Atom


På andra sidan drogträsket
Acid Mothers Temple & Träd, Gräs och Stenar
Scen: Debaser Slussen, Stockholm

Rymdblippande syntljud övergår i psykedelisk improvisationsrock med gasen I botten. Gitarristen Kawabata Makoto har alltid haft ambitionen att förena Stockhausens elektroniska musik med hårdrock som Deep Purple och lyckas rätt bra. Hans band Acld Mothers Temple & The Meltlng Paraiso UFO ingår I ett "själskollektiv" som omfattar flera olika gruppkonstellationer och som prånglar ut ett oöverskådligt antal skivor på löpande band.
   Intresset för sydfransk folkmusik resulterar på Oebaser I en kreativ variant av den occitanska sången "La navla". Rockinstrumenten kompletteras med plastslang och något slags strupsång som eskalerar I en stunds udda röstimprovisationer. Men lika gärna färgar de sin yin och yang· balanserade dynamik mellan kosmiska ljud och kaosklimax med kalejdoskopiska Pink Floyd-hyllningar. Konceptet är "trip music", en sinnes utvidgande musik som passerat drogträsket och kommit ut i högform på andra sidan.
   Acid Mothers Temple spelar efter devisen att något som redan är omodernt inte kan bli mer omodernt. Det gäller i högsta grad också för "efterbandet" Träd, Gräs och Stenar som med närmare fyrtio år på nacken är hetare än någonsin i kreddiga indiekretsar. Efter att ha åkt runt tillsammans med mytomspunna New York-kollektivet No Neck Blues Band har de hälsat på hos Acid Mothers Temple i Japan. På hemmaplan skickar de ut sin rytmpumpande rock i en ömsom svajig och snyggt suggestiv omloppsbana för både kropp och själ innan de kröner alltsammans med proggklassikercovern "In kommer Gösta".


JOHANNA PAULSSON
Dagens Nyheter 22 november 2007Tillbaka till På gång & senast

Linje

Home