Tillbaka till Fit for life

Om mejeriprodukter

Det finns i all mjölk en beståndsdel som heter kasein. Den uppgår till 80% av mjölkens äggviteämnen. Dessutom ingår bl a fett och olika fettsyror.

Anm. Kasein är ett fosforhaltigt äggviteämne som industriellt bl a användes till framställning av kallim, kitt och klister.

Kaseinet koagulerar i magen och bildar stora, sega, kompakta och svårsmälta ostmasseklumpar som är anpassade efter kons matsmältningsapparat med dess fyra magar. Men i våra magar ställer denna tjocka massa av klibbig smet kroppen inför enorma påfrestningar när det gäller att bli av med den. Olyckligtvis hårdnar en del av den klibbiga substans och sätter sig fast på tarmväggen och hindrar därigenom kroppens upptagning av näringsämnen. Dessutom avsätter mjölksmältningens biprodukter en del giftigt slem i kroppen. Detta lagrar fett och mer vikt till din kropp.

Men vårt behov av kalcium då? Kalcium i komjölk är bundet till kaseinet vilket hindrar kalciumet från att upptas i matsmältningen. För det andra är varje mejeriprodukt du äter behandlad på något sätt och det gör det mycket svårt att tillgodogöra sig.

Faktum är att alla grönsaker med gröna blad innehåller kalcium, alla obearbetade nötter och sesamfrön. De flesta frukter innehåller rikligt med kalcium. Äter du dagligen något eller några av dessa produkter dagligen får du i dig tillräckligt med kalcium.

Ett av kalciumets viktigaste funktioner är att neutralisera syran i organismen. Många människor äter mat med hög syrahalt (mejeriprodukter) för att få tillräckligt med kalcium med påföljd att kalciumet hela tiden får utnyttjas för att neutralisera syran!? Av detta följer att det är bättre att skaffa sig kalcium med syrafattig föra (nötter, grönsaker, frukt).

I indisk yoga-diet ingår mjölk som ett mycket viktigt födoämne därför att den är det enda protein som inte ruttnar i tjocktarmen. Om man vill hålla tarmarna rena och friska är en kost med hög proteinhalt mycket olämplig eftersom kroppen inte har någon möjlighet att magasinera ett proteinöverskott. Mjölkproteinet i yoga-dieten kompletteras med vegetabiliska proteiner men aldrig kött, fisk och ägg.

Men inom yogarörelserna är man också medvetna om att avfallsprodukter bildas i kroppen. När giftanhopningen blir för stor uppstår ett sjukligt tillstånd i kroppen. Därför är reningsprocedurerna ytterst viktiga i yoga-kulturen. De består bl a av fasta, speciella reningsprocedurer och avföringsbefrämjande diet.