Personakt Antavla

Valdemar BIRGERSSON

Kung av Sverige 1250-1275. Blev högst 59 år.

Far:Birger MAGNUSSON JARL (1200 - 1266)
Mor:Ingeborg ERIKSDOTTER (- 1254)

Född:1243
Död:26-12-1302 NyköpingshusValdemar Birgersson, född 1243, död 26 december 1302 på Nyköpingshus, kung av Sverige 1250-1275. Son till Birger Jarl och Ingeborg Eriksdotter av Sverige.

Äktenskap med Sofia AV DANMARK

Vigsel:1260 Jönköping

Äktenskap med Jutta AV DANMARK (- 1284)

Vigsel:

Noteringar

Valdemar Birgersson, född 1243, död 26 december 1302 på Nyköpingshus, kung av Sverige 1250-1275. Son till Birger Jarl och Ingeborg Eriksdotter av Sverige. Efterträdde sin svärfar Erik Eriksson den läspe och halte som kung 1250. 1251 krönt i Linköpings domkyrka.

De första sexton åren var hans far Birger Jarl den faktiske regenten. Under Birger Jarls styre infördes de så kallade fridslagarna som reglerade hemfriden, kyrkofriden, tingsfriden och kvinnofriden Deratade tronpretendenterna Filip Knutsson och Filip Magnusson gjorde uppror och samlade en blandad här av norrmän och tyska legoknektar, vilka förlorade mot Birger Jarli slaget vid Herrvadsbro i Västmanland. Upprorsmakarna liksom flera tyska soldater avrättades. Valdemar har under sin 25-åriga regeringstid egentligen lämnat få spår, kanske var det inte så lätt att ta över efter en far som haft Sverige i ett järngrepp, han har mer omtalats för kärleksaffärer av vilka egentligen bara en är känd, den med sin svägerska, prinsessan Jutta av Danmark, med vilken han skall ha fått en son. Han gjorde pga av detta en botgöringsfärd till Rom 1274, och tycks ha fått problem med sina bröder när han återvände. Valdemar verkar ha haft en arvstvist med brodern Erik. Erik fick stöd av stormannen Johan Filipsson men Valdemar fängslade dem båda. Erik flydde, och fick nu stöd av brodern Magnus. Detta ledde till ett uppror 1275, Erik och Magnus fick av danska kungen Erik Klipping även danska knektar, och Valdemar förlorade mot dem i slaget vid Hova. Valdemar och Sofia flydde till Norge. Hans äldre bror Magnus Ladulås tog makten och valdes till kung.

År 1277 fick Valdemar hela Götaland mot det att han avsade sig kungavärdigheten och erkände Magnus som sin överherre. Valdemar var inblandad i stormanupproret som nästan störtade Magnus från tronen, varför han fråntogs sina länder, avtvingades en förnyad tronavsägelse, och kom att vistas nio år i Danmark, där han 1284-85 innehade Malmö.
Därifrån konspirerade han och Magnus satte honom 1288 på Nyköpingshus i fängelse, officiellt pga av att han var otillräknelig och hade väckt anstöt genom sitt lättsinniga leverne. Han dog 1302 på Nyköpingshus, och är begravd i Vreta kloster, eller Riddarholmskyrkan. (då Gråmunkekyrkan har nämnts)

Gift 1260 i Jönköping med Sofia av Danmark(Platsen kan även vara Öninge i Ödeshög, Erikskrönikan uppger Ymninge.)
Barn:
Ingeborg Valdemarsdotter av Sverige (1263 - 1292)
Erik Valdemarsson av Sverige (1272 - 1330)
Marina Valdemarsdotter av Sverige
Rikissa Valdemarsdotter av Sverige
Katarina Valdemarsdotter av Sverige (- 1283)
Margareta Valdemarsdotter av Sverige

Valdemar hade flera till namnet kända älskarinnor, den första var hustruns syster Jutta av Danmark, den sista en som hette Lukardis och med henne blev han troligen vigd.

Barn: (Med Jutta av Danmark)
En son, som skall ha fått en dotter, som blev anmoder fär ätten Leijonhufvud, varför de i början förde de tre danska leoparderna i sitt vapen och senare bytte till lejonhuvuden.
Företrädd av:
Erik den läspe och halte
Svenska regenter
Efterträdd av:
Magnus Ladulås
Valdemar (kung 1250-79)

Birgers son Valdemar gifte sig med Sofia, dotter till Erik Plogpenning, danske kung Abels bror och Valdemar den stores sonson. Sofia hade sitt namn efter sin farfarsmor Sofia, Valdemar den stores gemål. På ålderns höst gifte Birger om sig med kung Abels änka Mechtild. Kung Abel hade fallit i strid mot friserna, men dessförinnan hade han svekfullt tagit livet av sin bror Erik Plogpenning i en båt utanför Schlesvig. I detta brodersmord-drama var det således inte Kain utan Abel som var förövaren. Man kan undra hur stämningen var i Birgers och Valdemars hov, när drottning Sofia mötte sin "styv-svärmor" Mechtild, änka efter hennes fars mördare.

Valdemar och Sofia fick en dotter som liksom sin faster och farmorsmor döptes till Rikissa. Hon blev i sinom tid gift med kung Przemyslav av Polen. Så slöts den cirkelgång som började med polska prinsessan Rikissas utvandring till Danmark på 1120-talet.
Valdemar var gift med danske kungen Erik Plogpennings dotter Sofie.
En kärleksaffär mellan Valdemar och hans svägerska Jutta utmynnade i att Jutta födde Valdemar en son. Detta ledde till en präktig kungaskandal, och Valdemar tvingades till botgörarvandring ända ner till påven i Rom...
Eftersom Valdemar var omyndig så var det Birger Jarl som i realiteten kom att styra riket. Under Birgers tid kom en mängd borgar och fasta hus att byggas runtom i både Väster- och Östergötland.

Ett var Waldemarshus i Vadstena, vilket ersatte det tidigare Susenborg som låg strax bredvid. År 1265 byggdes också hamnen till kungaborgen Näs på Visingsö ut, eller möjligen reparerades. Efter BirgerJarls död 1266 försvagades sonen Valdemars ställning. Då han kom tillbaka från sin vandring till Rom gjorde hans bröder hertigarna Magnus Ladulås och Erik uppror mot honom i slaget vid Hova 1275. Valdemar förlorade och fördrevs till Norge. Magnus Ladulås kröns till kung året efter, men striderna upphörde dock inte med det.
År 1288 lyckades Magnus Ladulås fånga in Valdemar som sattes i fängsligt förvar på Nyköpings hus där han dog 1302. Valdemar Birgersson, född 1243, död 26 december 1302 på Nyköpingshus, kung av Sverige1250-1275. Son till Birger Jarl och Ingeborg Eriksdotter av Sverige. Man kan även säga att han var den förste kungen av Sverige, eftersom de stridande smårikena enades under Birger Jarls tid. Han efterträdde sin morbror Erik Eriksson den läspe och halte som kung 1250, alltså vid sju års ålder, eftersom han härstammade från fyra mäktiga familjer. Hans farfar var folkungen Magnus Minnisköld, som stupade i ett av slagen mot Sverkerska ätten. Hans farmor var Ingrid Ylva, sondotter till Sverker d.ä.. Hans morfar var Erik Knutsson av Sverige och hans mormor Rikissa av Danmark, dotter till Valdemar den store. Han blev krönt i Linköpings domkyrka 1251. Under de första sexton åren var hans far Birger Jarl den faktiske regenten och under dennes styre infördes de så kallade fridslagarna som reglerade hemfriden, kyrkofriden, tingsfriden och kvinnofriden.
De ratade tronpretendenterna Filip Knutsson och Filip Magnusson gjorde uppror och samlade en blandad här av norrmän och tyska legoknektar, vilka förlorade mot Birger Jarl i slaget vid Herrvadsbro i Västmanland. Upprorsmakarna liksom flera tyska soldater avrättades.
Valdemar har under sin 25-åriga regeringstid egentligen lämnat få spår; kanske var det inte så lätt att ta över efter en far som haft Sverige i ett järngrepp. Han har mer omtalats för kärleksaffärer, av vilka egentligen bara en är känd, den med sin svägerska, prinsessan Jutta av Danmark, med vilken han skall ha fått en son.

Han gjorde pga av detta en botgöringsfärd till Rom 1274, och tycks ha fått problem med sina bröder när han återvände. Valdemar verkar ha haft en arvstvist med brodern Erik. Erik fick stöd av stormannen Johan Filipsson men Valdemar fängslade dem båda. Erik flydde och fick nu stöd av brodern Magnus. Detta ledde till ett uppror 1275, Erik och Magnus fick av danska kungen Erik Klipping även danska knektar, och Valdemar förlorade mot dem i slaget vid Hova. Valdemar och Sofia flydde till Norge. Hans äldre bror Magnus Ladulås tog makten och valdes till kung.
År 1277 fick Valdemar hela Götaland mot det att han avsade sig kungavärdigheten och erkände Magnus som sin överherre. Valdemar var inblandad i stormanupproret som nästan störtade Magnus från tronen, varför han fråntogs sina länder, avtvingades en förnyad tronavsägelse, och kom att vistas nio år i Danmark, där han 1284-85 innehade Malmö.
Därifrån konspirerade han, och Magnus satte honom 1288 på Nyköpingshus i fängelse, officiellt pga av att han var otillräknelig och hade väckt anstöt genom sitt lättsinniga leverne. Han dog 1302 på Nyköpingshus, och är begravd i Vreta kloster, eller Riddarholmskyrkan. (då Gråmunkekyrkan har nämnts)
Gift 1260 i Jönköping med Sofia av Danmark (platsen kan även vara Öninge i Ödeshög, Erikskrönikan uppger Ymninge.)
Barn:
Ingeborg Valdemarsdotter av Sverige (1263 - 1292)
Erik Valdemarsson av Sverige (1272 - 1330)
Marina Valdemarsdotter av Sverige
Rikissa Valdemarsdotter av Sverige
Katarina Valdemarsdotter av Sverige (- 1283)
Margareta Valdemarsdotter av Sverige
Valdemar hade flera till namnet kända älskarinnor, den första var hustruns syster Jutta av Danmark, den sista en som hette Lukardis och med henne blev han troligen vigd.
Barn: (Med Jutta av Danmark)
En son, som skall ha fått en dotter, som blev anmoder fär ätten Leijonhufvud, varför de i början förde de tre danska leoparderna i sitt vapen och senare bytte till lejonhuvuden.
Erik Plogpenning, född 1216, död 10 augusti 1250 (mördad), kung av Danmark från 1241. Son till Valdemar II Sejr av Danmark. Bror till Abel av Danmark och Kristofer I av Danmark. Gift 9 oktober 1239 med Jutta av Sachsen.
Erik Plogpenning lade skatt på alla Danmarks plogar, därav namnet. Hans bröder stred ofta med honom, och hans bror, hertig Abel av Slesvig lät 1250 mörda honom. Efter döden blev Erik ärad som helgon, men det blev aldrig kyrkligt stadsfäst.
Barn:
Sofia av Danmark, gift med Valdemar Birgersson av Sverige.
Jutta av Danmark, frilla till Valdemar Birgersson av Sverige.
Agnes av Danmark
Ingeborg av Danmark, norsk drottning, gift med Magnus Lagabøte.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1243 Födelse 1243.
1245 Systern Katarina BIRGERSDOTTER föds 1245.
1245 Systern Ingeborg BIRGERSDOTTER föds 1245.
1250 Brodern Erik BIRGERSSON föds 1250.
1254 Modern Ingeborg ERIKSDOTTER dör 1254.
1254 Halvbrodern Bengt BIRGERSSON föds 1254.
1260 Vigsel Sofia AV DANMARK 1260 Jönköping.
1266 Fadern Birger MAGNUSSON JARL dör 21-10-1266 Bjälbo.
1275 Brodern Erik BIRGERSSON dör 1275.
1276 Halvbrodern Greger BIRGERSSON dör 1276.
1284 Makan Jutta AV DANMARK dör 1284.
1288 Systern Rikissa BIRGERSDOTTER dör 1288.
1290 Brodern Magnus LADULÅS [BIRGERSSON] dör 18-12-1290 Visingsö.
1302 Systern Ingeborg BIRGERSDOTTER dör 1302.
1302 Död 26-12-1302 Nyköpingshus.