Kontakt
Länkar
Gå ner i vikt

Grunden för att gå ned i vikt är att gå över till att äta mat som innehåller mindre energi. Eftersom fett innehåller mer energi än andra näringsämnen är det ofta en bra idé att minska mängden fett man äter. Koständringar kan också gärna kombineras med motion eftersom regelbunden motion leder till ökad energiförbrukning. Alltså: Mindre energiintag, större energiförbrukning.

Det finns en del andra, snabbare metoder som finns kan verka lockande, som läkemedel, operationer och särskilda proteinpreparat, men de är mest till för mycket feta personer och inte för de som bara behöver gå ner några få kilo. Glöm därför allt du hört om operationer och läkemedel, så vida du inte är så fet att du hamnar i den kliniska definitionen av fetma, d.v.s. att även läkare tycker att du är fet… detta innebär ett BMI över 30.

Det stora problemet är dock inte att gå ner i vikt. Det lyckas de flesta som gör ett seriöst försök med. Problemet är i stället att hålla kvar vikten på en bra nivå över en längre tid. Efter fem år är en stor majoritet av de som gått ner i vikt tillbaka på samma eller högre vikt än innan de började banta. Det är mycket vanligt att jo-jo-banta, d.v.s. att gå ned och upp i vikt om och om igen. En långsiktig metod är därför bäst, även om en mer effektiv metod kan vara ett bra sätt för att gå ned snabbt i början.


Hur snabbt kan och bör du gå ner?

Ett halvt kilo per vecka upp till ett kilo per vecka är det normala. En bra bantningskur ska vara långsiktig och ge så mycket energi att rubbningar i vätskebalansen undviks och ska också leda till att det framför allt är fettmassan som minskas medan muskelmassan bevaras. Går du ner mer än ett kilo per vecka så är det troligt att du får dessa bieffekter – som i förlängningen kommer leda till att du går upp så fort du ska försöka övergå till en mer långsiktigt stabil kost.


Vi har utformat ett program för att gå ner i vikt som vi tycker du ska prova. Läs mer om bantningsprogrammet


Euroroads

DinPC Bannerbytet

Denna sida uppdaterades 2004-06-23


Produced 2003-4 by MFK, Stockholm, Sweden.