Siris Hemsida

Hem Släktforskning Kultur Fotografier Recept Knep & knåp Gästbok Länkar Kontakt Översikt

Om mig och hemsidan

Jag heter Siri Algotsson (Nilsson) född i byn Grannäs ca 5 mil väster om Storuman, Västerbotten. Min farfars farfar, samen Sjul Larsson från Rans sameby, köpte halva byn på 1800-talet och släkten har sedan spridit ut sig i bygden därifrån. Min närmaste familj är från trakterna kring Storuman och Lycksele. Andra anor är prästen Johan Nicolai Laestadius (1614-1697), finnen Johan Philipsson Hilduinen (ca 1620-1697) och Gratian-släkten från Umnäs.

På hemsidan finns bl.a. släktforskning, handarbete & recept. På Kultursidan finns allt möjligt utöver detta. Tack till alla som delat med sig av släktforskningar, bilder och annan information.

Anslagstavla
  • 19 Juni 2018: Det stora släktträdet med 30000 personer fungerar tyvärr inte längre då Java-program numera blockeras då de kan vara en säkerhetsrisk. Det är nu ersättas av en nerladdningsbar version med ättlingar till Gratianfamiljen i Umnäs (ca 5000 personer). Den kan öppnas i ett gratis släktforskningsprogram och byggas på med egna släktlinjer. Det gamla arkivet kan laddas ner som en zip-fil på släktforskningssidan om någon vill försöka att få det att fungera med en äldre webläsare.
  • Här nedan presenteras lite blandat innehåll från hemsidan:
  • En sammanfattning av Johan Wilhelm Zetterstedts Resa genom Umeå Lappmarker 1832, med kartor på resvägen mellan Lycksele, Storuman och Vilhelmina, samt kommentarer om platserna och människorna han mötte, bl.a. min morfars morfar Erik Johan Eriksson (1796-1869) från Rusele och Israel Jonsson (1806-1889) från Gratiafanmiljen i Umnäs.
  • På sidan om Gratianfamiljen från Umnäs, Storuman, har några av ättlingarna i USA och Kanada delat med sig av information och foton.
  • Läs om Långvattnet-ättlingen och Hollywood-skådespelaren James Coburn.
  • Gör ditt eget släktarkiv med ett gratis släktforskningsprogram. Läs mer.
  • Tillverka ett spritkök av en ölburk eller bygg en billig vedspis i valfri storlek.
  • Om Kolonatet Algotstorp norr om Lycksele.
  • Kinamissionären Alvar Karlsson från Vormsele, Lycksele
  • Om utvandrarna som emigrerade till Nordamerika.
Innehåll
Släktforskning.Ladda ner ett släktarkiv med ca 5000 personer, de flesta från trakterna kring Tärnaby, Storuman, Lycksele men även Norge & emigranter i Nordamerika.
Kultur. Gamla foton och saker, slöjd och hantverk, blandad fakta om bl.a tjärbränning, göra upp eld med flinta, kolonat, missionärer m.m.
Fotografier. Fotografier på katter, natur, växter samt bilder från Grannäs, Göteborg och Östersund, gamla fotoalbum m.m.
Nya och gamla recept. Nya och gamla recept som är bra,  billiga eller bara nostalgi. Bregott, kolbullar, tedricka, palt, pölsa m.m.
Knep & knåp. En samling virk och stickmöster, beskrivningar, om påtning och diverse andra tips för handarbetsintresserade.
Kontakt. Om någon har kompletterande information med anknytning till människorna eller platserna på hemsidan.