Kalifornien med Thomas Holm 2/6 2005.

Sommeliern Thomas startade med lite bakgrund om sig själv:  Uppväxt i ett hotell/restaurang hem i norra Sverige, utbildad på Grythyttan , lite praktik utomlands och nu verksam på Berns i Vinbaren och Restaurangen.  Lite reklam för sin firma Wine Experience som han driver med kollegan Åsa Wahlström - bl.a. resor till Champagne.

USA:s vinhistoria i korthet:
1769 21 Missionsstationer startar sin verksamhet och detta kräver såklart vinframställning
1861 Ungraren Agoston Haraszthy importerar 100000 sticklingar av 300 sorter från Europa.
1920 - 1933 Förbudstiden - dvs vinframställning på låg nivå.
1960-talet Kvalitetsviner börjar se dagens ljus.
1978 Vinlag motsvarande AOC tas i bruk - AVA (American Viticultural Areas).
Som hjälp att välja rätt druvor till en viss växtplats finns Zon indelningen (1-5)  som bygger på summering av antal grader per dag som temperaturen överstiger 10 grader.

Länkar till dagens Vinproducenter:
Melville (Monterey)
Bonny Doon / Big House Red (Randall Grahm)

En god gryta med rotfrukt och potatis från MIX avslutade det hela -

 

Thomas berättade med ungdomlig entusiasm om vinerna i Kalifornien.

 

OBS Flaskorna och kartongen i nerkant av bilden kommer från den excentriske Randall Grahm i Monterey.
 Vin Druva Ursprung Nr / pris
Melville Pinot Noir 2003 Pinot Noir Santa Ynez / South Central Coast  / 199:-
Big House Red 2003 Syrah 48% + 10 andra sorter Monterey / North Central Coast 23095 / 99:-
Seghesio Zinfandel 2002 Zinfandel Alexander Valley / Sonoma 22562 / 151:-
Bonterra / Fetzer Cabernet Sauvignon (+Syrah mm) Mendocino / North Coast 6710 / 129:-

 3 lotterier  garanterade  många glada vinnare..