Vad:

The gax 100 miles är en 100 miles-tävling (160.9 km) med en cut off-tid på 32 timmar.

När:

15-16 augusti 2009, 08:00.

Hur:

100 miles är en lång sträcka som kräver viss respekt, men det är inte för långt - du kan klara av det om du förbereder dig rätt (både mentalt och fysiskt). Läs allt om hur du springer, tränar och förbereder dig för 100 miles här.

Var:

Start och mål på S:t Knuts Torg i Ystad, södra Sverige.

Avgift:

För 500 SEK får du medalj, diplom, service, vatten, frukt, energi, drycker, tilltugg, godis, nattamat, pokaler till de tre första på varje distans m.m. Priser tillhandahålls av Supplystation och Powerheat Consult Sverige AB.

Registering:

Fyll i denna registreringsblankett, kopiera den och maila den till mig. Om du inte får svar - försök igen. Försenad anmälan: dubbel avgift, anmäl dig innan den 1:e augusti. Inga anmälningar på tävlingsdagen. När jag mottagit betalning kommer ditt namn upp på deltagarlistan.

50 miles:

50 miles-loppet (80,5 km) startar 21:00 vid Haväng vid Skepparpsgården - ni samlas på parkeringen och du kommer eskorteras till startlinjen - och följer andra delan av banan. Cut off-tiden är 19 timmar. Du kommer att springa mestadels under natten i sanden, ganska tufft. Avgiften är 350 SEK. Där kommer endast att finnas en vätskestation efter 48 km. Det finns bussar till Ravlunda Kyrka som ligger tre km (karta) från Skepparpsgården. En del löpare åkte tillsammans från Ystad förra året - jag kommer att initiera en maillista.

Stationer:

Dina drop bags lämnas vid starten och du kommer att få tillgång till dem vid stationerna. Funktionärerna kommer ha en mobiltelefon precis som du, så du kan kontakta dem ifall något händer. De första som kommer i mål måste kanske vänta en stund tills deras drop bags kommer fram. Vi tar hand om ditt bagage medan du springer. Vi skall göra vårt bästa för att detta kommer att fungera perfekt.

Stationer (2009)

Öppettider

Start

07:00-08:15

42 km

~11:30-14:00

66 km

Obemannad, bara H20

80 km

~16:30-22:00

118 km

Obemannad, H20, banan, Coca Cola

128 km

~23:00-10:00

Mål

~03:00-16:00

Vatten:

Det finns 17 möjliga vätskepåfyllningsmöjligheter (vid ungefär 24, 31, 47, 50, 69, 81, 83, 92, 101, 103, 106, 108, 116, 122, 124, 152 och 157 km - både naturliga och andra) längs med banan förutom stationerna. De flesta vätskepåfyllnings-möjligheterna består av en vattenkran - de kan dock vara ur funktion eller otjänliga. Man kan fråga om vatten i hus, kiosker och annat man passerar.

Bryta:

Alla löpare fullföljer med de kilometer de lyckats ackumulera. Om du bestämmer dig för att avbryta tävlingen så måste du kontakta funktionärerna och det är ditt eget ansvar att hitta en buss eller taxi för att ta dig tillbaka till starten.

Karta:

Du kommer att få en detaljerad svart/vit karta över banan med en del instruktioner men det rekommenderas att du studerar rutten innan.

Gax - TEC:

Gax och TEC samarbetar. Den som fullföljer den längsta distansen i båda loppen har välförtjänt klarat av The Gax - TEC Swedish Trail Challenge. Även redan genomförda lopp får tillgodoräknas.

Kvalificering:

Du behövererfarenhet av lopp på 100 km/12h eller andra uthållighetstävlingar för att deltaga i the gax 100 miles. För 50 miles behöver du ha genomfört ett marathon, ultra eller andra uthållighetstävlingar.

Utrustning:

Alla löpare måste ta med sig vätska, kartor (som ni får), något klädesplagg, nödproviant, pengar, mobiltelefon och ficklampa. Det rekommederas också att ta med extra batterier, kompass, extra kläder, salttillskott och annan vätska som du vanligtvis behöver. Var utrustad för alla väderlekar. De flesta löpare brukar klara sig med ett höftbälte.

Logi:

Det finns vandrarhem i både Ystad och Malmö utöver en hel del hotell och annat. Det finns ett Vandrarhem precis vid starten i Ystad - boka i tid.

Dusch:

494 meter från målet finns det möjlighet att duscha, det kostar 20 SEK.

Regler:

Fusk eller nedskräpning är inte tillåtet. Att hjälpa en behövande löpare eller ha "pacers" är. Deltagande är på löparens egen risk - kolla din försäkring innan du startar. Funktionärerna har rätt att diskvalificera en löpare.

Djur:

Under tävlingen har det setts ko, älg, ekorre, snok, näbbmus, räv, tumlare, tjur, orm, igelkott, hermelin, lama, Highland Cattle och rådjur - speciellt i nationalparkerna. De är vana vid människor men kommer antagligen vara mera rädda än dig.

Faror:

Var uppmärksam på brännässlor, elstängsel, rötter, stenar, trafik och branta klippor utefter banan.

Sjukvård:

Finns ingen. Det kommer dock att finnas en specialistläkare tillgänglig per telefon under hela loppet.

Mer information:

Kontakta arrangören Stefan Samuelsson om du har några fler frågor.