Kontakt
Länkar
Dåliga bantningsmetoder

Fasta/Svält

Vissa människor säger att de mår bra av att fasta och det må vara så. I så fall ska du fasta för att du mår bra av det, men däremot är det inte ett bra sätt för att gå ner i vikt. Du går bara ner tillfälligt i vikt av det och det kan till och med vara direkt skadligt för kroppen. Att fasta skulle innebära en rening av kroppen så att farliga ämnen försvinner, är troligen en myt. Det finns hur som helst inga vetenskapliga bevis.

Problemet med att fasta är att du stressar och pressar kroppen onödigt mycket. Du går mycket snabbt ned i vikt (ända upp till 0,5 kg per dag) men detta orsakas till stor del av vätskeförlust och därför går man upp så fort fastan avslutas. Dessutom förändrar du inte dina matvanor, vilket är det som bestämmer vikten på lång sikt.

Kroppen är beroende av ständig tillförsel av glukos, d.v.s. socker, som bränsle. Efter att ha fastat en tid är glukosen i blodet förbrukad och kroppen går då över till att använda kolhydrater lagrade som glykogen. Glykogen finns i lever och muskler och dessa börjar därför brytas ned, något som är ett onödigt slöseri. Lever och muskler bryts också till viss del ned på grund av att vissa aminosyror försvinner under fasta. Den ökande nedbrytningen av proteiner ökar mängden kväve som utsöndras. För att njurarna ska klara av det hela gör kroppen sig av med vätska. Detta är orsaken till viktnedgången du märker när du fastar.

Så istället för att svälta dig själv eller fasta, ät normalt.


Laktovegetarisk kost

Studier har visat att laktovegetarisk kost inte ger en större viktnedgång än blandad kost med samma energiinnehåll. Glöm alltså den här metoden!


Atkins

Dr Atkins dietrevolution, som han själv kallar den, är kanske innovativ men också lite för smart för sitt eget bästa. I stället för att koncentrera sig på det självklara, nämligen att fett innehåller för mycket kalorier, så för han ett korståg mot kolhydraterna. Men kolhydrater innehåller betydligt mindre kalorier än fett… Samtidigt ska man till Dr Atkins försvar säga att det är en mycket bra idé att äta mer proteiner, vilket är kärnan i dieten.


Falska fakta och rena myter

Det finns också diverse koster som ger specifika råd om vad du ska äta under några dagar eller veckor. Här finns några myter som de ibland innehåller:
- Du blir fet av potatis och bröd. Fel! Potatis innehåller relativt få kalorier men däremot gott om vitaminer och mineraler. Potatis är mycket bra mat då du vill gå ner i vikt. Bröd är inte lika bra, men långt ifrån dåligt. Särskilt vitt och sötat bröd kan innehålla en hel del energi men är ändå inte sämre än att du kan ta en smörgås eller två om dagen utan att riskera något.
- Du blir fet av light-produkter. Den här är verkligen svår att förstå logiken bakom... men den har förekommit i kvällstidningar ibland. Light-produkter kan dock ibland innehålla mycket kolhydrater, så det kan vara idé att läsa vad som faktiskt står på förpackningen. Det är kaloriinnehållet som är det intressanta, inte i första hand fettinnehållet.


Förutom bra och dåliga dieter så finns det naturligtvis också andra metoder för att gå ner i vikt.

Euroroads

DinPC Bannerbytet

Denna sida uppdaterades 2004-05-21


Produced 2003-4 by MFK, Stockholm, Sweden.