Roussillon - Frankrikes sydligaste vinområde med Lena Wallin 25/11 2010

Lena som tidigare bott i Nynäshamn och varit Munskänks-medlem har utbildat sig till sommelier på Restaurangakademien
och det senaste halvåret arbetat på en vingård i Rousillion. Syd-Frankrike liksom många andra äldre vinområden - genomgår
stora förändring med moderniseringar och förbättringar i tillverkningsprocesserna och här pågår många omdaningar.

I Roussillon odlas 80% rött och 20% vitt.
Vanligaste
röda druvor: Carrignan, Grenache Noir, Syrah och Mourvedre.
Vanligaste vita druvor: Grenache Blanc, Grenach Gris och Muscat (en variant)

Totalt 31  medlemmar kom och lyssnade och smakade  så här strax innan 1:a Advent.

Köttgrytan från Glade Kocken smakade ovanligt bra.

Lena begrundar kvällens lyckade provning.

2 av vinerna direkt från vingårdar i Roussillon.

 

 Vin  Druva Ursprung Nr / pris
Le Dominicain Cuvée Padreils 2009 (vitt) Grenache Blanc 60%, Grenache Gris 35% och Rousanne AOC Collioure Blanc - / 6,5
Mas Jourda Cuvée Romane 2006 Carrignan Vin de Pays des Cotes Catalanes -  / 6,5
Domaine Sarde-Malet Terroir Mailloles 2005             Mourverdre 70% och Syrah 30% Cotes du Roussillon 94484 / 260:-
Domaine Pouderoux Terre Brun 2006 Grenache 70% och Syrah/Carrignan Cotes du Roussillon Villages BS 72428 / 199:-
Le Dominicain Banyuls 1998 (sött) Grenache Noir 70%, Grenache Gris 10% och Carrignan Banyuls BS 83065 / 264:-

2 lotterier  med viner från tidigare provningar.