ORD

En gång i tiden skrev jag en bok genom att klippa sönder texter jag skrivit i små remsor som jag slängde ner i en hatt och rörde om. Sen plockade jag utan att titta upp bitarna en efter en och fogade ihop texten i den ordning fragmenten kom upp ur hatten. Resultatet fick titeln ”Herr Wengelins gamla minnen”. Den blev ganska bra.
  En annan bok jag inte skrev var helt vit, allting var helt vitt, omslag och alla sidor, och det stod inte ett endaste ord i den. Den hade en vitmålad titel ”Utan titel” på det vita omslaget. Den blev ännu bättre.

BOK

Bok
Guy Debord

Guy Debord
Gary Snyder

Gary Snyder
Rinzai

Rinzai
Da Free John

Da Free John

BOK är det bästa av resterna av sådant jag har skrivit under åren, och som har filats på flera gånger. Dikter, prosadikter, kärlek och uppror, och en lång text, ”Rapport från en musikhink”, om musikäventyr åren runt 1960-70. Några essäer med filosofiskt-politiska tankegångar: ”Hänsynslöst är skönheten klädd i pansar”, ”Karmas dans”, ”Tidens slut”, ”Sardinens rom” för de som gillar sådana tankegångar. Du kan hämta hem hela texten och läsa i lugn och ro.

På 60-70 talet letade jag efter andra revolutionära tankar än testuggandet från krypandet för ”socialismens stora ledare”. Men de flesta var gamla och talade om 1920-30 talet. I några gömda hörn längst in i mörkret på ett par bokcaféer stötte jag på moderna revolutionära, stencilerade, texter. Bland dem de från Internationale Situationniste. Jag försökte översätta delar av Guy Debords bok Skådespelsamhället som jag ville förstå mer av från en dansk och en amerikansk utgåva. Här finns första kapitlet.

Gary Snyder är en amerikansk poet som haft inflytande i ”the beat generation”, med en stark solidaritet för folk, djur och natur. Denna översättning är ett ”jobb” jag en gång fick äran att göra av Reidar Ekner till hans förlag Arkturus.

Rinzai. Jag läste många buddistiska texter, och jag satt på kaféer och översatte för att själv förstå. Kanske hade John Cage´s intresse påverkat mig, kanske hade jag upptäckt zen innan jag hörde talas om honom. Jag minns faktiskt inte. Men dessa texter har påverkat min uppfattning av livet, inte minst för att de tycktes bekräfta erfarenheten av improvisation, och en inneboende ”gudlös” mening, en intensiv närvaro i alla ögonblick som är utanför all fängsel. Också bristerna i ett kristet kulturarv, föräldrarna tillhörde medvetet varken det ena eller det andra, det var bara så att nästan alla hade ett sådant arv - en anpassning till törnekronan, och att Rosen Hjärtat var någonannanstans än deras eget hjärta, fast det var precis tvärtom - alla var den Heliga redan från början, det behövs bara bli Uppenbarat.

Bubba Free John genomförde en radikal meditation. Denna text är från 1973 och förklarar ganska redigt om den. Senare utvecklades en hel "kyrka" runt denna Avatar. Här behandlas bara själva meditationen.

Hem