Kända svenska havskappseglare:

Roger Nilsson har varit skeppare på ett flertal Whitbread-seglingar jorden-runt och är den svensk som är mest rutinerad internationellt vad gäller havskappsegling. Han har senast deltagit/deltager i Bruno Peyrons försök att slå rekordet non-stop jorden runt 2004 och 2005 med jättekatamaranen, den ca 30 meter långa Orange II, där han är navigatör. Roger har verkat som både läkare, skeppare, navigatör och projektledare och det var han som drog i igång och genomförde det första svenska Whitbreadprojektet med The Card. Han har skrivit flera böcker om sina seglaräventyr; Genom eld och vatten, The Card, Man behöver inte vara galen - men det hjälper och Den blå båten.

Gurra Kranz har ett händelserika liv som professionell kappseglare; som skeppare i America’s Cup, Whitbread Round The World och Volvo Ocean Race. Gurra har skrivit flera böcker om sina äventyr, Man behöver inte vara galen – men det hjälper och Den blå båten.

Magnus "Mange" Olsson är förmodligen Sveriges mest kände kappseglare och för många är hans namn synonymt med Whitbread. Han har deltagit i fyra Whitbreadseglatser, bl a på vinnarbåten EF-Language 1997/98, och en Volvo Ocean Race med Assa Abloy. Magnus har även varit skeppare på First Hotels 60-fots trimaran och Gore-Tex 60-fots trimaran och har vunnit flera kappseglingar med dessa snabba fartvidunder i Skandinavien.

Klas "Klabbe" Nylöf är en av Sveriges mest erfarne havskappseglare och har en imponerande seglingskarriär bakom sig, bl a vunnit kappseglingen Cape to Rio som skeppare med svenska trimaranen Nicator och vunnit flera tävlingar med trimaranen HiQ, bl a först i mål i Accenture Gotland Runt. Han har även vunnit ”Whitbread” 1997/98 med EF och kom tvåa i ”Volvo Ocean Race” med Assa Abloy.