Kontakt
Länkar
Bra bantningsmetoder

Lågenergikost

Det här fungerar så att man sätter en gräns för hur mycket energi som man ska få i sig per dag. Detta är en mycket effektiv metod, med snabb viktnedgång. Det är viktigt att komma ihåg att fett innehåller mer energi än kolhydrater och proteiner. Därför lönar det sig att äta mer grönsaker och frukt. Man får dock inte äta FÖR lite energi. Det är lagom att gå ner 0,5 - 1 kg i veckan. Större viktnedgång innebär att det framför allt är vatten och musklar - inte fett - som kroppen förlorar.

Det är den här metoden som den här sajten propagerar för! Se bantningsprogrammet.


Allmän kostrådgivning

En dietist som ger råd om kost fungerar på de flesta. Mycket effektivt, men du behöver vara ordentligt fet för att sjukvården ska bry sig om dig… Ett alternativ är att få rådgivning via gym, spa eller liknande.


Kolhydratkost

En kolhydratrik kost, där man får äta hur mycket kolhydrater som helst, men bara en begränsad mängd fett, är en bra metod. Det finns studier som visar på en viktnedgång. Högst 30% fett är den enda regeln, vilket ska motsvara ca 65-70 gram fett per dag.


Proteinkost

En proteinrik kost verkar också fungera för att gå ner i vikt, troligen på grund av att protein ger en bra mättnadskänsla i förhållande till hur många kalorier du äter.

Nutrilett och liknande. Mer heltäckande program kallas ibland VLCD (Very Low Calorie Diet)
Att ersätta ett eller flera mål mat om dagen med Nutrilett eller något liknande preparat (ofta en dryck baserad på mjölk eller soja) är en fungerande metod. En viktminskning är klart möjlig.

Problemet är snarast att det finns en risk för att man tröttnar, eftersom det blir ganska ensidigt. Långsiktigt bör det här vara en ganska problematisk metod, eftersom det inte handlar om att lägga om kosten på lång sikt. Studier har också visat att de flesta är tillbaka på samma vikt efter fem år.

Det finns också mer extrema program, där samtliga måltider ersätts med VLCD-produkter. Detta kan pågå i tre-fyra månader och är mycket effektiva. Men när behandlingen upphör så går man upp igen.


Så detta är de bra programmen. Men det finns också en hel del dåliga program.

Euroroads

DinPC Bannerbytet

Denna sida uppdaterades 2004-06-16


Produced 2003-4 by MFK, Stockholm, Sweden.