Libanon och Georgien med Erik Grödahl 24/10 2013

Georgien och Libanon är 2 spännande och mycket gamla vinproducerande länder. År 7000 f.Kr odlade man vin i Georgien och det gamla sättet att jäsa vi är i s.k. qvevri (stora amforor) som grävdes ner i marken för att hålla jämn temperatur. Vinerna gjorda på för oss okända druvor.
Libanon är ju mer känd för sina viner från Bekaa-dalen.

Norrlänningar har en annan syn på avstånd än vi i Nynäshamn. Erik åkte Piteå t.o.r. för att köra denna vinprovning för 42 nyfikna Munskänkar.
Erik berättade kunnigt och mycket inspirerat om de olika vinerna, kulturen och geografin.

Efter provningen serverades en perfekt Georgisk kyckling med valnötssås och bulgursallad - tillagad av Elisabeth Sommerhagen!

Länk till receptet.

Lotterierna avslutade som vanligt kvällen.

Erik i hemstaden

Piteå!

2 vita och 4 röda  i en helt öppen provning - något som Erik rekommenderade.

Både Erik och Elisabeth fick var sin flaska Champagne som tack!

 Viner

Druva Ursprung Nr / pris

Kakheitian Noble 2008

Rkatsiteli (Vit) Georgien / Kakheti provinsen 79763 / 212:-
Saperavi Special Reserve 2008 Saperavi (röd) Georgien / Kaketi provinsen 79762 / 252:-
Chateau Ksara 2009 Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot Libanon / Bekaa-dalen 71225 / 173:-
Comte de M 2007 
Chateau Kefraya
Cabernet Sauvignon och Syrah Libanon / Bekaa-dalen  82251 / 365:-
Chateau Musar  2003 Obaideh och Merwah Libanon / Bekaa-dalen 81562 / 276:-
Chateau Musar 2005 Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan Libanon / Bekaa-dalen 7463 / 276:-

.