sju år som jag har varit med i den här gruppen. Förutom den veckliga träningen (när man har möjlighet att gå) så har vi alltid våra "kicks offs" och i år var vi på Limmerhult och blev drillade av Calle och Cinna.
Spret ja, där kan vi stoltsera med att Annika Månsson blev Flatmästare 2008 + att hon nu har fått sina tre ettor i elitklass. Nu är det bara det praktiska provet kvar innan hon kan skriva dit SJCH framför Tindras kennelnamn Luttergärdes Tärna.
Nya unga hundar har kommit in i vår grupp, Anna med sin Jesse och nu senast Ulla med sin Bess.

Andra har gått bort som min älskade lilla Java och Lussan som Mona med sorg fick ta bort också alltför ung.

Ett par Working Test hann vi med i år. Ett gick i golden klubbens regi och där gick det galant, kom på en delad andra plats. Det andra WT vi startade på så började vi miserablelt, en dubbelstation med en dubbelnolla. Men det var bara att lägga det bakom sig och fortsätta glatt till de andra stationerna som gick bättre.
På vinst och förlust så skickad jag in en anmälan till ett enda prov i öppenklass i år och kom med. Trots att hon höll på att kliva ur sitt eget skinn av spänd förväntan så lyckades vi hålla ihop och kamma hem ett första pris.

Förutom att Gemini är härlig att jobba med så är hon en fantastisk kamrat. Mitt och Anders hjärta har hon stulit för länge sedan och hon fortsätter att charma sin omgivning.

Några ord skall väl sägas om gammeltanten också. Hon älskar också Gemini på sitt sätt, ingen kan leka med henne som Gemini kan. Tess är så fräsch för sin ålder, hon hänger med på långpromenaderna, får sina busryck, leker gärna ute med sin matte eller husse, bär på sina pinnar, skäller och morrar åt andra hundar vill ha sin egen space. Hon är med andra ord den Tess som hon alltid har varit....