Amarone med Anders Wahlgren 29/11 2007

Fullt hus på Hantverkargården - hela 70 personer och då hade vi ändå tvingats tacka nej till några.
Då förstår man att Amarone har en särskild klang trots att det inte är klassat högre än DOC.
 
Anders gav oss en lektion om Amarone :
Området Valpolicella ligger i nära Verona i distriktet Veneto. Valpolicella
 = "Många källare i dalarna"
Druvorna torkas (40% vikt kvar) i 3-4 månader och jäsning sker sedan under 40-45 dagar i februari
Recioto del Valpolicella är ett sött vin men fullt utjäst blir det Amarone (Amarone skall stå på etiketten)
Amaro betyder bitter - kan vara något att leta efter i smaken
Corvina ger frukt, Rondinella ger kraft och Molinara ger syra
Dimma på hösten ger botrytis - ok tycker de traditionella men modernisterna gillar det inte.

Svamprisotton blev tyvärr inte som vi önskat!


Anders med tomma flaskor efter provningen.

 

Bästa priset på Systembolaget - på plats i Italien är de oftast dyrare.

En erfarenhet som många gjort.
 Vin Druva Ursprung Nr / pris
Masi Campofiorin,2004 Corvina 70%, Rondinella 25%, Molinara 5% Italien Valpolicella 5123 / 99:-
Zenato Valpolicella Classico                                Corvina 70%, Rondinella 20%, Sangiovese 10% Italien Valpolicella 12385 / 104:-
Capitel de’Roari 2003 Corvina 80%, Rondinella 15%, Molinara 5% Italien Valpolicella 12366 /154:-
Corte Ghiarra 2004 Corvina  Rondinella  Molinara Italien Valpolicella 42316 / 194:-
Masi Vaio Aramaron 2001 Corvina 65%, Rondinella 20%, Molinara 15% Italien Valpolicella 2419 /345:-
Campolongo di Torbe, 1998 Corvina 70%, Rondinella 25%, Molinara 5% Italien Valpolicella 88975 / 599:-

3 lotterier  med gamla godbitar och nya skvättar!