FÄRGTONCIKELN


Genom att blanda färger kan man få en oändlig färgskala...

Varma och kalla färger

  • Varma = rött, orange och gult.
  • Kalla = blått, grönt och violett.
Det kan också finnas både kalla och varma nyanser i en och samma färg. Av de blå är t ex den ultramarin varmare än preussiskt blått.

Det som är varmt i färgen på bilden tycks vara närmare. det som är kallt i färgen tycks befinna sig längre bort.

Man kan ordna färgerna i en cirkelfärgtoncirkel - där de går i regnbågens ordning. Det finns tre primärfärger :rött, gult och blått, som kan blandas till alla andra färger. Orange t ex är en blandning av gult och rött . Genom att blanda färger kan man få en oändlig färgskala. Det mänskliga ögat kan ha förmåga att se upp till 150 olika nyanser.

Kontrastfärger

De färger som ligger emot varandra i färgtoncirkeln är varandras kontrast - eller komplementfärger. Man ser alltid färger i jämförelse med varandra. Komplementfärger ökar varandras lyskraft när de ligger intill varandra. om man blandar kontrastfärger får man grå-bruna färgtoner. Om man placerar dem ovanpå varandra dämpar de varandras lyskraft.

Färgharmonier

Färgharmonier är färger som ligger brevid varandra i färgtoncirkeln. Placerade brevid varandra minskar de varandras lyskraft. Blandar man dem kan man skapa mycket vackra färgkombinationer. Istället för färdiga blandningar av grönt kan du t ex blanda olika blå och gula toner själv.

Hur många färger finns det egentligen? Vi har inte ens namn för alla. Ögat lär kunna urskilja över 10 miljoner färger, men då handlar det förstås om en mängd nyanser och toner av varje färg. Hur många färger kan du räkna upp?

Goethes färglära

Kalla och varma färger

Grundfärger

Färgpsykologi

Färg och symboler

Färgkontraster

NÄSTA >>