Min släktforskning

Min farfar visade mig ett häfte med sin fars anor när jag var tonåring. Forskningen var gjord ner till 1600- talet och bestod så gott som enbart av människor boende i Ytterlännäs församling i Ångermanland. Det sades att en kvinna långt långt bak i släkten blivit bränd på bål under häxprocesserna i slutet av 1600 - talet. Spännande kunskap för en ung tjej!! Många år senare, i samband med att Robban började leta efter sin historia blev jag själv intresserad och när det visade sig att man använde mikrokort nu för tiden, blev det lätt att bestämma sig. Det blev lite enklare på det viset.

Jag började då med min farfars mor, om vilken jag inte visste speciellt mycket. Där har överraskningarna hopat sig, inte hade någon en aning om att jag med mitt mikrokortsläsande skulle hamna i Värmland, hos släkten Gefvert!! Alltså är jag medlem i både Smedssläktföreningen och Sällskapet Vallonättlingar.

Min farmor berättade alltid om sin barndom när vi barnbarn var små. Det är ett bestående minne hos oss alla. Vad vi ofta fick höra var hur eländigt de hade det, fattigt och slitsamt. Farmor fick gå ut och " tjäna som lillpiga" när hon var runt 8 -9 år. Hon hade säkert berättat även var hennes föräldrar kom ifrån, men vissa saker lägger man inte på minnet som barn. Så när jag stötte på namnet Rödlund och det sades att man kom från Nora, tänkte jag direkt på Nora i Bergslagen. Ack så fel jag hade! Tack och lov hittade jag rätt Nora, (ute vid Höga kusten) nästan på en gång, jag slapp irra runt i landet!!

Min mormor har jag mycket mer information om än vad som just nu ligger ute på nätet. Den forskningen har min moster Lena Morin i Kramfors gjort. Jag kommer undan för undan att skriva in dessa fakta också. Där har jag även fördelen att flera äldre släktingar fortfarande lever och kan berätta vad jag vill veta

Min morfar som finns med i forsnkingen är en person jag aldrig träffade. Mamma är uppvuxen med en annan pappa, som jag alltid sett som min morfar. Att så inte är fallet, fick jag veta i tonåren. Där har det även visat sig att de fakta som folk gav mig, inte alls var riktiga. Varför? Tja, om man säger en sak tillräckligt många gånger, blir den liksom sann och förs vidare som sanningen. Det var aldrig någon som kollade upp om Gösta verkligen var född i Göteborg som alla hade sagt under alla år.Ett enda samtal till pastorsexpeditionen i Gudmundrå församling, visade klart och tydligt att han föddes ......just det, i Gudmundrå. Jag har en hel del kvar att leta efter på min morfars sida alltså.

Vad gäller mina källor, så är det väldigt blandat måste jag säga. Somliga kan säkert också ha synpunkter på källor, eller brist på hänvisning till källor. Dels har jag alltså lusläst mikrokort, men även tagit del av andra forskares resultat. Ävenledes har muntlig information fått komma med i min forskning. Smedssläktföreningens häfte om släkten Gefvert har gett information om "begynnelsen". Bo Ekwall har med sin eminenta hemsida gett mig mycket kunskap om Graninge och Långsele, tack för det!

 

Jag är medlem i Ådalens släktforskarförening samt Värmlands släktforskarförening. I övrigt hänger jag på makens medlemskap i Dis samt Sveriges släktforskarförbund.

Maila mig med kommentarer, frågor, eller andra glada tillrop! mailto:maggan.bylund@chello.se

LÄNKAR JAG VILL DELA MED MIG AV:

RÖTTER släktforskarens egen dagliga nättidning

SÄLLSKAPET VALLONÄTTLINGARNA

Jonny och Jörgen Blästas Genealogi Hemsida

VÄRMLANDS SLÄKTFORSKARFÖRENING

FÖRENINGEN FÖR SMEDSSLÄKTSFORSKNING

VÄLKOMMEN ATT KLICKA VIDARE!

Till min fars anor Bertil Bylund, 1932-1987
Till min mors anor Gerd Bylund, 1934-1999

 

Till: Maggans sida Till: Startsida