Trollkarl (trollkonstnär, magiker) - Trolleri för fester, födelsedagskalas och barnkalas i Stockholm.

MC900312270[1]

image002.gif

www.trollkarl.nu

MC900312270[1]

 

¨

 

 

Hej och välkommen till

trollkarlen

Max Magicos

hemliga hemsida!

Stockholms bästa familjetrollare och barnens favorittrollkarl.

 

I femton år har jag trollat på mängder av event och kalas. Ett trollerikalas är lätt att ordna och en given succé. Läs mer…

Textruta: Foto: Anna Hass

trollkarl.png

 

 

Trolleri går ut på att roa och överraska!

Vill du bli road och överraskad av en trollkarl i Stockholm?

 

Jag blir jätteglad av frågor så mejla eller ring mig om trollkonster, shower eller vad som helst.

 

 

facebook2.jpg

 

youtubelogo.jpg

 

©

 

TROLLERIKONTAKT:

 

MaxMagico@comhem.se

 

Tel. 073-721 18 01

 

Jägmästargatan 12,     115 42 Stockholm

 

F-skattsedel finns

 

 

 

 

 

Jag, trollkarl Max Magico, underhåller barn, skolor, företag, bibliotek, 50-åringar och vid julgransplundring, möhippa och din födelsedag, studentskiva eller firmafest med klassiskt trolleri, buktaleri och ballongfigurer.

Ett trollerikalas är inget vanligt kalas.

Läs mer…

 

 

Mitt liv vore enklare om inte den irriterande fågeln Krax dök upp hela tiden och störde mitt trollande. Dessbättre verkar barnen tycka om Krax.

 

Så här ordnar du ett riktigt

 

Trollerikalas

 

 

trollare2

trollare2

 

Nyheter!!!

 

Allt för barnkalaset: Kalasmonstret.se

Trolleriskola

Referenslista

 

Se bilder!

 

 

Skicka ett mejl till

 MaxMagico@comhem.se

om du vill förtrolla ditt barnkalas, födelsedagskalas eller din fest med en trollkonstnär! Både priset och showen gör dig nöjd. Det lovar jag!

ª

©

 

 

Klicka här så ska jag visa att jag kan läsa dina tankar!

►►►

 

Dagens Nyheter - 8 jan 2007

 

Vill du veta mer om mig?

Klicka här då!

trollare2

trollare2

Så här ordnar du ett riktigt…

 

Trollerikalas

Välj:

 

P

   Förening                Företag

                Privat

Sista minuten? Inga problem. Mejla eller ring 073-721 18 01.

 

 

Tack och referenser…

 

§

 

 

Medlem i Svensk Magisk Cirkel

 

SMC_logo_meny.jpg

 

 

 

SAGOR:

 

 

 

Sent en regnig höstdag för snart 300 år sedan föddes Max Magico i ett gammalt slott i den lilla staden Göteborg längst ut på Sveriges västkust. Utanför piskade regnet mot fönstret och en flock vargar ylade mot månen. Pappa Draco och mamma Ulla tittade stolt på sin nyfödde och kramade om varandra.

 

När Max fyllde tolv år fick han en stor present av sina föräldrar. Det var en kista fylld med trolleri-saker som hans faster hade lämnat efter sig. Hon var en häxa och en mästare på allsköns svartkonster.

Ivrigt öppnade Max kistan och fann en massa spännande saker, och en ännu mer spännande svart bok som hette ”Magins hemligaste hemligheter”. Max satte sig i en skinnfåtölj och började läsa om trolleri. När han hade läst klart stängde han boken och började om från början. Så fortsatte han att läsa boken om och om igen.

Í kistan fann han även trollstavar, knivar, en döskalle i trä, lådor, kulörta dukar, mynt, rep, svärd, kortlekar, bollar och tillslut en vacker hög hatt. Nu var det dags att prova; tänkte Max! Han läste i magiboken och rabblade några trollformler samtidigt som han lade en stor röd duk över den lilla vita döskallen. När han ryckte bort duken var döskallen – kvar! Max fnyste och provade igen och igen. Plötsligt när han drog undan duken för hundrafjortonde gången var döskallen verkligen borta. Eureka! Han hade klarat sin första trollkonst!

Max var så uppslukad av magi att hans föräldrar började bli oroliga. De bestämde sig för att ta Max till en doktor som skulle göra honom till en vanlig grabb. När inte det hjälpte så beslöt de sig för att det var dags för honom att flytta hemifrån. Max lastade en lite båt med sin trollerikista och gav sig iväg på de sju haven. Efter att ha seglat i tre månader såg han äntligen land, Han klev i land och träffade några infödingar. De bjöd med sig trollkarl Max hem på middag och berättade att de var trollkarlar från staden Stockholm och på flykt från den elake kungen Svartöga. De förklarade att han hatade trollkarlar och därför hade kastat ut dem ur staden.

Trollkarl Max sa att de skulle bege sig till Stockholm och prata med Svartöga. Fört skulle de bara äta och festa. Max roade Stockholmarna med trolleri hela kvällen tills de gick och lade sig. Alla tyckte att Max var en väldigt duktig trollkarl.

 

Tidigt nästa dag tog Max sin båt och for till Stockholm. Väl framme stannade han vid stadsporten som fanns i muren som gick runt staden. Max tog sin trollkarlskäpp och bankade på porten. En stor hjälmklädd vakt öppnade en liten lucka i porten och stack ut sitt huvud.

- Vem är du, muttrade vakten ilsket?

- Jag heter trollkarl Max Magico och vill tala med kung Svartöga, sa Max högt och bestämt.

- Varför då?

- För att jag har en fråga som bara han kan besvara.

Plötsligt tog Max fram ett mynt och höll upp handen så att vakten såg det.

- Det här är ett guldmynt som du kan få om du öppnar porten, sa Max och knöt sin hand om myntet. Max bad vakten stänga sin hand. När vakten hade gjort det öppnade Max sin hand och visade att myntet hade försvunnit. Vakten öppnade sin hand och såg det stora blänkande guldmyntet som hade hamnat där.

tullen- Då så, sa Max. Då är det väl bara att släppa in mig!

Den förvånade vakten öppnade och släppte in Max.

 

Två timmar senare satt trollkarl Max och Kung Svartöga och pratade. Svartöga var en stor och muskulös herre. Han var klädd i gröna trikåer och över axlarna hade han en stor, röd mantel. Han berättade att han hatade trollkarlar eftersom han kände sig dum när han inte förstod hur tricken fungerade, Max förklarade att han inte behövde känna sig dum.

-Trolleri är inte mer konstigt än att fåglar kan flyga eller att månen lyser, förklarade trollkarl Max. Tänk på att du är duktig på att vara kung och jag är duktig på att vara trollkarl. Alla kan inte vara kung och alla kan inte trolla! Sedan roade Max kungen med en massa trolleritrick. Aldrig hade Kung Svartöga haft så kul.

- Vakt, ropade han plötsligt! Max stelnade till och tänkte att nu kastar kungen honom i fängelse.

- Gör Max Magico till hovtrollkarl och låt alla andra trollkarlar få komma och gå som de vill i min stad!

Kung Svartöga skrattade och sa att trolleri är den bästa underhållningen som finns. 

Sedan den dagen trollar Max Magico för kung Svartöga, stadens barn och alla andra han möter.

 

 

Å

 

 

 

 

 

räddar%20världen

 

Världen har alltid behövt bra trollkarlar. En trollkarl som kan rädda världen mot alla tänkbara faror. Detta märkte invånarna i Göteborg sent en sommardag för längesedan. Det började så här:

 

Målaren Anton Färg skulle vakna extra tidigt denna morgon för att hinna måla den nya kyrkan som byggts i mitten av staden. Väckarklockan ringde men Anton förstod att han hade ställt den på fel tid när han tittade ut genom fönstret och såg att det fortfarande var nattsvart ute.

-En målare kan ju inte måla när det är natt, tänkte Anton och somnade om.

klocka

Bonden Gunnar Ägg vaknade väldigt pigg och utvilade denna morgon. Han tittade på klockan och såg att den redan var kvart över åtta. Gunnar blev förvånad eftersom hans tupp brukar väcka honom klockan halv sju varje morgon. När han drog upp rullgardinen såg han att natten fortfarande låg som ett täcke över gården och tuppen satt i hönsgården och sov. Gunnar kokade sig en kopp kaffe och satte sig vid sitt köksbord och väntade på att det skulle bli dag.

 

Urmakare Viktoria Visare hade fullt sjå med att ställa alla klockor som hade gått fel. Klockorna var tio trots att det var mitt i natten.

-Suck, att alla klockorna i affären skulle gå fel samma dag, stönade Viktoria. Men det kan väl inte hända. Nåt måste vara tokigt eller är det jag som är tokig?

 

Optiker Britta Brilling fick en tråkig start på dagen. Tre kunder kom in i hennes butik och var arga för att deras nyinköpta glasögon var dåliga. Alla tre klagade på att de hade fått solglasögon och att det kändes som om det var natt hela dagen. Britta blev ledsen och gick ut. Hon satte sig på en bänk och tittade upp mot himlen. Den var borta! Himlen var alldeles svart!

Britta sprang in och ropade ut kunderna för att visa dem att det inte var något fel på deras glasögon utan att det var natt fast det var dag, eller tvärtom.

Britta undrade hur det kunde komma sig att det är kolsvart ute trots att det var dag. Hon ringde sin kusin som brukade veta allt, men han hade ingen aning. Britta beslöt sig för att fråga borgmästaren. Om någon visste så var det han.

 

På torget utanför rådhuset, där borgmästaren arbetade, hade många människor samlats. Det var alldeles mörkt men i skenet av gatubelysningen såg Britta sina vänner Gunnar Ägg, Anton Färg och Viktoria Visare.

-Varför är det mörkt, frågade Anton?

Ingen av de andra viste men behövde inte diskutera länge för plötsligt klev borgmästaren ut på torget.

-Kära medborgare, började han. Vi har alla upptäckt att natten vägrar ta slut. Jag har anlitat de allra bästa rymdforskarna som ska resa till solen för att ta reda på vad som har hänt. Kom hit till torget i kväll klockan åtta så får ni reda på mer.

 

En rymdraket med sju astronauter åkte ut i rymden. Först kontrollerade de så att molnen var lika tunna som valigt. En astronaut sträckte ut handen och provade att det kändes som bomull och det gjorde de. Sedan åkte de runt månen för att se så den inte täckte jorden, men månen hängde där den brukade och skymde inte. Slutligen begav de sig till solen för att se att den brann som den skulle. Men den gjorde den - INTE. Solen var alldeles kall. Den hade slocknat!

Fort for astronauterna hem till borgmästaren för att berätta om sin hemska upptäckt.

 

Borgmästaren funderade:

- Om en lampa går sönder så byter man den. Men hur sjutton gör man om hela solen slocknar?

Han och astronauterna diskuterade i flera timmar och till slut kom de fram till att det bästa vore att tända eld på solen igen.

-Skaffa fram en gammal kanon, en lyftkran och en trettio meter hög tall, ropade borgmästaren.

 

Klockan tio på morgonen samlades alla nere vid torget igen. Borgmästaren visade stolt upp sin nya maskin. En soltändarekatapult! Han hade laddat maskinen med den höga tallen. Efter att ha spänt katapulten tände han eld på tallen, riktade den mot den kolsvarta solen och skrek ”ELD!”. Som en stor, flygande tändsticka for tallen i väg genom rymden. Alla tittade imponerat upp mot skyn när den långa svansen av eld brakade iväg. Sakta närmade den sig solen. Riktningen var perfekt. Mitt i prick brakade tallen in i solen. Ett moln av eld syntes i fjärran. Hurra ropade alla, men knappt hade de ropat färdigt innan elden slocknade som en tändsticka i vatten. Ett väsande ljud hördes och sedan blev det svart igen.

 

- Det fungerade inte, sa borgmästaren ledset. Han sjönk ihop med kroppen och lunkade in i rådhuset igen.

Alla i staden såg lika ledsna ut. Alla förutom Viktoria Visare. Hon sprang iväg till trollkarl Max Magico.

-Kan du hjälpa oss med ditt trolleri, frågade hon Max.

Max funderade länge. Hur tänder man eld på saker, tänkte han högt? Jag kan ju inte ens få ett stearinljus att brinna med trolleri. Hur ska en lite fattig trollkarl som jag få en hel planet att brinna?

-Men jag ska prova, lovade han.

Viktoria gick till borgmästaren och bad honom vänta på vad Max Magico skulle hitta på. Det gjorde han. En halv dag senare knackade det på rådhusdörren. Utanför stod trollkarlen med en duva i handen. Borgmästaren undrade hur en liten fågel kan få solen att lysa. Max svarade inte utan lade bara ner duvan i en röd tygpåse.

 

MCj03542720000%5b1%5d

 

Trollkarlen snurrade påsen, vrängde den och visade att den var tom. Duvan var borta. Ett långt ”Åhhhhhh!” hördes igenom folksamlingen på torget när duvan dök upp på himlen. Duvan flög runt ett tag innan den styrde näbben mot den svarta solen. Som en liten prick försvann den. Kort där efter såg alla ett svagt sken mitt på solen. Snabbt spred sig skenet över hela solen. Och ett tag senare hade hela solen tagit eld. Nu brann den som dem skulle igen. Alla applåderade, dansade och firade att trollkaren Max Magico hade räddat dem och hela världen från att leva i mörker. Gunnar ägg hörde sin tupp gala,  Anton Färg tog fram sina penslar och började måla, Viktoria Visare kunde ställa sina klockor rätt och  Britta Brillings kunder kom tillbaks och hämtade sina glasögon.

Alla var nöjda och glada förutom borgmästaren. Max frågade honom varför han var ledsen fortfarande.

-Duvan, snyftade han. Hur gick det för duvan?

-Den har redan kommit tillbaks och sover nu i min innerficka, sa Max och pekade på sin kavaj. Borgmästaren blev jätteglad och sa att Max Magico var världens bästa trollkarl. Som tack bjöd han Max och alla andra i staden på en jättestor fest på torget.

Och över allihop lös en stor och förtrollande sol.

 

 

 

 

Hoppa högst upp!

 

 

 

TROLLERIKONTAKT:

 

MaxMagico@comhem.se

 

Tel. 073-721 18 01

 

karikatyr

 

Hur man blir en trollkarl?

 

      Lär dig några bra trick:

 

Jag ska lära dig tre underbart ”enkla” trick som du kommer att ha mycket glädje av om du visar dem med stor del skådespelartalang. Det första är:

 

 1. Kasta saker

 

Någon gång har du säkert lurat en hund genom att bara lossas kasta en pinne. Med ett lätt skadeglatt leende ser du hur hunden förvirrat undrar var pinnen tog vägen tjugo meter längre bort samtidigt som du håller pinnen bakom ryggen. Samma taktik kan du använda på människor. Det finns ett antal varianter på hur du ska göra men grunden är att du först måttar kastet genom att väga saken i handen, dra armen bakåt vid sidan av kroppen som om du skulle dra en värja och gör en lång båge i luften som om du skulle ha kastat den. Fäst blicken långt bort (där saken förväntas hamna), se allvarlig ut och dra armen bakåt till ursprungsläget. Nu ”vet” alla vad som kommer att ske. Publiken ”vet” att du kommer att ta sats och kasta saken mot nedslagsplatsen. MEN istället lutar du kroppen framåt och fortsätter kaströrelsen så att saken hamnar under din andra arm. Nyp fast saken och släpp taget med handen. Låt handen fortsätta sin kaströrelse och öppna sig som om du hade kastat saken. När du har gjort bluffkastet så fortsätter du att sträcka ut handen och titta mot nedslagsplatsen.

Nu kommer vi till grunden i trollandet. Du lossas. Genom att dina rörelser och din blick är precis som om du när du kastar en sak så tror publiken att det är just det du gör. Tack vare att du har gjort exakt samma rörelse innan så är publiken övertygad om att du ska kasta denna gång.

Det här tricket är inte så enkelt som det verkar. Allt handlar om dina skådespelartalanger. Genom att du inte har påannonserat att du ska trolla utan bara gör en rörelse. Genom att du själv lever dig in i kastet och gör det när alla andra tittar så blir effekten maximal. Du ska inte visa ett trick utan du ska visa ett kast. Du måste själv tro på din magiska förmåga.

 

 1. Trolla bort ett mynt.

 

Håll en femkrona mellan tummen och de övriga fingrarna i vänster handen. Håll upp den i brösthöjd så att alla ser den. För höger handen horisontellt mot myntet och låt den handens fingrar täcka myntet. Slut sakta höger handen runt myntet. När handen är nästan stängd lättar du på ”mynthandens” grepp så att myntet faller ner i handen. Försök att ta ner vänster handen i ett viloläge utan att stänga den helt. Titta på höger handen samtidigt som du för den framåt och spänner den lite grann. Vänta en sekund och låt sedan höger handen öppna sig sakta och visa att myntet är borta. Alternativt kan du fortsätta lotsas att du har myntet där och gnida det mot en bordsskiva samtidigt som du tar vänster handen (med myntet gömt) och för under bordet. Visa att myntet försvunnit ur höger handen och visa att den har dykt upp i den vänstra.

Detta trick är lika enkelt att lära som det förra, och lika kul att kunna. Du har det alltid med dig och när du lärt dig att allt handlar om att låtsas så har du lärt dig magins största hemlighet.

 

 1. Långa pekfingret

 

(Jag ska rita en bild som illustrerar det här tricket. En höjdare!)

 

 

Två hästar sitter och spelar poker.

Den ena sitter och äter upp korten.
- Vad äter du upp korten för?
- Men det är ju klöver!

 

 

 

 

Hoppa högst upp!

 

 

 

 

Trollerikalas

 

Ett trollerikalas är som ett vanligt barnkalas fast ändå inte. Passar barn från fem år och uppåt. En tolvåring får bara lite fler och vuxnare trick i uppträdandet. Först lite förberedelser:

 

  1. Dela ut inbjudningskort. Minst två veckor före, gärna tidigare om det ska vara maskerad. Skriv o.s.a. men räkna med att ringa hälften. Korten pyntar du med mystiska symboler och spännande trolleritecken.
  2. Be alla ta med sig en flaska (33 cl) med valfri läsk. De blandar du sedan ihop till en spännande brygd i en kittel. Rör om sju varv motsols. Lägg i russin och kanel i glasen så händer det roliga saker när läsken fylls på.
  3. Laga korv eller hamburgare. De flesta barn äter det.  Kycklingkorv som alternativ.
  4. Gör tårtan som en kanin av glass och godis. Gräddtårtan kan sparas till de vuxna. En rulltårta i grön, dekorerad marsipan blir kul draksvans. En uppstjälpt glass med strössel, bär och godis går fort att göra.
  5. Små godispåsar är lika uppskattade som stora.
  6. Blås upp många ballonger och placera ut dem lite här och var.
  7. Fråga Max Magico. Han har fler knep på lager.

 

 

Ha inte kalaset för sent. För barn som har varit vakna sedan klockan sju på morgonen är sju på kvällen väldigt sent. Bättre att ha kalaset en dag då de har varit lediga eller mitt på dagen om det är okej för skolan eller dagiset (hela klassen måste bjudas då).

 

Småsyskon bör få annat att göra. Av någon anledning kan det vara jättejobbigt för småsyskon att fira bland äldre barn. Världens snällaste lillasyster kan helt plötsligt börja bråka eller gråta för att få all uppmärksamhet. En tur till farmor och farfar eller en alldeles ny pysselbok kan vara en bra idé.

 

trollare2

 

Om kalaset börjar klockan tre en dag är detta ett lämpligt schema:

 

1.    15.00 – 15.15: Barnen kommer

2.    15.15 – 15.30: Fri lek. Kanske en liten organiserad lek

3.    15.30 – 15.45: Mat (ja, det går fort!)

4.    15.45 – 16.00: Fri eller organiserad lek

5.    16.00 – 16.25: Trolleriuppträdande

6.    16.25 – 16.40: Ballongfigurer

7.    16.40 – 16.50: Fiskdamm

8.    16.50 – 17.00. Fri lek och hemgång

 

Ibland är det roligt att någon vuxen styr leken ett litet tag. Det kräver planering men kan vara bästa sättet att få alla att bli lika delaktiga i leken.

 

 

Nu kommer trollkarlen…

 

Inför trolleriet är det perfekt om alla kan sitta på stolar eller i soffa. Då ser de bra och orkar hänga med hela tiden. Om publiken sitter på golvet så blir det snabbt oroligt och de som sitter längst bak ser inte för de som hamnar framme hos mig. Dessutom får man ju ett oönskat grodperspektiv från golvet. Barn är lätta att distrahera så vuxna som sitter och skrattar eller springer runt och dukar av, skapar lätt oro i publiken.

Jag behöver bara 1 gånger 2 meter som scen, men ju längre bort publiken sitter desto bättre ser de (låter kanske som en paradox). Inget särskilt arrangemang för ljud eller ljus behövs. Om det är en stor lokal så har jag vad som behövs bara det finns ett eluttag.

 

Jag kommer ungefär trettio minuter innan jag ska uppträda så jag hinner förbereda allt.

 

När klockan slagit fyra börjar uppträdandet. Klassiskt trolleri och buktaleri som anpassas efter barnens ålder. Mer säger jag inte. När uppträdandet är slut börjar ballongsnurrandet.

 

Vid det här laget är det dags för fiskdammen och sedan är det dags att gå hem. För barn under tio år är två timmar lagom länge.

 

³

 

Nyhet!

Trollerishow 2. Jag är glad att många vill träffa mig igen. För att kunna överraska lika mycket vid andra besöket har jag tagit fram en ny show som jag för enkelhets skull kallar Trollerishow 2. Tricken är anpassade för barn och anpassas efter aktuell publik. Dessutom har jag lagt in ett tema i showen och tillägnat den det festliga ämnet återvinning. Jag trollar med saker som tidningar, glasflaskor och plastburkar som barnen sedan får visa mig var de ska återvinnas. Showen är bra för skolor och daghem men funkar givetvis även hemma.

Om ni har önskemål om andra teman som ska vävas in i showen får ni gärna fråga mig.

 

³

 

Nyhet!

Kändis. Äntligen har jag fått en egen sten på Walk of Fame i Hollywood. Min snälla fru ordnade detta 2009.

 

 

005.JPG

 

Detta är hugget i sten, men är det sant? Tyvärr inte helt sant.

 

³

 

 

Trolleriskola

 

Det är kul att kunna trolla. Jag lär gärna ut några av det mest effektfulla tricken till de som vill lära sig. En trolleriskola kan bestå av flera lektioner eller bara en kort efter en vanlig show. Längd och svårighetsgrad anpassas efter eleverna. Efter avslutad kurs får alla deltagarna ett diplom.

 

 

trollare2

 

³

 

 

 

 

 

Hoppa högst upp!

 

 

Trollerikalas 

på jobbet

 

Att anordna en familjedag på jobbet är alltid uppskattat hos barnen. Tänk att få se hur mamma och pappa har det på dagarna. Ett fungerande upplägg är det här:

 

1.    Rådgör med ansvariga och tänk igenom om det finns något som bör tas bort innan barnen kommer in i lokalen. Alla barn ska ha vuxet sällskap.

2.    Först får någon vuxen göra en spännande och dramatisk presentation av arbetsplatsen. Om det går så är en kortare rundvandring alltid kul men den kan sluta med att barnen springer åt olika håll.

3.    Fikadax! Gör i ordning ett bord med fika (festis, bullar, korv, lussekatter, pepparkakor m.m).

4.    Trolleridax. Barnen och de vuxna får gå in i ett rum och sätta sig. Trollkarlen Max Magico står redo att förtrolla familjerna med sin show.

5.    Max magico gör ballongfigurer till alla barnen.

6.    Barnen får eventuellt någon liten sak som förknippas med arbetsplatsen.

7.    Hemgång.

 

 

 

 

 

 

Trollerikalas

− i föreningen

 

Exakt hur själva upplägget ska se ut beror på vilken förening det är och vilket syftet är. Men att ha en trollkarl som en punkt är alltid uppskattat. En förening kan tjäna pengar på uppträdandet genom att ta inträde.

 

 

 

³

 

 

Trolleri i Göteborg? Jag är född i Göteborg och åker mer än gärna dit, så skicka ett mejl.

 

 

 

³

 

 

Publicerad 8 januari 00:00

Att trolla fram kaniner är inte allom givet

Henrik Mangnusson

 

DN gratulerar

 

Hjorthagen är en idyll i skuggan av Östermalm.
Förr bodde här framför allt arbetare. De flesta Hjorthagsbor röstade på socialdemokraterna och jobbade på Gasverket.

Nu börjar detta förhållande ändras eftersom bostadsrätter ersätter hyresrätterna. Höginkomsttagarna har upptäckt Hjorthagens behag.

Henrik Magnusson med familj bor i en bostadsrättslägenhet på Jägmästargatan. Lägenheten är liten och trevligt planerad. På bakgården finns levande höns och en koloniträdgård. Tvärsöver gatan ligger Hjorthagens skola, men den hålls stängd under jullovet.

Inget påminner om vår storstad. Man kunde lika gärna befinna sig i en småstad på landet.

För tre år sedan kom Henrik till Hjorthagen från Göteborg. Ett av flyttskälen var att han fått arbete i bredbandsfirman Comhem, ett annat skäl var att hustrun Idah hade växt upp i Stockholm och längtade hem.

Flytten gick bättre än han hoppats. I dag känner han sig nästan som en infödd stockholmare.

- Här finns allt man kan önska, säger han.

Förra året tog han tjänstledigt från sitt arbete och började plugga; han läser svenska vid Stockholms universitet. Efter årsskiftet ska han ta ut ett års efterlängtad pappaledighet.

Då hoppas han även få tid att utveckla sitt stora intresse här i livet: trolleri!

En av hans specialiteter är att kapa bort folks armar. Det brukar väcka en viss förskräckelse i publiken. Han behärskar också buktaleri, vilket uppskattas högljutt av barnen.

I förtroende avslöjar han det viktigaste tricket hos en skicklig illusionist:

- Man måste hålla munnen i gång. Talet är hörnstenen i varje show, inte tricket.

Var får ni trollkarlar era tricks ifrån?

- Vi köper dem av varandra. De bästa tricksen är dyrast.

Barnen är hans trognaste publik. Så vill han också ha det.

- Av dem får man en pålitlig bedömning. Är man bra applåderar de, är man dålig går de därifrån. Att hyckla är främmande för de flesta barn.

Att trolla fram kaniner ur hattar är inte allom givet. I Sverige finns 50 trollkarlar värda namnet. En av dem är Henrik - under artistnamnet Max Magico.

Vem är trollkarlarnas banérförare i dag?

- Harry Potter - barnen har fått lära känna magin genom honom!

I modern tid går trollkarlsyrket tillbaka till 1840-talet. Då stod Jean-Eugene Robert-Houdin på toppen av sin karriär och hade egen trolleriteater i Paris.

Han skapade många tricks som trollkarlarna brukar än i dag. Efter honom tog trollkarlen Houdini sitt namn (egentligen hette han Eric Weisz och var ungrare).

Det svenska affischnamnet är Joe Labero. Efter honom kommer Carl-Einar Häckner, John Houdi och kanske Lennart Gren.

Kvinnor är sällsynta i yrket. Ett undantag är Malin Nilsson, 25 år gammal och nordisk mästare i trolleri.

Henrik står längre ner i hierarkin, men strävar uppåt. För närvarande behärskar han ett hundratal tricks och hoppas lära sig fler i framtiden.

Redan som pojke började han trolla. Föräldrarna gav honom en trollerilåda och trolleribok, därefter var det bara att sätta igång.

Som vuxen har han utvecklat sin ovanliga konst. Men han har inte kunnat leva på den.

Varför inte?

- Yrket är lite för smalt. Om jag bott i USA eller England hade det varit annorlunda.

Där är trollkarlar självskrivna på varje barnkalas. Att denna tradition har börjat komma till Sverige gläder Henrik Magnusson.

Var köper ni trollkarlar era attiraljer?

- Några trolleributiker finns tyvärr inte i Stockhom. Det finns faktiskt bara en sådan butik i Sverige, den heter Gycklaren och ligger i Halmstad. Men jag köper inte mina grejer där, de är för dyra.

Hur gör du i stället?

- Jag beställer dem via en dansk firma och en butik i USA. Nätet är ovärderligt för mig!

Hur ska du fira din 40-årsdag?

- Tillsammans med min familj. Längre fram i januari ska jag ha en större fest med barndomskompisar från Göteborg.

Saknar du inte Göteborg?

- Nej, Stockholm är bättre!

 

Martin Stugart

 

 

Hoppa högst upp!

 

 

 

 

 

Tack och referenser…

 

Skansen

Nickelodeon

HSB Stockholm

Kungliga Operan

Air france AB

Europeiska skolan i Stockholm

Arvid Nordquist HAB

Prime PR AB

Eventum AB/EMA-Telstar

Östermalms bibliotek

Trollbodaskolan

Hjorthagens bibliotek

Océ AB

Hjärtebarn

Vectura AB

Judiska församlingen

Kistamässan

Fittja bibliotek

Nyhetsbyrån Direkt AB

Europeiska Försäkrings AB

Com Hem AB

Frälsningsarmén

Grand Spa

TeleComputing Sweden AB

Seconde Sverige AB

Syrianska föreningen i Stockholm

SOS Barnbyar

Solna stad

Celiakiföreningen

Uppsala konferens och kongress AB

Föreningen Ekhagen

Fresenius Kabi AB

Fora AB

Banslättskolan

Caravan club of Sweden

Torparmors daghem

Engelbrekts kyrkan

Brf Fogdetorp

Backluraskolan

Odd Fellow

Rotary

Alecta AB

Softronic AB

DeLaval International AB

m.fl.

m.fl.

 

 

Hej Max,

Tack för att du gjorde Daniels dag så speciell !

 

Varje gång jag kommer till skolan för att hämta Daniel kommer det fram barn som säger att de älskade Daniels kalas. Och när jag stannade på mellanmålet häromdagen satt barnen och pratade med varandra: "kommer du ihåg när krax sjöng långkalsong" skratt "det var så roligt" "och "hej snygging" - det var jättekul!"

 

Daniels lillebror fyller 5 år i januari, kanske du har möjlighet att komma och hälsa på oss då igen?

 

Mvh Susanne

 

 

 

Barnen tyckte det var jättekul!

Mvh Gunnel

 

Hej och tack för uppträdandet. Det var mycket uppskattat av alla.
God Jul och ett Gott Nytt År till dig och din familj önskar Sasha med
familj.

 

Det blev jättelyckat.

Maria

 

God Jul själv och tack för en oförglömlig eftermiddag.

 Nils hälsar särskilt.

 Erik

 

Hej! Tack! Ditt framträdande var mycket uppskattat.

 

Mvh 

Mimmi

 

Tjena,

Stort tack för senast, det hela var mycket uppskattat!

/Hans

 

Hej Max,

Jag vill bara framföra Hannas och mitt stora tack för söndagens strålande insats. Alla barn var supernöjda! 

Som sagt, suverän insats att tackla denna livade unga publik med sådan bravur!

Bästa hälsningar

Karin

Hejsan Max,
Det blev en väldigt lyckad föreställning. Barnen pratar ivrigt om den fortfarande.
Vänligen
Ylva

Hej

Ville bara berätta att ditt framträdande i lördags var jättepopulärt. Barnen pratar mycket om det och dagispersonalen har berättat att det gjort stort intryck på gruppen.

Tack!

Kalle

Hej!

Tack för din trolleriföreställning igår söndag på Teodors kalas, det var bra och roligt.

Teodor var väldigt nöjd med "trollkarlen" och med sitt kalas.

Hälsning
Anna


Du gjorde succé. Maurits var jätteglad och hans kompisar tyckte att det var ett superbra kalas.

// Ylva

 

Hej!
Vi är väldigt nöjda, barnen har pratat hela helgen om nålen genom tungan!!
Häftigt tyckte dem (jag blundade)

Mvh
Eva

 

 

 

Hej,
Det var mycket lyckat tycker jag. David var nöjd. Det var väl inte läge att lära tricks, och det gör inget heller. Hoppas att du var nöjd med!
Lycka till på kommande kalas!
 
mvh
Pernilla

 

Hej,

Jättetack för jättekul trolleriföreställning!
Det blev lite "småstressigt" när alla barn skulle ha fiskdamm - så jag hann
inte riktigt tacka dig   ordentligt :-)

Barnen var jättenöjda! ...och vi med

Hälsningar,
Anna

 

Hej, Axel var jättenöjd med sitt kalas och ditt uppträdande. Tack!

/Mia

Tack! Alla tyckte du var jättebra!

Hälsn Ann-Sofie

Hej igen!

 

Din show och ballongerna var väldigt uppskattade! Än en gång stort tack!

 

Hälsningar

Lotta

Hejsan!
TACK för en trevlig föreställning! Tyckte du också att det fungerade bra
eller är det något vi ska tänka på till nästa år? Är du intresserad att
komma till vår brf-förening fler gånger?

Anne

Hej Henrik,

 

Tack igen, för att du kom och roade oss, framför allt barnen, som än i dag pratar om föreställlningen. Till och de mest kräsna var djupt imponerade, berättar deras föräldrar. Och de franska barnen tror nu att det går till så här på alla kalas i Sverige..:)

 

Hoppas vi får tillfälle att ses igen!

 

Allt gott,

/Tina

 

Tack snälla det blev hemskt lyckat!

Cecilia

 

Hej!

Jag vill bara tacka för igår, vi är jättenöjda med din insats som
gjorde kalaset väldigt lyckat! Vilket kan innebära att du får fler
förfrågningar om trolleri i Täby framöver:)

Hälsningar Eva och Claes

 

Hej och tack!

 

Det var verkligen lyckat! Min son Olle är myckt stolt och glad. Dessvärre glömde jag kameran.  

mvh

karin

 

Hej Max!

Tack för dagens föreställning, den uppskattades mycket! Ballonger var en kanonbra avslutning.

Kram

Siri

 

Hej Max!
Tack ska du ha för en mycket bra föreställning!
God Jul o Gott Nytt 2006!
Vänliga hälsningar
Fredric

 

Det var jättelyckat. Det tycker både jag, Minna och alla andra som var där.
Lycka till med trollandet i fortsättningen!
Per

 

Hej Max!

Tack för en jättefin insats på Skoltrampet den var mycket uppskattad!

Med vänliga hälsningar

Helena

 

Hoppa högst upp!