Atom


Träd, gräs och stenar för en ny generation
”Vi känner oss ibland som ett mainstreamband när vi spelar”

TGS

FRITT. Träd, gräs och stenar har enligt dem själva en obskyr nyckelroll i den svenska musikhistorien, men från att ha varit det konstigaste som stod på scen i slutet av 60-talet och början av 70-talet har gruppen sedan 1995 turnerat kontinuerligt och upptäckts av en betydligt mer tolerant publik.

– Vi var väldigt udda när vi började men nu är publiken betydligt mer van vid olika sorters musik och vi känner oss ibland som ett mainstreamband när vi spelar, säger Torbjörn Abelli som varit med hela vägen från 1968 med Pärsons Sound och International Harvester till Träd, gräs och stenar i 2007 års uppsättning. 

Turnéer i Japan och USA
Orsaken till att bandet började spela igen 1995 var att det var många som började fråga efter bandet.
– Det var en ny generation som upptäckt oss och så är det fortfarande, det dyker upp folk mellan 15 och 70 år på våra spelningar och det är väldigt roligt.
Många musiker har också upptäckt bandet vilket har lett till turnéer i Japan och USA och publiken vet vilka Träd, gräs och stenar är.
– Vi försökte hitta band som lät som oss 1970 men lyckades inte. Vi gjorde en resa till Danmark och Holland men allt vi hittade var folk som satt nedrökta i kojor och lyssnade på Pink Floyd men det pågick överallt har vi upptäckt i efterhand. 

Mycket improvisation
Några som visste vilka bandet var är Acid Mothers Temple, ett japanskt band som fixade spelningar i Japan i våras och som nu spelar med Träd, gräs och stenar i Sverige.
– Via den tyska krautmusiken hade en av medlemmarna i Acid Mothers Temple hittat oss så när jag hörde av mig till honom visste han mycket väl vilka vi var och han hade haft koll på oss i 20 år.
Japansk publik skiljer sig lite från den rockpublik som vi i Sverige är vana vid, de är lågmälda men totalt koncentrerade på vad som händer på scen.
– Efter spelningarna stod folk i kö för att få skivor signerade, jag har aldrig sett så många av våra LP-skivor i så fint skick tidigare.
Under den tidiga perioden stod Träd, gräs och stenar utanför etablissemanget och det lever kvar i viss grad fortfarande.
– Då bokade vi egna spelningar för att vi var tvungna eftersom vi ansågs så udda och det finns väl kvar idag. Det fungerar i viss mån fortfarande se men med annorlunda förtecken eftersom vi idag med Internets hjälp kan kontakta folk och läsa om vår musik när den uppmärksammas.
Träd, gräs och stenar har ingen direkt radiohit som folk relaterar till utan mycket av musiken är improvisation.
– Vi har en viss grundstruktur i vissa av våra låtar men mycket är ren improvisation. Vi gillar också att smyga igång våra spelningar för att känna på rummet och varandra. Det kan börja med något skrapljud bara för att sen byggas upp långsamt.
– Det kan ta tio minuter innan publiken upptäcker att vi börjat spela, något som har varit svårt att göra när vi har spelat på festival och har exakt 52 minuter på oss.
Hur länge bandet håller på låter Torbjörn vara osagt.
– Vi blir inte yngre. Bo Anders fyllde nyligen 70 och vi andra följer snart efter men rökförbudet på klubbar har sett till att vår existens förlängts med fem år i alla fall. Vi får se hur länge vi orkar.
Fotnot: Träd,gräs och stenar spelar tillsammans med Acid Mothers Temple på Debaser i kväll den 21 november.


Fredrik Magnusson 2007-11-21
lokaltidningen MalmöTillbaka till På gång & senast

Linje

Home