Vin och mat - kombinera rätt - med Michel Jamais 22/11 -99
Provningen i Församlingshemmet besöktes av lite fler än 60 Munskänkar / gäster. Michel berättade inspirerat om de 4 smakerna plus den femte - Umami (som är förknippad med en aminosyra och alltså mätbar).
Två maträtter designades för att passa till respektive Cabernet Sauvignon och Pinot Noir.
Det finns inget rätt och fel vad beträffar smak, men överväldigande många tyckte att kycklingen var bäst till Pinot och köttbiten till Cabernet S. men då skall man tänka på hur väl Michel hade anpassat tillbehören till vinet.

Tillbehören, inte minst såsen, är det viktiga - visst sa han så - och så slänge han alltså ner en näve svartvinbär i såsen till köttet.

Det lät enkelt och gott blev det!

 Vin Druva Ursprung Nr / pris
Bouchard Universel -97   Pinot Noir Bourgogne  5421 / 89:-
Fetzel Barrel Select -97   Pinot Noir  USA/Sonoma  16536 / 129:-
Carmen -97   Cabernet S. Chile / Central Valley  16677/ 69:-
Christine -94  Cabernet S. Sydafrika / Constantia  22045 / 154-

Maten från lagades av ett par elever från Grythyttan-akademien, Peter och Erik, med instruktioner från Michel.
Här gällde det att ta fram smaker i 2 olika maträtter (kyckling och kött) som skulle harmonisera med vinerna.

Någon vann 2 !! flaskor vin.