Valpolicella med Anna Rahm 26/11 2009

Anna Rahm - boende i Nynäshamn - är utbildad sommelier och arbetar på Spendrups med försäljning / utbildning mot restaurangsegmentet.
Hon berättade för 38 Munskänkar det mesta om Valpolicella och de viner som görs där.  Redan under Romartid gjordes ett sött vin dvs dagens Recioto. Detta vin görs av de mest exponerade druvorna längst ut på klasarna de s.k. öronen - orecchio - och läggs sedan för torkning under ca 3 månader. Vatten avdunstar och musten blir mycket koncentrerad och vinet blir alltså sött men ändå ganska alkoholstarkt.

 På 1940-talet började man experimentera med jästsorter som tål hög alkoholhalt och började då göra torrare viner sk Amarone. Det blir alkoholstarka och mycket kraftiga viner.
Amarone betyder bitter och det kan upplevas i eftersmaken.
Ännu senare 1968 började man använda pressresterna från Amaronevinerviner för att ta med i jäsningen av enklare Valpolcellaviner och då får ett Ripasso-vin. Kallas också mini-Amarone etc.

Efter provningen åt vi en mycket god pasta med kött och tryffelolja.

De provade vinsorterna. Kameran klickade så vi har ingen bild av Anna.

 

Namn Druva Ursprung Nr / pris 
Masi valpolicella Bonacosta 2008 Corvina 70%,  Rondinella 20% och Molinara 10% Masi / Valpolicella / Veneto 6998 /85:-

i Castei Ripasso

Corvina 70%, Rondinella 20% och 10% Molinara och annat Castellani / Valpolicella / Veneto 22409 / 119:-

Vaio Armaron Amarone

Corvina 60%, Molinara 15%,  Rondinella 20% och Dindarella 5% Masi / Valpolicella / Veneto 2419 / 379:-
Amarone della Valpolicella Corvina huvudsakligen Zenato / Valpolicella Classico/ Veneto 32145 / 379:-
Domìni Veneti Recioto  2004 Corvina 70%, Corvinone 15%, och Rondinella 15% Cantina Negrar /Valpolicella / Veneto 2304 /149:-

 lotterier  med flera glada vinnare !