Kryddade snapsar med Jonas Odland 7/12 2012

Kryddmästare Jonas Odland / Altia som ansvarar för smaken på kända märken som OP, Skåne, Hallands Fläder mfl
och varje år gör en ny Julsnaps berättade mycket om snapsens historia både i världen och i Sverige.
Kina var tidigt ute med destillation - man använde alkohol i sina krutblandningar (fyrverkerier). Desstilat med diverse örter användes också inom läkekonsten och då företrädesvis av munkar och liknande.

Vi provade snapsarna nedan tillsammans med sill, ost, löjrom, rökt korv, rödlök, gräddfil och choklad!
Definition på Aquavit: kryddat med kummin och/eller dill och minst 37,5% alkohol. Allt annat klassas som kryddat brännvin.
Till sillen var OP bäst (Skåne har samma kryddor fast lite mindre) och lörommen matchade Läckö bäst. Om en maträtt kan tänkas
ha en dillkvist på sig - ja då passar en snaps med dill-kryddning. Alla med kummin i passar till ost.

Julsnapsen passar till lite allt möjligt vid juletid men är inte optimal till sillen.
Vi var bara 17 deltagare och det är synd - för detta var en mycket bra lektion i smaker och smak-kombinationer!

Efter provningen fick vi ytterligare lite sill och potatis.

Mycket kunskap har vår kryddmästare Jonas Odland gett oss Vi kryddade vår egen snaps:
Vinnare blev Hans Andersson och ett hedersomnämnade fick Hasse Borg

 

 Viner

  Ursprung Nr / pris
OP Andersson Aquavit Presenterades första gången på Göteborgsutställningen 1891 Göteborg /Carl August Hedrade sin far Olof Peter Andersson 42 / 259:-
Herrgårds Aquavit Kummin, fänkål, koriander och spetsad med maltwhisky och lagrad på sherryfat   26 / 198:-
Läckö Slottsaquavit Dill, kummin, fänkål, korianderfrö + sherry Kryddor från slottsträdgården 33 / 198:-  
Östgöta Sädesbrännvin
 
Honung, russin och lagrat på whiskyfat Söderköping / Erik Rehnbergl  16 / 198:-
Örtagårdsbrännvin Timjan, rosmarin och citron    86738 / 198:-
Prima Julsnaps 2012 Kummin, fänkål och kanel Ny varje år 86710 / 204:-

Lotterivinsterna denna dag blev lite slattar!.