Instruktion för att aktivera JavaScript

JavaScript, vilket även kallas ECMAScript och JScript, är ett programmeringsspråk¹ som då det används på en hemsida möjliggör dynamiskt innehåll, DHTML. Med detta menas att innehållet inte är statiskt med tiden, utan kan ändras och interagera med användaren. Ett exempel på detta är den hjälptext som visas då man pekar på ett menyalternativ på denna hemsida.

JavaScripten som används på denna hemsida finns att beskåda i filen script.js. Dessutom finns i varje fil en referens till Google analytics' urchin-skript. I några fåtal filer finns dessutom fristående skript som hanterar denna sida specifika dynamik, som till exempel på sidan om Tarantelns anatomi.

JavaScript kan användas för att göra irriterande och potentiellt osäkra saker med din dator. Därför går det att slå av JavaScript-funktionen i din web-läsare. Men för att denna hemsida ska fungera ordentligt måste JavaScript vara aktiverat. Hur du aktiverar JavaScript beror på vilken web-läsare du har. Efter att du ändrat inställningarna måste du ladda om sidan.

Microsoft Internet Explorer 6.0
Välj i Explorer-menyn "Verktyg" (Tools) alternativet "Internet-alternativ..." (Internet Options...). Klicka på "Säkerhet"-fliken (Security) och därefter på knappen "Anpassad nivå..." (Custom Level...). Se till att alternativet "Skript → Active scripting" (Scripting → Active scripting) är satt på "Aktivera" (Enabled).
Mozilla Firefox
Välj i "Verktyg"-menyn alternativet "Inställningar". Välj "Innehåll" (hette tidigare "Webbfunktioner") och se till att checkboxen "Aktivera JavaScript" är markerad.
Opera
Se till att Verktyg → Snabbinställningar → Aktivera JavaScript är markerat.

¹ Tja, egentligen är det flera programmeringsspråk som med lite tur då man har tungan i rätt mun fungerar som man vill, det vill säga på samma sätt i olika web-läsare.