Mat &vin med Cecilia Ribbing 23/1 2008

Det är 11 år sen Cecilia var hos oss senast och nu gällde det vilt, lök/svamp och ost tillsammans med olika Pinot Noirer.

Om Pinot Noir: Känslig och svårodlad druva. Förr mest i Bourgogne och Champagne/Alsace samt i Tyskland (Spätburgunder) och i Österrike (Blauburgunder).
Numera odlas den på många ställen i världen. Den normala sockerhalten gör att vinet aldrig går över 13-13,5% alkohol.
Typiskt: röda bär, hallon och björkveds-brasa (det var något nytt!)

Först fick vi prova  vinerna för sig för att försöka detektera skillnaderna.  Möjligen kunde man känna lite mer syra i ett glas och kanske gissa att det var från nordligare (eller mycket sydligare) - det var alltså vinet från New Zeeland! Övriga var inte så lätta att skilja.

Sedan var det mat/vinprovning och med hjälp av en tabell med vinerna på ena axeln och rätterna på den andra axeln kunde var och poängsätta de olika kombinationerna. Alla fick nog olika resultat och Cecilia påpekade att ingen har rätt eller fel - det är ett personligt tyckande.

En grundregel: svamp och lök förhöjer alltid smaknivån!

Tips: Harmoni - Tokajer med hjortronsylt. Men prova disharmoni - Lax, gräddsås m. pepparot med ett syrligt vin (t.ex. Pinot Noir från New Zeeland)

Viltgrytan med rösti fick många lovord !


Cecilia fick oss att vara tysta under provningen!

 

Var inte rädd att prova nya mat/vin  kombinationer - det är det gästerna minns!
 Vin Druva Ursprung Nr / pris
Saint Clair Pinot Noir 2006 Pinot Noir Marlborough/New Zeeland 16015 / 115:-
Bourgogne Cuvée Margot 2005                                Pinot Noir Bourgogne/Frankrike 5447 / 119:-
Saintsbury Garnet Pinot Noir 2005 Pinot Noir Carneros/USA 23051 /164:-
Chambolle Musigny VV 2004 Pinot Noir Bourgogne/Frankrike 5274 / 289:-

3 lotterier  med gamla godbitar och nya skvättar!