Munskänkarna i Nynäshamn

Provningen den 26/5 behandlade "Vin och mat"  och leddes av den kunnige Michel Jamais.
Några grundteser: Vinet och maten skall inte förändras när de möts. Kraftigt vin - kraftig mat, lätt vin - lätt mat. Bedöm maträttens grundsmaker - välj torrhetsgrad, syra och beska. Bedöm råvarornas karaktär - sök efter vin med liknande karaktär.
Grundsmaker: sött, salt, beska, syra samt den femte OMANI (välsmakande).
Vinets vänner: svamp, lök, vitlök, hårdost, paprika, pepparfrukter.
Vinets ovänner: Mycket syra (ättika, vinäger), oxalsyra (tomat, spenat, broccoli, sparris), ägg (såser ...), mycket salt (anjovis, sardeller ..), intensiva kryddor (curry, kanel, kummin....), choklad (mycket cacao).
Menetou-Salon -95 Frankrike / Loire Sauvignon Blanc 93:- / nr 12164
Wolf Blass -96 Australien / South Australia  Chardonnay 89:- / nr 3335
Barbera dÁsti Italien / Piemonte (Liedholm) Nebbiolo 74:- / nr 12328
Foral  Garrafeira -94 Portugal / Douro xxxxx 75:- / nr 12563