Munskänkarna i Nynäshamn

Provningen den 26/8 på församlingshemmet hade samlat ca 45 deltagare (mer än väntat) och behandlade "Vinframställning och eklagring" och leddes av vinmakaren Krister Jonsson från vingården  CAPEL VALE (klicka på länken för info) i närheten av Perth i Australien.
Vi provade vin (chardonnay) från "hans" vingård. Först 3 med olika ekningsgrad och sedan 3 viner lagrade på olika ek (fransk, fransk 1 år gammal och amerikank).
Lagring på ekfat ger oändliga smakvariationer. Det finns t.ex. 6 olika eksorter i Frankrike och dessutom kan tunnorna vara "rostade" i 3 olika grader.
Många frågor väcktes bl. a. om inte svensk ek är duglig för detta ändamål.  Till min förvåning kan man i nr 3 av Systembolagets tidning UPPDRAGET som kom dagen efter provningen läsa om eklagring bl.a. att vingården Rabiega (Vin & sprit) i Frankrike kommer att prova att lagra vin i tunnor av svensk ek (tillverkade i Sverige) !!!
Vi avslutade med rökt lax från Kroken!!