Kontakt
Länkar
Protein

En blandad kost täcker oftast behovet av protein gott och väl. Man brukar säga att 10-15 % av det totala energiintaget ska komma från protein.

Viktiga källor till protein är kött, fisk, ägg, mjölk och mjölkprodukter samt baljväxter som bönor, linser och ärter.

1 gram protein från maten ger ca 4 kcal, vilket är ungefär hälften av vad 1 gram fett innehåller. Därför kan det vara en bra idé att byta ut fettet mot proteiner. Det är så pass effektivt att det finns rena proteindieter – som är mycket effektiva.


Högvärdigt protein

Uttryck som högvärdigt eller fullvärdigt protein eller protein med högt biologiskt värde används för protein som kan utnyttjas effektivt av kroppen. Animaliska produkter som kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter innehåller högre halter av de livsnödvändiga aminosyrorna, vilket gör att dessa produkter innehåller protein med högt biologiskt värde.


Läs om fett, det näringsämne som innehåller flest kalorier per gram.


Euroroads

DinPC Bannerbytet

Denna sida uppdaterades 2004-06-16


Produced 2003-4 by MFK, Stockholm, Sweden.