Atom


Rotrock i retur

TG&S
Träd , Gräs och Stenar 1971

Av Johan Svansjö 12 april 2001

Tillhör du dem som tycker det mesta var bättre förr? I helgen anordnas en festival med film och musik från sent 60-tal och tidigt 70-tal. Filmen finns på Panora och musiken på Inkonst i Malmö. Kläderna kan man som vanligt hitta i närmaste second hand-butik.

Tycker du att nutiden är för färglös? Att det inte finns några sinnesutvidgande ambitioner i dagens kulturella utövande? Gråt inte i onödan, det finns faktiskt ljuspunkter.
   Psykonauter, såväl nuvarande som före detta, lär nämligen få sitt kulturella lystmäte tillfredsställt denna påskhelg. Film- och musikfestivalen Med pupillerna i kosmos presenteras på Panora och Inkonst på lördag och söndag.
   Psykedeliska och experimentella filmer från sent 60-tal/tidigt 70-tal, många med en av svensk konsts största provokatörer Kjartan Slettemark, blandas med musik från eran. Bland annat bjuds det på ett liveframträdande av Träd, Gräs & Stenar med tillhörande tidstypisk ljusshow.

Initiativtagare till festivalen är ingen gammal musikrörelseräv, utan den blott 25-årige Kalle Camnert. Han vill heller inte se festivalen som en retropastischpryl.
   - Nej, trots att Träd, Gräs & Stenar spelar samma musik som för 30 år sedan låter de moderna, säger han.
Han såg gruppen live 1997 då de återuppstod och spelade på Tantogården i Stockholm. Kalle Camnert var där tillsammans med sin far och hade inte särskilt höga förväntningar. Konserten gjorde emellertid ett oväntat starkt intryck på honom. Han uppskattade särskilt anspråkslösheten, något som han tycker dagens alternativkultur tyvärr förlorat lite av. Tanken på att anordna en festival om den svenska konst- och musikrörelsens vagga från sent 60-tal började gro i hans huvud, och nu blir det alltså verklighet några år senare.

Han tog kontakt med Träd, Gräs & Stenar, som visade sig vara intresserade av att komma till Malmö. Klubb Orakel/Inkonst ställer upp med festarrangemang och ljussättning av Christian Nilén.    Filmprogrammet på Panora, som bland annat visar privata upptagningar från de första Gärdesfesterna, har samlats ihop av Stefan Kéry och Reine Fiske.
   Kalle Camnert tror att festivalen kan locka både folk som är intresserade av undergroundkulturen från denna tid och folk inom nutida alternativa kulturyttringar. Han ser nämligen tydliga paralleller mellan alternativkulturen från sent 60-tal och mer moderna kulturyttringar som techno och punk.

- Det monotona och minimalistiska draget finns även i technon. Likaså synen på kultur som en magisk ritual med målet att skapa ett sinnesutvidgat tillstånd hos publiken. Likheten med punken ligger främst i förhållningssättet "Alla kan spela", säger han.
   Att den positiva inställningen till droger som cannabis och LSD var ett viktigt inslag i musik- och konströrelsen förnekar inte Kalle Camnert. Men han tror det är bra att det numera finns en viss sund skepsis mot droger, att folk inte tror att LSD ska rädda världen.
   - Ja, vi kommer inte att dela ut LSD vid dörren. Så rejvkommissionen får gärna hålla sig borta, säger han och skrattar.

------------------------------------------------------------------------
Festival
VAD? Film- och musikfestivalen Med pupillerna i kosmos.
VAR? Filmvisningar på Panora. Konsert med Träd, Gräs & Stenar med efterföljande fest på Klubb Orakel/Inkonst.
NÄR? Filmvisningar 14 april kl 19 och 21 resp 15 april kl 16 och 18. Konsert 15 april kl 21.
varför? För att få konstiga och musikaliska uppenbarelser.
------------------------------------------------------------------------

© Sydsvenska DagbladetTillbaka till På gång & senast

Linje

Home