Mat och vin i ljuv förening med Mats Claesson 2012-01-26

Fullsatt i Hantverkargården blir det med ett tema som detta. Hela 57 medlemmar hade kommit för att lyssna och lära av den rent proffsiga föreläsningen / provningen som Mats höll.
Mats arbetar på Altia Academy och är sommelier  med  lång erfarenhet från restauranger, systembolaget och senast 13 år hos olika vinimportörer.
Under ca 1,5 timmar fick vi lära mycket om smaker och kombinationer:

Tänk på helheten
Färgtricket: mörkare färg = kraftigare smak
Grundsmakerna: sött , syrligt, salt, beskt och umami
Aromspegling fungera oftast
Kom ihåg definitionen: Doftar gör viner och kvinnor  - luktar gör hästar och karlar!!

Vi provade en Sauvignon Blanc med/utan citron och med/utan söt jordgubbe  - vilka skillnader!l

Vi avslutade med en bra kycklinggryta från Glade Kocken!

Efter maten bjöd Mats på en chokladbit med Rånnäs brännvin (apelsin, kanel och konjak) - en spännande kombination!

Mats provar ett
 av kvällens viner

 

 Vin Druva Ursprung Nr / pris
Nicolas Feuillat Brut Champagne 2004 Chardonnay Frankrike / Champagne 7592 / 299:-
Fleur du CapUnfiltered Blend 2010 Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Viognier  Sydafrika / Costal Region 15530 / 109:-
Gustav Lorenz Gewurtztraminer 2010  Gewurtztraminer Frankrike / Alsace 5244 / 94:-
Masi Valpolicella Bonacosta 2010 Corvina 70%, Rondinella 25%, Molinara 5% Italien / Valpolicella 6998 / 87:-
Vina Pomal Reserva 2006 Tempranillo Spanien / Rioja 89102 / 129:-
Nederburg Manor House 2009 Cabenet Sauvignon Sydafrika / 656305 / 99:-

Hela 3 lotterier innebar 6 glada vin(n)are!