Franska vita med Bruno Kjellén 10/5 2005.

För 5:te gången gästade oss nu Bruno.
Denna kunniga och vältalige man förde först ett resonemang om säsongsvariationer i vinkonsumtionen: hellre vit och rose på sommaren och tunga röda på vintern. Anledningen är (som många säkert själva upplevt) att vita / rosé går att kyla ner vilket passar i sommarvärme under det att röda tanninrika viner inte lämpar sig lika bra för detta.
Vintillverkning har förändrats över tiden. Förr gick kunskap från far till son. Numera är varje vinmakare universitetsutbildad. Därav följer att man inte längre är lika beroende av dålia / bra år som förr. En duktig vinmakare kan kompensera detta dvs färre dåliga viner nuförtiden !!!  Den Nya världens viner har påverkat alla länders viner t.o.m. Frankrikes.  Idagsläget finns en kris för franska viner (doc k inte de allra dyraste) , man har t.o.m. dragit upp vinrankor till förmån för andra grödor.
Brunos definition: Discoteksvin = ett vin som inte överröstas av musiken - bouqeten påverkas inte heller av storm.  Ja alla förstår vad han menar.

En god gryta på kyckling från MIX avslutade det hela - med högklassigt matvin  Clos de l'echo (100% Cabenet Franc) a 179:-

 

Bruno berättade skrönan om Mersault = Musprånget dvs en ytterst obetydlig bäck så smal att en mus kunde hoppa över.

 

OBS denna bild är från ett tidigare provningstillfälle.
 Vin Druva Ursprung Nr / pris
La Poruzot Dessus 2001 Chardonnay Meursault / Rémi Jobard 99133 / 479:-
Ladouzette 2002 Sauvignon Blanc Loire / Puilly Fumé 2220 / 179:-
Riesling Les Caillers Riesling Alsace / Leon Beyer 2137 / 207:-
Trimbach Gewurtztraminer 1999 Gewurtz Traminer Alsace / Trimbach 2634 / 264:-

 3 lotterier  garanterade  många glada vinnare..