Ungern - gammalt vinland på väg framåt   -  Gabor Szendrö 9/9 2004.

Gabor och 43 Munskänkar samlades för höstupptakt på Hantverkargården.  Gabor som har sina rötter och sitt hjärta i Ungern berättade inspirerat "allt" om Ungerska viner. Ungern är den 5:te största producenten inom EU (efter FR, IT, ESP och PORT). Mest odlade röda : Kékfrankos 45%, Zweigelt 18%, Kékporto 10%, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Merlot .......
Mest berömda vinet är den söta Tokayern. Många historier finns om hur det kom till bl.a att krig mot Turkarna försenade skörden. Första gången som vinet beskrivs i skrift var år 1574. Jämför med Sauternes som skapades på 1800-talet.  Söthetsgraden på Tokayer: 2-6 Pottonyos, Aszú Essencia och Essencia (självrunnet).

En mycket viktig person för USA vinhistoria är Ungraren Agaston Haraszthy som importerade en stor mäng sticklingar till Kalifornien.

En Ungern-provning kan inte avslutas bättre än med en riktigt mustig  Gulash -  av vår egen Elisabeth Sommerhagen.

 

Världens  bästa  (nästan) viner.

 

Gabor Szendrö i spänd väntan på vad vi skulle tycka.
 Vin Druva Ursprung Nr / pris
Kekoporto Villany 2002 Kekoporto = Blauer Portogieser Gere / Villany / Ungern 2994 / 107:-
Bona Dea 2001 Cabernet Sauvignon Szekszard / Ungern 3714 / 79:-
Bátaapái Kékfrankos 2001 Kékfrankos = Blaufränkish Möcsény / Ungern B 87227 / 79 :-
KOPAR Villany Cuvee 2000 Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc Gere / Villany / Ungern ca 400 :-
Tokay Aszú 5 Puttonyos 1999 Furmint, Harlevelu, Muskat Oremus/Tokay / Ungern 12953 / 261:-

 3 lotterier  garanterar  många blev glada vinnare..