Om Eva Renner’s kost

 

Mat på fat avlång


Min metod är ENKEL nämligen att genom att ta fram det allra bästa ur olika kostråd, har jag hittat en helt naturlig och väldigt hälsosam egen kostmetod som en hälsosam kosthållning som gör att kroppen strävar till sin normalvikt.

Min nya kosthållning och mitt nya sätt att leva, gjorde att jag fick lära om mig på nytt hur jag skulle leva och göra i min vardag och vid fest. Hur jag förhöll mig till socker, kakor, godis, mysaftnar, lördagsgodis med mera. Det var ju inte bara att ändra hela sin kosthållning, det handlade lika mycket eller kanske mer om att bli medveten om att det var jag som valde, och vad jag valde, i alla de frestande situationer jag ställdes inför.

Men det har sedan starten varit roligt och lätt  Det som kan vara jobbigt när man lägger om sin kost och börjar äta och leva på ett nytt sätt är att man tex inte vet vad man ska äta när man är trött efter arbetet och är hungrig och vill ha mat snabbt, eller framför tv:n, eller fredagsmys, pizza mm vad gör man utan allt detta?
Därför har jag sammanställt ett “HÄFTE” för att samla informationen och kunskapen jag fångat upp på vägen, så att det ska gå lättare att lägga om till kosten mer om det hittar du HÄR>>
Häftet MINIbild2

Min kost är en blandning av flera av de kosterna, man pratar mycket om idag,
Men först och främst äter jag en kost som ger kroppen maximal näring och minimal allergisk och autoimmun reaktion, och har inspirerats av, studerat och lärt av dessa:
 

Levande Föda/Raw Food
Montigniac
Annika Dalqvists LCHF
Kostdoktorn
Atkins
GI
Stenålders dieten
Zonen

Och dessa kloka:
Dr Low’s
Dr Hotze’s
T. Dirgo (How I rewersed)
“Sockerbomben” av Bitte ....
Sanna Edin
Anthony Robbins


Mitt mål i framtiden att äta efter:
Levande Föda/Raw Food
och kanske
Okinawa

mfl
 

Och några saker som jag insett är mycket viktiga:

Att man blandar maten på rätt sätt under dagen och i dagens måltider.

Att man inte “hattar hit o dit” utan verkligen följer kosten vilket gör att man så småningom mår bättre o bättre, blodsockret stabiliseras, “socker/stärkelsesuget” försvinner, (vilket gör det mycket lätt) och kroppen kan helas från autoimmuna reaktioner vilket gör den fortare frisk

Jag har även haft ovärderlig hjälp av mina tankeövningar som gör att jag kan fokusera på tex frukt istället för godis, och nyttiga ingredienser i min mat istället för onyttiga mm

Och för att bli av med det värsta sockersuget,
tar det ca tre dagar

Läs mer om sockersuget här>>

Många hälsovinster

 

Först: Mina egna hälsovinster är flera..

  • Eftersom jag har blivit lättare så känns det när jag reser mig upp ur
    soffan - jag "skuttar" upp.
  • Jag går snabbt och lätt upp för trapporna,
  • Mitt humör har blivit otroligt balanserat och jämnt.
  • Jag får inget sug efter något sött att äta precis efter maten längre
  • Jag blir inte trött när jag har ätit. Förut blev jag OTROLIGT trött efter middagen på eftermiddagskvällen
  • Min blodsocker kurva är mycket mer utjämnad nu, förut så hade den en intervall på ca 2-3 timmar innan jag behövde fylla på mat/blodsocker men numera är kurvan så lång som 6-7 timmar och detta gör ju naturligtvis att hela jag känner mig mer jämn på alla sätt och vis, trots det äter jag precis som förut, mina tre huvudmål och kanske någon fika eller liknande under dagen eller på kvällen.
  • Jag känner mig mindre hungrig och äter därför mindre med mat vid varje måltid.
  • Äter naturligt mycket hälsosammare eftersom mina måltider har blivit så enormt mycket hälsosammare i och med att jag äter så mycket grönsaker till maten,

Hypotyreos
När man har hypotyreos har man i vanliga fall mycket svårt att gå ner i vikt. Eftersom jag har hypotyreos har jag ökat flera kilo i vikt sedan jag fick sjukdomen men nu jag minskat flera kilon på kort tid med min nya kost.

Migrän:
Jag har haft migrän varje månad den kom alltid ca tre dagar i månaden, men är numera så gott som borta. Jag kan få en liten känning som om jag är lite mer “trögtänkt” och seg precis under den perioden jag brukade få migränen, men annars är den helt borta.

Historia om min kost

Min kost går ut på en blandning av alla olika kosthållningar och dieter som man har pratat och skrivit om den senaste tiden men redan under slutet av 1700 talet fanns ”Min kost”
!
En man vid namn Banting som levde 1797-1878 (bantningens “fader”) skrev en bok som hette “Letter on Corpulence” (Brev om fetma). Banting berättar om hur hans läkare, sa att han skulle undvika: socker- och stärkelserika livsmedel. Banting tappade 21 kilo i vikt på ett år.

I ”Husmoderns köksalmanacka” från 1962 på sid.87 kan man läsa – ”Vill du magra 1 kg i veckan ? Då bör du hålla nere på stärkelserika kolhydraterna ” Ät er mätt på god mat och ni behöver inte gå och känna er ständigt småhungrig…var mycket försiktig med: potatis, ris, makaroner och bröd och om ni är snasksugen ta ett äpple”

Och Ebba Waerland - Are Waerlands fru - berättar i sin bok:…..   redan 1940 talet… :
Ebba Waerland Ur Ebba Waerlands bok
”Ingenting är oriktigare och onaturligare än att ge sockersjuka/diabetiker stärkelse i olika former, som i organismen omvandlas till socker och att samtidigt spruta in allt större doser insulin.
Då sockersjuka konstateras, intas patienten vanligen på sjukhus, för att man där skall pröva ut, hur stor dos insulin han behöver för att tåla den vanliga civiliserade kosten.
Var och en, som tänker sunt och naturligt, måste förstå, hur galet detta tillvägagångssätt är.
Så länge intet insulin tillförs organismen utifrån, bruka körtlarna kunna regenereras otroligt snabbt. ”

Glukagon upphör att fungera om det finns mycket insulin.
Man har åtminstone sedan 60-talet vetat att glukagon frigör glukos från leverns glykogen, men verkar inte ha förstått sambandet med fettförbränningen.
Dock kan man läsa i den medicinska läroboken Harrison's "Principles Internal Medicine" från 1980 att "glukagon, kopplat till insulinminskning, initierar katabolism", alltså förbränning och nedbrytning.”
Fortfarande år 2000 skriver Guvton samma sak och att mekanismerna inte är undersökta ...
Redan under 1960- och 1970-talen har forskare upptäckt att insulinproduktionen blir alltför hög vid stort intag av stärkelse (tex potatis), som snabbt blir druvsocker och därigenom ökar fettinlagringen och så småningom ger fetma och kan leda till högt blodtryck och diabetes. De har motarbetats och i vissa fall i Sverige, åtminstone till synes, belagts med munkavle.

Hur jag hittade till min egen naturliga vikt och blev fri från sköldkörtel sjukdom hypotyreos och Haschimoto!

 

Chokladpannacotta

 

Lunch

 

Räksalladssmörgås

 

Mat

 

Mat 2

 

Mat 3

Jag har fått frågor:

Angående hur man gör egen fil och creme fraise:

Eftersom “Gammaldags fil” inte är
ohomogeniserad, så har jag lärt mig göra egen ohomogeniserad fil och creme fraise av Gammaldags mjölk

Recept finns HÄR>>

______________

Angående fröer, bovete,
quinoa bönor mm

Har man Hashimoto eller andra autoimmun sjukdom kan man med fördel utesluta ALLA fröer ur kosten i minst 6 månader. Denna tid tar det för tarmen att läka och man märker under den tiden om man börjar må bättre.
OBS! För att få ett bra resultat så är gluten det allra första man bör utesluta vid Hashimoto/autoimmun sjukdom! Tänk på att majs ris mm är fröer.
Jag har uteslutit bovete ur min kost eftersom jag får konstig reaktion i min mage samma som jag får när jag äter ris och majs. Jag tål antagligen inte bovete. Jag kan ändå inte svara för ifall det har med mitt tillfrisknande att göra, när jag uteslöt det, men för säkerhets skull kan man utesluta det ca 4-5 månader i början och sedan introducera det lite grann i taget för att se hur man mår.
Quinoa har jag inte heller ätit, men jag tror att det ska fungera mycket bra om man BLÖTLÄGGER det först i minst 6 timmar, eller tex över natten till nästa dag när man ska koka det, för att det ska komma igång att gro/växa en aning - då försvinner nämligen stärkelsen och eventuella frögifter (lectiner och fytinsyra)
Samma gäller för alla bönor men dessa rekommenderar jag att man blötlägger i minst ett dygn innan man kokar dem.

___________
Angående blötläggning av fröer och bönor mm:

Blötlägg gärna alla fröer och även nötter om du äter dem ofta,
i minst 24 timmar. Man kan torka dem igen, när de varit blötlagda.

_________________

Ny VEGETARISK och VEGANSK Sida med nyttig allergimat:
Nyttig Allergimat
http://nyttigallergimat.blogg.se/

_________________

Vill du ta med hemmalagad kyld lunch som tex sallad?
I så fall finns en liten bra matlåda med kylklampen i locket, finns tex på
CoolStuff>> 

__________

 

 

Hur jag hittade till min egen naturliga vikt och blev fri från sköldkörtel sjukdom hypotyreos och Haschimoto!