Siris Hemsida

Hem Släktforskning Kultur Fotografier Recept Knep & knåp Gästbok Länkar Kontakt Översikt

Recept

Min far brukade säga: "Hungern är den bästa kryddan". På den här sidan kommer både nya och gammaldags recept att läggas ut.

Bregott

Hemgjort Bregott.

Hur smör tillverkas jämfört med margarin. Klicka för större bild.

Artikel i Aftonbladet om vilka kemiska processer som margarinerna Becel, Flora, Milda och Lätta tillverkas genom. – Det är allt annat än en naturlig produkt, säger livsmedelsforskaren Göran Petersson på Chalmers.

Här är ett recept på hemmagjort bregott utan tillsatser och betydligt lägre kilopris än i butikerna. Kostar ungefär 35:- för 1,5 kilo.

Liten sats:

  • 2 hg Smör, saltat
  • 2 dl Rapsolja (Köp ej billig olja som kan ha bismak t.ex Coop:s)
  • 2 dl Vatten

Stor sats:

  • 500 gr Smör
  • 5 dl Rapsolja
  • 5 dl Vatten

Låt smör, olja och vatten stå i en bunke över natten i rumstemperatur.

Vispa sen tills allt är väl blandat. För fastare konsistens använd lite mindre vatten. Går bra att frysa in i tomma margarinbyttor med lock.

Baconbiffar

Baconbiffar4 portioner

  • 500 gr Blandfärs
  • 1 Ägg
  • 1 dl Matlagningsgrädde
  • 1 msk Potatismjöl
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • Bacon

Blanda färsen med ägg, grädde, mjöl och kryddor.
Forma 6 - 8 biffar och vira en baconskriva runt varje. Fäst med tandpetare.
Ställ biffarna på ett ugnfast fat och stek biffarna i 225 grader i ca 25 minuter.

Serveras med kokt eller ugnsstekt potatis, sås och grönsaker.

Köttfärssoppa

Köttfärssoppa

Ingredienser (innehåll och mängd efter tycke och smak):

  • Potatis ca 3-4 st
  • Lök el. purjo 1 st
  • Morötter ca 2 st
  • Palsternacka 1 st
  • Kålrot - en mindre bit
  • Köttfärs
  • Buljongtärning (Kött eller grönsak) 1-2 st
  • Salt och peppar
  • Vatten - minst 1 liter
  • Grädde

Strimla alla grönsaker (Enkelt: Ta ett paket soppgrönsaker för 2-4 portioner). Bryn köttfärsen i en stor gryta. Tillsätt grönsakerna och fräs allt en stund och häll sen på vatten och buljongen. Koka tills grönsakerna har lagom konsistens och smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite grädde om så önskas.

Serveras med krutonger eller rostat hembakt matbröd. Tips: Soppan är godare dagen efter. Gör mycket soppa och frys in i portioner.

Broccoli och potatissoppa

Broccoli och potatissoppa

4 port

Ingredienser:

  • 500 gr Potatis
  • 250 gr Broccoli
  • 1 lit Vatten
  • 1st Grönsaksbuljonstärning
  • 1 dl Créme fraiche
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Tillagning:

Skala och skiva potatis. Hacka broccoli.

Lägg potatis och broccoli i en kastrull. Häll på så mycket vatten att den precis täcker. Tillsätt buljonstärningen. Koka tills potatis och broccoli är sönderkokt, cirka 15 min. Mosa och vispa soppan så att den blir krämig. Späd med vatten om så behövs till önskad mängd och konsistens och låt bli varmt.

Tillsätt pressad vitlök. Salta och peppra vid behov.

Runda av med créme fraiche. Låt bli varmt.

Broccolipaj

Broccolipaj

Botten:

  • 4 dl Vetemjöl
  • 50 gr Smör
  • 1,5 dl Mjölk
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 nypa Salt

Blanda mjöl, salt o bakpulver. Fördela smöret i mjölet. Tillsätt mjölken och blanda till en smidig deg. Kavla ut degen och lägg i en pajform ca 30 cm. Behöver inte förgrädddas.

Fyllning:

  • 300 - 400 gram Broccoli
  • 1 dm Purjolök
  • 1 dl Riven ost

Dela broccolin i mindre bitar ovh skär purjon i strimlor - koka i några minuter. Låt grönsakerna svalna ock lägg dem sedan i pajskalet.

Äggstanning:

  • 4 Ägg
  • 4 dl Mjölk
  • Salt och svartpeppar

Häll äggstanningen i pajskalet, strö över osten och grädda i ca 40 minuter i 225 grader.

Frityrsmet

Recept på frityrsmet.
  • 1 Ägg
  • ½ tsk Salt
  • 1 dl Vatten
  • 2 dl Vetemjöl
  • 2 msk Matolja
  • 2 msk Bakpulver

Blanda till en slät smet och doppa det som ska friteras i den innan det läggs ner i den kokande oljan.

Bra till kyckling och fiskbitar.

Sötsur sås - Ca 4 portioner

  • 1,5 dl socker
  • 4 msk ketchup
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk soja
  • potatismjöl

Blanda allt utom potatismjölet i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan och blanda i lite potatismjöl utrört i vatten för att få tjockare konsistens. Passar t.ex bra till friterad kyckling, fisk och wokade rätter.

SnabbPizza med köttfärsfyllning

Pizza med köttfärs.Deg:

  • 75 gr Smör
  • 5 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Salt
  • 2 dl Mjölk

Topping:

  • 1 Gul lök
  • 250 gr Köttfärs
  • 2 msk Smör
  • 1 Paprika grön i bitar
  • ½ dl Vetemjöl
  • 1 burk Tomater krossade
  • 1 burk Champinjoner (290 gr) skivade
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 msk Kinesisk soja
  • 3 dl Grovt riven ost

Blanda ingredienserna till degen och knåda ihop. Kavla ut degen och lägg i papprad långpanna. Bryn lök och färs. Lägg i paprika och dofta över mjölet. Rör om. Häll i tomat och champinjoner med spad. Smula i buljongtärningen. Sjud i 5 minuter. Smaka av med soja och salt. Bred fyllningen på degen, strö över osten och grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 15 minuter.

Kålpudding i liten långpanna

Kålpudding
  • ½ lit Risgrynsgröt
  • 1 kg Vitkål
  • 2 msk Sirap
  • 1 msk Soja
  • ½ kg Fläskfärs
  • 1 msk Salt
  • 1 tsk Vitpeppar
  • 2 Ägg
  • 2 dl Mjölk

Skär vitkålen i små bitar och förväll den i ca 5 minuter. Häll av kokvattnet. Blanda kålen med sirap och soja och låt den svalna.

Blanda fläskfärsen med den avsvalnade risgrynsgröten, kryddor, ägg och mjölk. Rör ner vitkålen.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 1 timme. Servera med kokt potatis och lingonsyklt.

Grönsakssoppa

Grönsakssoppa
  • 1 Gul lök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 2 - 3 Morötter
  • 3 - 4 potatisar
  • 2 buljonstärningar
  • 1 liter vatten
  • ½ dl Grädde

Skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs löken i lite rapsolja i en kastrull. Lägg i resten av grönsakerna och buljongtärningarna. Späd med vattnet.

Koka tills grönsakerna är mjuka och häll i grädden. Mixa soppan lätt till ganska grov konsistens med bitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Servera med rostat bröd och ost.

Fläskstek

Fläskstek
  • Skinkstek utan ben
  • 1-2 gula lökar
  • 1 grönt äpple
  • Torkade plommon
  • 1 buljongtärning
  • 2-3 tsk rosmarin
  • 2-3 krm mald ingefära
  • 1-2 tsk salt
  • 2-3 krm vitpeppar
  • 2-3 krm svartpeppar
  • 1 dl vin
  • Soja
  • Vatten
  • 1 tsk strösocker eller honung
  • Margarin till bryning

Salta och peppra steken och bryn den i margarin runt om på hög värme i en stekgryta.

Skala löken, kärna ur äpplet & dela dem i större bitar. Tillsätt lök, äpple, en näve plommon, buljongtärning, rosmarin, ingefära, lite soja, strösocker, salt och peppar samt vin och vatten.

Vätskemängden ska vara så pass stor att den till hälften täcker steken i grytan. Låt sedan steken puttra på svag värme i 1 1/2 - 2 timmar, under lock. Vänd den några gånger.

När steken är färdig, ta upp den ur grytan och skär den i tunna skivor. Sila stekskyn och häll den i en kastrull. Späd med vatten och grädde för önskad mängd sås och koka upp. Rör ut några matskedar mjöl i lite vatten och tillsätt under omrörning tills såsen har lämplig tjocklek.

Koka några minuter och smaka av med salt, peppar, soja, rosmarin och ingefära om det behövs.

Servera med potatis och grönsaker.

Laxsoppa

Laxsoppa4 portioner

  • 500 gr benfria laxbitar
  • ca 1 liter Vatten
  • 1 tsk Salt
  • 1-2 lagerblad
  • 8 Vitpepparkorn
  • 1-2 Fiskbuljongtärningar
  • 1/2Purjolök
  • 2 st Morötter
  • 2 msk smör eller olja
  • 3 msk Vetemjöl
  • 1 dl Grädde
  • ½ dl dill, hackad
  • Saft av en halv citron

Ansa och finstrimla purjolök och morötter och fräs dem i smör/olja i en gryta. Strö över mjöl och blanda. Häll på vatten och tillsätt lagerblad, salt, pepparkorn, buljongtärningar och citronsaft. Koka upp och låt småkoka ca 10 min.

Tillsätt tärnade laxbitar, grädde och dill (ev. några tärnade kokta potatisar som blivit över). Tillsätt mer vatten vid behov och sjud ca 5 min eller tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar.

Gott till är rostade ostsmörgåsar.

Stekpannebiff med champinjonfräs

Stekpannebiff4 port.

  • 400 gr köttfärs
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ströbröd
  • 1 st ägg
  • 1-1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan eller någon annan örtkrydda

Champinjonfräs:

  • 1 stor gul lök
  • 200 gr champinjoner
  • salt & peppar
  • klippt persilja
  • 1 burk hela tomater (400 gr)
  • Ev. ca 10 st halverade gröna oliver

Låt ströbrödet svälla i vattnet en stund, tillsätt sedan färs, ägg & kryddor & blanda till en smidig deg.
Forma degen till en stor bulle & platta till den så att den blir lika stor som den panna den ska stekas i.

Bryn smör i en stekpanna & stek biffen på medelvärme ca 10 min. Vänd sen biffen på ett lock eller tallrik & stek ytterligare 10 min på andra sidan. Låt biffen steka under lock de sista minuterna så blir den mer genomstekt & saftigare.

Hacka lök & champinjoner grovt & fräs i smör & tillsätt om så önskas ca 10 st halverade gröna oliver.
Häll fräset över biffen & strö på persiljan.

Värm burktomaterna & häll ut dom runt biffen. Späd med vatten för mer sås.

Smaksätt med salt & peppar.

Falska gäss

  • Falska gässBogfläsk
  • Äpplen
  • Katrinplommon
  • Äppelmos
  • Buljong
  • Vetemjöl
  • Ingefära
  • Salt
  • Peppar

Banka ut två skivor bogfläsk per person.Salta och peppra + lite malen ingefära.
Vira in ett katrinplommon och en äppelklyfta i varje fläskskiva. Fäst med tandpetare och stek rulladerna i smör.

Slå på 3 dl buljong och låt rulladerna småkoka under lock i ca ½ timme. Ta upp rulladerna. Tillsätt 2 msk äpplemos och red av buljongen med ca 2 msk vetemjöl utrört i lite kallt vatten. Avsmaka med salt och peppar.

Serveras med kokt potatis och grönsaker.

Champinjonbiffar

Champinjonbiffar

4 portioner

  • 6 - 8 Potatisar, kokta
  • 200 gr Champinjoner
  • 1 Gul lök
  • 5 cm Purjolök
  • ½ Svampbuljongtärning
  • 2 msk Vetemjöl
  • 1 Ägg
  • 1 msk Smör
  • Vitpeppar, ev salt
  • Ströbröd

Tillbehör: Stekt gul lök Hacka champinjonerna och den gula löken och finstrimla purjolöken nålfint. Låt allt fräsa tillsammans. Krydda med vitpeppar och svampbuljongen. Mosa eller pressa potatisen, tillsätt mjölet och ägget. Blanda ner svampfräset. Forma biffar med en sked och vänd i ströbröd. Stek sakta på båda sidor. Serveras med stekt lök.

Nasi Goreng

4 port

  • 8 dl Kokt ris
  • 250 g Bogfläsk
  • 3 msk Smör
  • 1 1/2 tsk Curry/ingefära
  • 1 1/2 tsk Paprikapulver
  • 2 st Lökar
  • 7 dl strimlad Vitkål
  • 1 tsk Salt
  • 2 tsk Soja
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • Ananasringar el. bitar

1. Koka riset enligt anvisningen eller använd rester.

2. Skär köttet i strimlor. Bryn dem i fettet i en gryta tillsammans med curry och paprika. Efterstek några minuter under lock på svag värme.

3. Skala och finstrimla lök och vitkål. Lägg detta i grytan med köttet och låt det bli mjukt under lock ca 10 minuter.

4. Blanda i det kokta riset. Smaksätt med salt, soja och pressad vitlök. Garnera eventuellt med ananas.

Paj med spenat och bacon

Paj med spenat och bacon

4-5 port.

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g Smör
  • 3 msk vatten
  • 1 tsk Salt

Fyllning:

  • 1 pkt bacon, ca 140 g
  • 100 g bladspenat, fryst eller färsk
  • 1 liten purjolök skivad
  • Smör, salt och peppar
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl riven ost

Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga och ställ in i kylen ca 30 minuter.

Fyllning: Strimla och stek baconet. Fräs purjolöken försikigt. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med en stund. Rör ner bacon och smaka av med salt och peppar.

Förgrädda pajskalet i 10-15 min. 200 grader. Fördela spenatblandningen i pajskalet. Blanda mjölk, ägg och gurkmeja. Häll blandningen i skalet och strö över osten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med sallad.

Lasagne - Vegetarisk

Vegetarisk lasagne
  • Lasagneplattor
  • 1 stor Squash
  • 1 Purjolök
  • 2 Gula lökar
  • 1 dl Ost till gratinering

Vitsås:

  • 3 msk Smör 1 dl Vetemjöl
  • 7 - 8 del Mjölk
  • 1 tsk Salt
  • ½ tsk Peppar

Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken. Koka i ca 5 min. Salta och peppra. Skiva squashen, purjolöken och gul lök. Fräs grönsakerna var för sig med lite salt och peppar. Varva lasagneplattorna med grönsaksröran och såsen. Strö över osten. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter.

Chokladkräm

Chokladkräm
  • 8 dl Mjölk
  • 1 dl Kakao
  • 1 dl Maizenamjöl eller potatismjöl
  • 1 - 2 msk Socker
  • 1 Ägg
  • 1-2 tsk Vaniljsocker

Blanda mjölk, mjöl, kakao, socker och ägg i en kastrull. Sjud under omröring tills krämen blir tjock. Smaksätt med vaniljsocker.

Serveras med gräddmjölk eller grädde.

Risgrynsgröt

Risgrynsgröt

4 portioner

  • 6 dl Mjölk
  • 3 dl Vatten
  • 1,5 dl Ris
  • Smör, socker och salt

Koka upp ris och vatten i ca 10 minuter. Tillsätt mjölk, en smörklick, socker och salt. Koka sedan i ca 40 minuter vid SVAG värme. Servera med mjölk, kanel och socker.

Kaffeost

Kaffeost
  • 5 liter mjölk
  • 1 msk salt
  • 1 msk ostlöpe (finns på apoteket)

Justera/halvera receptet efter behov.

Värm mjölken till 37 grader. Tillsätt salt och ostlöpe och rör om väl.

Låt blandningen stå i 1/2 timme.

Rör om på nytt och låt ostkornen sjunka. Häll av vasslen och lägg ostmassan i en rotkorg eller durkslag. Vänd osten efter ett par timmar. Färdigt.

Låt gärna osten stelna över natten. Gott i kaffet eller på kex.

Hemlagad korv utan skinn

Korv4 personer

  • 500 g fläskfärs
  • 1 dl kall buljong eller mjölk
  • 1/2 dl potatismospulver
  • 1 litet ägg
  • 1/2 tsk chilipeppar eller svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök

Korvsmeten kan naturligtvis smaksättas med vad man nu själv föredrar. Tillsätt t.ex tomatpuré i smeten för att få lite aptitligare färg på korvarna.

Blanda allt och dela färsen i fyra delar, som formas till korvar.

Varje korv rullas in i 3 decimeter plastfilm. Knyt med bomullssnören i båda ändar.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i korvarna och sjud dem varsamt i ca 8 minuter. Vänd korvarna under sjudningen så inte ovansidan blir rå - se till att inte korven trycks ned mot botten så att plasten bränns.

Ta bort plasten och servera med t.ex potatismos & inlagd gurka.

Fiskgratäng

Fiskgratäng
  • Fiskfilér, t.ex Alaska Pollock
  • Fiskbuljong
  • Salt & vitpeppar
  • Svamp eller räkor
  • Dill
  • Vetemjöl
  • Potatis till moset
  • Mjölk och/eller grädde

Lägg valfritt antal fiskfiléer i en smord ugnssäker form. Salta fisken och täck allt med aluminiumfolie. Sätt in formen i ugnen på 200° i ca 15 minuter.

Skala potatis, skär dem i mindre bitar, koka dem mjuka & gör potatismos. Spritsa eller klicka ut moset runt fisken.

Gratängsås

Häll grädde och/eller mjölk i en kastrull för önskad mängd gratängsås och smula ner 1st fiskbuljongtärning och koka upp. Rör ihop en redning i en kopp med lite kallvatten och 2-3 matskedar mjöl och häll sakta under omrörning i såsen tills den fått rätt tjocklek(All redning kanske inte behövs). Låt såsen småkoka ett par minuter och dra sen kastrullen av spisen och tillsätt en äggula. Smaka av med kryddor och ev. lite pressad citron.

Tillsätt räkor eller stekt färsk svamp i gratängsåsen och slå den över över fisken i formen.

Sätt in formen i ugnen på 250°. Gratinera i 10-15 minuter eller tills moset fått en gyllenbrun färg. Garnera med dill.

Fiskgratäng 2

Fiskgratäng
  • Torsk eller annan vit fisk
  • Purjolök
  • Grädde eller gratängsås

Först skär man purjolök, lägger det i botten på en form under några fiskkfiléer. Kryddar med salt, vitpeppar, och citronpeppar. Häll över matlagningsgrädde eller en gratängsås.

Grädda i 225 grader ca 30 min.

Kyckling Marengo

Kyckling Marengo4 portioner

  • 1 Kyckling eller 4 Kycklinglår
  • 8 - 10 små Lökar
  • 2 msk Margarin eller Smör
  • 1 brk Champinjoner ca 200 gr eller färska
  • 1 ½ msk Vetemjöl
  • 1 st Buljongtärning
  • 1 ½ dl Vitt matlagningsvin
  • 1 brk Hela tomater skalade ca 400 gr
  • salt och peppar
  • 2 st Vitlöksklyftor

Tina kycklingen och dela den i bitar. Bryn kycklingbitarna runt om och lägg dem i en gryta som rätten kan serveras ur.
Bryn lökarna och champinjonerna. Spar svampspadet.
Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Strö över mjölet och rör om.
Tillsätt vinet, buljongtärningen, tomaterna med sitt spad, svampspadet, salt, peppar och de krossade vitlöksklyftorna.

Koka under lock på svag värme ca 30 min. Smaka av och krydda mer om det behövs.
Servera med potatis eller ris och grönsallad.

Ättiksgurkor

  • Inlagd gurka1 kg Västeråsgurka
  • 3 dl Socker
  • 2 msk Salt
  • 4 msk Ättiksyra (1 grad)
  • 1 msk Dillfrö eller dillkronor
  • 1 msk Senapsfrö

Skölj gurkorna och skär dem i ½ - 1 cm tjocka skivor.
Varva dem med socker och salt i en bunke. Häll över ättikan och rör om.
Låt stå i rumsvärme ca 1 timme tills gurkorna saftat sig.
Varva gurkorna med senaps- och dillfrö i glasburka, häll över den lag som bildats.

Sätt på lock och förvara svalt.

Gurkorna är färdiga efter 3 - 4 veckor.

Pasta med laxsås

Pasta med laxsås4 portioner.

  • 300 g Pasta tagliatelle
  • 200 g Champinjoner skivade
  • 1 msk Olja
  • 1 liten Gul lök eller schalottenlök, hackad
  • 1 dl Vatten
  • 1 Fiskbuljongtärning
  • 2 dl Crème fraiche
  • 200 g Kallrökt lax, i strimlor
  • 3 krm Salt
  • 1 krm Svartpeppar
  • 300 g Blandade grönsaker, kokta

Tillagning

Fräs svampen och löken i fettet några minuter. Tillsätt vatten och söndersmulad buljongtärning.
Koka upp och sjud såsen några minuter. Blanda i crème fraiche och laxstrimlor och hetta upp.

Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Blanda i grönsakerna.

Serveras med nykokt pasta.

Strimlad biff med bambuskott (Kinesiskt)

Strimlad biff6 portioner

  • 400 gr Biffkött eller fläskkött, som strimlats
  • 500 gr Bambuskott, strimlade
  • 1 st Purjolök, strimlad
  • 2 st Paprikor, gröna strimlade
  • 6 msk Kinesisk soja
  • 2 msk Potatismjöl
  • 3 st Vitlökar, pressade
  • Salt och peppar

Marinera köttet i sojan.
Stek köttet i matoljan - tag upp köttet.
Stek grönsakerna i ca 2 minuter. Lägg tillbaka köttet och rör om.

Gör en sås av kinesisk soja, potatismjöl och vatten.

Serveras omedelbart, med ris till.

Tips! Byt ut grönsakerna mot frysta wokgrönsaker.

Thailändsk Kycklingcurry

Thaikyckling2 portioner

  • 1 ½ dl kokosmjölk
  • 2 st Kycklingsfiléer i bitar
  • 1 msk Matolja
  • 1 msk Currypasta
  • 1 tsk Limeskal rivet + 1 - 2 tsk pressad saft
  • 1 msk Japansk soja
  • 1 tsk Strösocker

Bryn currypastan i olja och rör tills den löst sig. Tillsätt kokosmjölk, soja och socker. Koka ett par minuter och lägg sedan i kycklingbitarna och limeskalet. Sjud tills kycklingen är klar, ca 5 minuter.

Smaka av med pressad lime.

Serveras med med ris och grönsaker.

Thailändska kycklingspett

Kycklingspett4 portioner

  • 600 gr Kycklingfilé + spett

Marinad

  • 3 msk Soja
  • 4 msk Olja
  • ½ msk Gurkmeja

Skär kycklingfiléerna i ca 1 cm breda bitar längs med filén.
Blanda marinaden och häll över bitarna. Marinera i 20 min.

Trä kycklingbitarna på blötlagda grillspett. Stek dem i panna eller grilla i ugnen.

Serveras med ris.

RabarberkrämRabarberkräm

4 portioner

  • 6 st Rabarberstjälkar (ca 700 gr)
  • 5 dl Vatten
  • 1 dl Socker
  • 2½ msk Potatismjöl

Skölj och skär rabarbern i bitar.
Koka upp vatten och socker.
Lägg i rabarbern och koka den mjuk.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt redningen under omrörning.

Låt sedan krämen bara koka upp.

Servera krämen kall med mjölk eller grädde.

Inbakad lax

Inbakad lax4 portioner

  • 4 bitar laxfilé á 125 gr
  • Färdigkavlad smördegsplatta
  • 1 burk Champingjonkräm eller spenat
  • Ägg till pensling

Dela smördegen och laxen i lämpliga bitar.
Lägg laxen på ena sidan ett par cm in.

Salta och peppra och bred champinjonkrämen eller spenaten runt om.
Pensla kanten med ägg, vik över degen och tryck till ordentligt med en gaffel.

Pensla med uppvispat ägg & stick några hål på ovansidan.
Ställ på plåt med smörpapper och grädda i 20 min i 200 grader. Degen skall ha fin färg.

Serveras med kokt potatis, sallad och kall sås.

Pizza Margherita

PizzaPizzadeg, grundrecept

  • 25 gr jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl, special

Smula jästen i en bunke och rör den med ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Arbeta degen smidig på bakbordet och dela den i fyra delar. Rulla ut dem till runda bollar och kavla ut till tunna bottnar, eller till en stor platta, lika stor som en bakplåt.

Täck med den kalla italienska tomatsåsen (recept längre ner), strö på rikligt med riven och och färska basilikablad. Eller det pålägg du vill ha. Lämna en tom kant runt om.

Grädda pizzan i mitten i ugnen ca 10 min . Stor pizza gräddas 15 - 20 min.

Italiensk tomatsås - Pizzasås

Tomatsås

Till 4 pizzor.

  • 2 st gula lökar, stora
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 2 msk olja
  • 1 burk krossade tomater, 400 gr
  • 3-4 msk tomatpuré, ketchup eller chilisås
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 st lagerblad
  • 1-2 tsk basilika eller 1 tsk rosmarin

Skala och hacka löken och vitlöken. Skiva eller riv moroten. Fräs lök, vitlök och morot mjuka på svag värme i olja. Häll i tomaterna, smaksätt med tomatpuré, salt och socker. Koka utan lock ca 10 min.

Lägg i lagerblad och örtkryddor. Koka ytterligare ca 5 min eller tills röran har kokat ihop. Den skall vara tjock och inte lös och rinnande. Ta upp lagerbladet. Smaka av och låt röran svalna innan du använder den. Du kan mixa röran slät med en mixerstav. Går bra att frysa.

Pizzasallad

Pizzasallad
  • 300 gr vitkål

Dressing.

  • 1 msk vinäger
  • 3 msk olja
  • 2 msk vatten
  • 1 krm svartpeppar

Strimla vitkålen fint och blanda med dressingen. Förvaras kallt.

Flygande Jakob

Flygande Jakob4 port.

  • 4 st Kyckling filéer
  • 1 paket Bacon
  • 200 Färska champinjoner eller på burk
  • 2 ½ dl Matlagningsgrädde
  • ½ dl Chilisås eller ketchup
  • 1-2 st Bananer
  • 1 dl Salta jordnötter (kan uteslutas)
  • 2 msk Vetemjöl

Stek kycklingsfiléerna och skär dom tvärs över i skivor - lägg kycklingsbitarna på ett smort ugnsäkert fat.

Skiva bananerna och lägg bitarna på kycklingen. Strimla - det går fortast att klippa - baconet och fräs i en stekpanna på medelvärme. Bryn svampen lätt.

Vispa samman grädde, chili eller ketchup och vetemjöl. Häll över blandningen.
Strö över baconet, svampen och jordnötterna.
Gratinera i 225 grader i 15 - 20 minuter.

Servera ris eller potatis till, plus grönsaker.

Kalops

Kalops4 port.

  • 600-800g grytbitar eller annat nöt/älgkött
  • smör eller margarin
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • 2 st lagerblad
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 2 st morötter
  • 1 st purjolök el. 2 st gula lökar
  • 5 dl vatten

Skär köttet i ca 3x3 cm biltar & bryn dem i en stekgryta. Strö över mjölet & rör om.
Häll i vatten & kryddorna & koka kalopsen under lock på svag värme tills köttet är mört (40 min -1,5 timme beroende på köttkvalité).

Skiva grönsakerna & lägg i grytan & koka ytterligare ca 20 min. Späd ev. med mera vatten.

Servera med kokt potatis, rödbetor/lingonsylt el. någon råkostsallad.

Kolbullar (Modern variant) Kolbullar.

  • 250 gr rimmat fläsk
  • 6 dl vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk salt
  • Matolja

Hetta upp rejält med matolja i en stekpanna över öppen eld. Stek en näve tärnat fläsk. Häll på så mycket smet att den knappt täcker fläsket. Låt bullen steka/friteras tills den blir gyllenbrun och knaprig. Vänd.

Serveras med starkt kaffe. Förr åt skogsarbetarna ofta kolbullen tillsammans med lingonsylt eller strösocker. Först stekte man och åt fläsket och sedan gräddades bullen i flottet som blev över i stekpannan.

Fakta: Amerikanskt fläsk

Det svenska fläsket förbrukades i självhushållet och fanns sällan på marknaden. Från Amerika importerades fläsk som var fetare och saltare än det svenska. Fettet var gult till förgen. Fläsket åts kokt, stekt eller rått, som pålägg på bröd.

Tedricka.

Skogskojans tedricka - En läskande kolsyrad dryck med smak av te

  • 9 hg socker
  • 10 liter kokt vatten
  • 10 st tepåsar
  • 1/4 pkt jäst
  • 1 - 2 nävar russin

Mängd till 2 st 1½ liters petflaskor:

  • 3 liter Vatten
  • 3 dl Socker
  • 1 msk te lösvikt eller 3 tepåsar
  • 10 russin i varje flaska
  • 1 tsk jäst

Koka upp vattnet. Låt tepåsarna eller lösviktste dra i vattnet några minuter & häll i sockret. Tillsätt jästen när vattnet svalnat till ca 37 grader och rör om. Låt jäsa i rumstemperatur i 1-2 dygn.

Lägg russinen i flaskor med skruvkork & häll på tedrickan och låt stå svalt några dagar innan den provsmakas. Öppna flaskorna försiktigt då det kan vara ett kraftigt tryck i dem.

Styrkan på tedrickan kan variera och bli som lätt- eller folköl. Hållbarhet ca 1 vecka eller mer. (Känn själv på smaken som kan bli besk efter ett tag).

Palt

Palt.4 port

  • 10-12 rå potatis
  • 1 msk salt
  • 3 ½ dl kornmjöl
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 300 gr rimmat fläsk (Fyllning)

Kokning

Vatten
2 tsk salt per liter vatten

Skala och riv eller mal potatisen. Blanda potatis, salt och de båda mjölsorterna till en ganska fast deg.

Skär fläsket i små tärningar.

Forma bollar av smeten. Gör en fördjupning i varje boll. Fyll med fläsk och vik över degen. Platta till bollarna något och koka dem i saltat vatten. Sjud under lock ca 1 tim.

Serveras med lingonsylt.

Palt som blir över skivas och steks i smör eller margarin.

Paltmix - Fuskpalt

Paltmix

Om man inte orkar göra palt på riktigt finns nu paltmix att köpa.

Blanda 1 kg paltmix med ca 12 dl kallt vatten. Låt blandningen svälla i 10 minuter.

Fukta händerna med vatten och forma palten till ca 20 bollar. Platta till en palt åt gången i handen och fyll den med en matsked tärnat rimmat fläsk. Knip ihop degen runt fläsket till en boll. Lägg bollarna på ett mjölat fat.

Fläsket kan även knaperstekas och serveras vid sidan av istället för att baka in det.

Koka upp lättsaltat vatten (1-1/2 tsk/liter) i en stor gryta. Lägg ner paltarna och sjud i ca 45 minuter.

Servera med lingonsylt och låt en smörklick smälta över palten.

Pölsa

Pölsa.4 - 5 port (OBS! Satsen kan flerdubblas.)

  • 2 dl korngryn
  • 8 dl köttspad eller buljong(tärning)
  • 2 - 3 gula lökar
  • 1 msk margarin
  • 5 - 6 dl kokt kött malet eller hackat.
  • 1 tsk timjan eller mejram
  • salt
  • peppar

Mät upp det kokta köttet och blanda det med drygt samma mängd kokta gryn. 1 dl korngryn sväller vid kokning till ca 3 dl.

  1. Koka korngrynen i köttspad ca 30 min.
  2. Hacka och fräs löken.
  3. Blanda gryn, kött och lök och smatsätt med salt, peppar och timjan eller mejram.
Serveras med potatis och rödbetor.

Pölsan kan frysas.

Kalvdans

Kalvdans.
  • 13 dl rå-mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 dl socker (drygt)
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma.

Gräddas i vattenbad eller i mycket svag ugnsvärme 150grader.

Kalvdans (Modern variant)
  • 8 dl mjölk
  • 100 g torrmjölk
  • 4 ägg
  • l tsk stött kardemumma
  • 1 tsk socker.

Gräddas i en ugnstemperatur på 175 grader i 30 minuter.
Serveras med sylt, bärkompott, djupfrysta bär eller mjölk.

Värmlandskorv

  • Värmlandskorv.1 kg fläskkött
  • 1 kg nötkött
  • 1 kg rå potatis
  • 3 gula lökar
  • 1 1/2 msk salt
  • 1/2 msk mald vitpeppar
  • 1/2 msk mald kryddpeppar
  • 5 dl fläskbuljong alt. köttbuljong
  • ca 4 meter fjälster (kroktarm)

Till ingnidningen:

  • 1 1/2 msk salt
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 1 tsk salpeter
  1. Skär köttet i bitar lagom för kvarnen. Mal köttet minst två, helst tre gånger. Sista gången får skalade, råa potatisar och skalade lökar följa med i kvarnen.
  2. Blanda färsen med kryddor och arbeta in buljongen. Provsmaka genom att koka eller steka en klick.
  3. Stoppa korvarna mycket löst och dela av lagom stora korvar med knutar eller bomullssnöre runt fjälstret.

Gnid in korvarna med en blandning av socker, salt och salpeter. Låt korvarna ligga svalt till nästa dag då de torkas av och kokas i god lag smaksatt med lök, kryddpeppar, salt och lagerblad. Andra dagen kan korven frysas in kokt eller rå.

Lappskojs

LappskojsLappskojs är en felstavning av ordet lapskojs som härstammar från det engelska ordet, lobscouse.

  • Fläskben
  • Pulvermos eller hemlagat
  • Salt
  • Peppar
  • Gärna lite dill och / eller persilja
  • 0.5 dl Vispgrädde

Koka upp fläskbenen så att köttet går loss. Salta och Peppra. Köttet ska koka igenom och bli riktigt mört och fint.

Blanda till moset enligt beskrivning, men blanda även i grädden. Salta, Peppra och smaka av.

Snabbvariant

Ta en eller flera burkar Saltabiten (400 gr), häll av spadet som kan användas som vätska i moset och finfördela köttbitarna. Gör moset och rör sen ner det finfördelate köttet. Låt allt bli varmt.

Serveras med inlagd gurka till.

Blodpalt

  • 1 l blod
  • 0,5 l mjölk och vatten
  • 1 msk salt
  • 2 lökar
  • 2 hg njurtalg eller späck
  • Lika delar korn, råg och vetemjöl

Smeten samanblandas som till blodpudding. Så mycket mjöl tillsättes att av degen kan formas runda bullar, vilka kokas i saltat vatten en timme.

Serveras med lingonsylt eller stekta fläsktärningar, mjölksås eller smält smör.

Gammeldags Klappgröt

  • 5 dl vatten
  • 1 dl mannagryn (skall koka 3-4 minuter)

Tillsätt därefter :

2 dl saft (lingon, eller hallon) och gör ett hastigt uppkok.
Vispa sedan tills det kallnar. (kanske inte hela tiden)

Häll över mjölk eller gräddmjölk efter smak.

Våfflor

Våfflor

Gammalt och beprövat recept.

  • 125 gr Smör eller margarin
  • 2 dl Mjölk
  • 4 dl Vetemjöl
  • 1 msk Bakpulver
  • 2 dl Vatten, iskallt

Smält matfettet och låt det kallna. Vispa samman mjölken, mjölet och bakpulvret till en slät smet. Rör i matfettet och sedan vattnet.

Hetta upp våffeljärnet. Smörj till första laggen. Grädda våfflorna vacker guldbruna.
Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Servera med sylt och grädde eller glass.

Pannkakor

Pannkakor2 portioner

  • 1 1/4 dl Vetemjöl
  • 1 krm Salt
  • 3 dl Mjölk
  • 2 st Ägg

4 portioner

  • 2 ½ dl Mjöl
  • ½ tsk Salt
  • 6 dl Mjölk
  • 3 st Ägg

Margarin till gräddningen.

Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.

Grädda i en plättlagg eller stekpanna.

Blodpudding

Blodpudding
  • 5 dl svinblod
  • 100 gr fint rågmjöl
  • 2 dl mörk öl
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 st äpple, tärnat
  • 50 gr späck, tärnat
  • 1 msk russin
  • 1 tsk malen ingefära

Sila blodet. Sikta i mjöl under vispning. Tillsätt öl, sirap, äpple & späcktärningar samt russin.
Smaksätt med kryddorna. Konsistensen skall vara som filmjölk.

Klä en enliters brödform med plastfilm. Häll smeten i formen. Grädda blodpuddingen i vattenbad i 120 grader i ugn i ca. 1 - 1 1/2 timme. Blodpuddingen är klar när den stannat helt. Låt kallna.

Skiva blodpuddingen. Stek skivorna i lite smör. Servera dem med knaperstket fläsk, smörstekta äppelklyftor & rårörda lingon.

Lingondricka

  • 2 ½ kg Lingon
  • 20 gr Vinsyra
  • 2 l Vatten
  • Socker

Till varje avrunnen saft beräknas 500 gr socker.

Rensade och sköljda lingon males genom köttkvarn och massan lägges i kruka. Vinsyran rörs ner i vattnet som sedan hälles över lingonen. Krukan får stå övertäckt ett par dagar under det att man rör om då och då i massan. Det hela hälls upp i silduk och får rinna av.

Saften mäts och blandas med sockret och man rör tills det är upplöst. Saften hälles upp på atamonsköljda flaskor vilka korkas och paraffineras. Drycken spädes med lika delar vatten när den skall serveras.

Rönnbärsdricka

(Rönn fornnordiskt namn för röd)

  • 2 ½ kg Rönnbär
  • 1 ½ l Vatten
  • Citroner
  • Socker

Till varje liter avrunnen saft tar man 6 hg socker och 2 pressade citroner.

Beredning:

Mal rönnbären och häll över det kokta avsvalnade vattnet. Låt massan stå och dra i 2 dygn.
Sila saften och rör ned sockret och citronsaften.
Häll drickan på flaskor och tillslut väl.

Tonfisktårta

Tonfisktårta3 eller 4 hönökakor beroende på storlek ( Recept på Hönökaka)

  • Smör

Tonfiskröran:

  • 2 burkar tonfisk i vatten, väl avrunnen
  • 2 burkar creme fraiche
  • ½ dl fint hackad purjolök
  • Salt
  • Svartpeppar

Smöra hönökakorna och bred över tonfiskröran.
Lägg kakorna över varandra så de bildar en tårta och garnera med:

  • 4 kokta ägg
  • Tomatklyftor
  • Gurkskivor
  • Citronskivor
  • Kryddgrönt (exempelvis dill eller basilika)

Leverkaka (Korvkaka)

4 Portioner

  • 1 1/2 dl Korngryn
  • 3 dl Vatten
  • 5 dl Standardmjölk
  • 400 gr Nöt eller svinlever
  • 1 st Gul lök
  • 1 tsk Margarin eller smör
  • 2 st Ägg
  • 2 tsk Sirap
  • 1/2 dl Russin
  • Salt och peppar

Koka grynen i vattnet under lock på svag värme tills det nästan kokar in. Det tar ca 30 minuter. Späd med mjölken och koka till en lös gröt.

Mixa eller kör i foodprocessor lever, ägg, lök, sirap, salt och peppar. Tillsätt gröten och russin. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter.

Servera med lingonsylt och sallad, eller blanda finstrimlad vitkål med lingonsylt. Går att frysa.

Sloppy Joes

4 portioner

  • 1 msk Matolja
  • 1 st Lök, finhackad
  • 1 st Paprika, finhackad
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 2 tsk Chilipulver
  • 1 brk Tomater, passerade
  • 500 gr Nötköttfärs
  • 4 st Hamburgerbröd, delade och rostade

Fräs lök, vitlök och paprikan. Tillsätt chilipulvret och tomatsåsen och låt alltsamman sjuda några minuter. Rör ned färsen och smula sönder den och låt allt koka 5 - 10 min.

Lägg köttfärssåsen på hamburgerbröden.

Paté

  • 500 gr Köttfärs
  • 1 gul lök finhackad
  • 1 - 2 Vitlöksklyftor fint hackade
  • 50 gr Margarin eller smör
  • 1½ tsk Salt
  • 2 krm Svartpeppar
  • 1 tsk Timjan eller oregano
  • 2 st Ägg
  • 2 msk Vetemjöl
  • 1 msk Potatismjöl
  • 1 dl Vatten
  • 1 dl Grädde

Extra smaksättning:

200 - 250 gr Champingjoner eller
200 - 300 gr Kycklinglever

Fräs lök och vitlök i lite av fettet. Hacka svampen grovt och fräs den i resten av fettet. Leverbitarna ska däremot brynas hastigt. Välj svamp eller lever.

Blanda färsen först med saltet, den binder då mer vätska. Rör sedan i ägg, lök och, kryddor.
Vispa ihop mjöl, potatismjöl, vatten och grädde och rör ner det,lite i taget. Rör till sist ner svampen eller levern.

Smörj en avlång form, 1,5 liter. Lägg i färsen och grädda den i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 1 timme.
Låt patén svalna innan den stjälps upp.

Patén kan ocksa frysas in i sin form.

Blodpannkaka

Det här behövs för ca 4 port:

  • 4 hg rimmat fläsk
  • 1/2 l blod från ren eller nöt
  • 1/2 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mjöl

Gör så här:

  1. Bryn fläsket. Blanda blodet med vattnet. Salta.
  2. Vispa i äggen först och mjölet sedan. Låt stå och svälla en stund.
  3. Smörj en långpanna. Bred ut fläsket och häll smeten över.
  4. Grädda i 200 grader 20 min.

Mannagrynspudding med saftsås

Mannagrynspudding4 port

  • 1 liter Mjölk
  • 2 dl Mannagryn
  • 1 - 2 msk Socker
  • ½ tsk Salt
  • 3 ägg
  • 1 dl Russin

Koka en gröt av 1 liter mjölk och 2 dl mannagryn. Följ anvisningarna på förpackningen.Tillsätt socker,salt och russin. Vispa upp äggen och blanda i gröten. Grädda puddingen i en smord form i 200 - 225 grader i ca 20 minuter.

Saftsås

  • 4 port
  • 2 dl Saft
  • 3 dl Vatten
  • 1 msk Potatismjöl

Koka upp vatten, saft och potatismjöl. Smaksätt med socker.

Puddingen serveras avsvalnad med saftsåsen.

Ris á la Malta

  • Ris á la Malta1 ½ dl Grötris
  • 3 dl Vatten
  • 6 dl Mjölk
  • Smörklick, socker, salt.
  • 2 dl Vispgrädde
  • 2 tsk Vaniljsocker

Koka ris och vatten i ca 10 minuter. Tillsätt mjölk, smör, socker och salt. Koka sen ca 40 min vid svag värme. Låt gröten svalna. Rör ned den vispade grädden smaksatt med vaniljsockret och 2 apelsiner skurna i tärningar.

Garnera med apelsinklyftor.

Lingonsylt

Hemlagad lingonsylt
6 liter lingon 4 liter lingon 2 liter lingon
1 liter vatten 0,7 liter vatten 0,3 liter vatten
2,5 kg socker 1,6 kg socker 0,8 kg socker
2 msk Atamon 1,5 msk Atamon 0,7 msk Atamon

Rensa och skölj lingonen och koka dem med vattnet ca 15 min. under lock. Tag bort ev. skum.

Tag av grytan från värmen. Tillsätt sockret, lite i taget, och rör tills det är löst.

Ös upp sylten i rena, värmda burkar, och sätt genast på lock. Mycket godare än köpt lingonsylt. Förvara svalt.

Sockermängden kan nästan halveras om man så vill. Man får prova sig fram.

Bröd, kakor och efterrätter

Blixtkakor

Blixtkakor
  • 1 ½ dl Socker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 150 gr Smör
  • 3 dl Havregryn
  • 1 tsk Bakpulver

Blanda alla ingredienser till en deg.

Rulla ut degen i 4 tumtjocka längder och lägg dem glest på plåtar (de flyter ut).

Grädda i ugn på 200 grader tills de tar lite färg.

Skär dem i sneda bitar när de svalnat lite.

Bruna kakan

Bruna kakan
  • 2 Ägg
  • 3 dl Socker
  • 3 dl Mjöl
  • 1 tsk Kanel
  • 1 tsk Nejlikor
  • 2 tsk Bakpulver
  • 75 gr Smält smör
  • 1,5 dl Mjölk
Glasyr:
  • 4 tsk Vatten
  • 3 dl Florsocker

Blanda samman alla ingredienser till smeten. Häll i en smord och bröad liten form. Grädda i ugn, 175 grader, ca 20 minuter.

Blanda florsocker och vatten till en glasyr. Bred ut över kakan när den svalnat något.
Skär i lagom stora bitar.

Chapati-bröd

  • 2 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk olja, t.ex. rapsolja

Blanda rågsikt, vetemjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Låt den vila 15-30 minuter. Dela sedan degen i 12 bitar och kavla ut varje del till tunna, runda kakor. Var generös med vetemjöl när du bakar ut brödet.

Hetta upp en stekpanna och grädda en kaka i taget utan fett eller olja. Vänd brödet när det börjar bli bubbligt och få färg. Grädda varje bröd sammanlagt 1-2 minuter på medelstark värme.

Bröden smakar bäst färska. Linda in dem i en handduk eller lägg dem i en plastpåse om de inte ska ätas genast.

Chokladbollar

Chokladbollar
  • 1 dl Socker
  • 3 dl Havregryn
  • 3 msk Kakao
  • 50 gr Smör
  • 2 msk Mjölk
  • 1 msk Vaniljsocker
  • 1 dl russin (Om man vill)

Garnering Kokosflingor eller sesamfrön. Blanda all i en skål och forma till bullar. Rulla bollarna i garneringen. Förvaras kallt.

Ciabatta

Chiabatta
  • 14 dl Vetemjöl
  • 1 msk Salt
  • 1 msk Rapsolja
  • 1 tsk Socker
  • 15 gram Jäst
  • 5 dl Varmt vatten

Häll vetemjölet, spara 1 dl till utbakningen, salt, olivolja och socker i matberedarens bunke. Smula över jästen. Smula över jästen. Häll på vattnet och arbeta degen 5 - 6 minuter - eller gör degen för hand.

Pensla en skål med oljan, häll över degen, täck med plastfolie och jäs degen 1 timme.

Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Platta ut degen till ca 30 x 45 cm. Mjöla även ovansidan av degen. OBS! KNÅDA INTE DEGEN!

Skär degen i fyra avlånge bitar, skär sedan tvärs över så att de blir ca 12 x 15 cm. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Jäs bröden i 2 timmar och grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Frasig småfranska

Ca 15-30 st beroende på hur stora bröd man vill ha. Frasig småfranska.

  • 25 g margarin
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 13-14 dl mjöl
  1. Smält margarinet i en kastrull.
  2. Tillsätt vätskan & värm till 37 grader (fingervarmt)
  3. Finfördela jästen i en degskål. häll degspadet i skålen & rör om tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt salt & nästan allt mjöl. arbeta ca 5min i assistent, för hand något längre. ta i så mycket mjöl att degen släpper skålen. låt degen jäsa övertäckt ca 40min.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord & knåda den smidig. dela degen i 2 delar & forma dem till släta längder. Dela varje längd i 15 (eller valfritt antal) bitar & rulla dem till bullar. låt bröden jäsa under bakduk ca 30min till dubbel storlek.
  6. Pensla bröden med vatten & grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10-12 min. låt bröden svalna på galler utan bakduk så blir skorpan frasig.

Fruktfylld paj

Fruktfylld paj.
  • 2 dl Vetemjöl
  • 1 dl Havregryn
  • 3 msk Socker
  • 125 gr Smör eller margarin
  • 1½ msk Vatten kallt

Fyllning:

  • 1 Äggula
  • 1 msk Florsocker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 1½ dl Vispgrädde
  • 1 msk Matlagningsvin vitt

Garnering: Frukt, tex aprikoser, kiwi...

Blanda mjöl, havregryn och socker i en skål. Finfördela smöret i blandningen. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Kavla eller platta ut i en pajform, ca 23 cm, och låt stå kallt i 15 minuter.
Fäst en folieremsa runt kanten och nagga bottnen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Lossa pajskalet då det är ljummet.
Vispa ihop äggula och socker. Vispa grädden och rör ner i äggtoddyn tillsammans med vinet.
Bred ut gräddkrämen i pajskalet och garnera med frukt.

Hallongrottor

Hallongrottorca 20 st

  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ½ vetemjöl, 270 g
  • ca 1 dl hallonsylt
  • 20 veckade pappersformar

Rör smöret, sockret och vaniljsockret, smidigt.
Blanda bakpulvret med mjölet och arbeta in det i smör och sockerblandningen.

Forma degen till en rulle ca 20 cm lång och låt den vila en stund.
Skär rullen i 20 lika stora bitar och rulla var och en till runda kulor som läggs i pappersformarna.
Gör en fördjupning i varje kula med mjölad tumme och fyll hålet med ca 1 tsk hallonsylt.

Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175° i 12-15 minuter.

Hallongrottorna går utmärkt att frysa.

Hönökakor

Hönökaka6 st.

  • 100gr Margarin eller Smör
  • 6 dl Mjölk
  • 50 gr Jäst
  • 2 tsk Salt
  • 3 - 4 msk Socker eller sirap
  • 16 - 17 dl Vetemjöl Special

Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och låt den bli fingervarm.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker eller sirap och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.

Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 30 min.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den lätt. Dela degen i 6 bitar och rulla till bullar.

Kavla ut varje bulle till en stor rund kaka, 25 - 30 cm och lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Nagga tätt med gaffel eller brödnagg.

Grädda omedelbart mitt i ugnen i 250 grader, 6 - 8 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Kambröd

Kambröd
  • 10 gr Jäst
  • 5 dl Mjölk
  • 1 msk Sirap
  • 1 tsk Salt
  • 1 st Kokt potatis
  • 14 dl Rågsikt

Rör ut jästen med den ljumma mjölken. Riv potatisen fint och tillsätt den tillsammans med salt, sirap och mjöl. Arbeta tills det blir en smidig deg. Låt jäsa en timme under bakduk.

Ta en degklick stor som ett kaffefat och kavla ut den till ca 45 cm i diameter. Kavla med kruskavel och grädda på båda sidor på häll. Brödet kan ocksa bakas i torr stekpanna på medelvärme, anpassa då degklicken till stekpannans storlek.

Från Landskapsbröd av Karl-Johan Börjesson.

Kanelkaka

Kanelkaka
  • 3 Ägg
  • 2 dl Socker
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 msk Kanel
  • 2,5 dl Vetemjöl
  • 100 gr Smör
  • 1 dl Vatten
  • 1 frp Mandelspån (35 gr)

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl väl blandat med bakpulver och kanel.

Koka upp smör och vatten. Rör ner den heta vätskan i smeten. Häll den i en välsmord och bröad form, ca 1 ½ liter. Strö över mandelspån.

Grädda kakan i 175 grader i ca 40 min.

Krabbelurer

Krabbelurer

Ca 12 stycken

Ingredienser:

  • 1 1/2 dl Strösocker
  • 4 1/2 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Vaniljsocker med äkta vanilj
  • 2 Ägg
  • 1 1/2 dl Mjölk
  • Matfett till stekning
  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet.
  3. Stek krabbelurerna i stekpanna eller plättlagg.

Är utmärkt som utflyktsmat, men är även goda hemma med lite sylt och vispad grädde till.

Marängsnitt

Marängsnitt
  • ½ dl Socker
  • 100 gr Smör
  • 3 dl Vetemjöl

Maräng:

  • 2 äggvitor
  • 2 dl Socker

Garnering:

  • Hackad mandel

Arbeta samman socker, smör och vetemjöl och rulla ut degen till två längder. Lägg dem på papperstäckt plåt och platta till dem något.

Grädda dem ljusgula i 200 grader. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner sockret. Bred ut marängsmeten i en sträng i mitten på de halvgräddade längderna.

Strö över mandeln och grädda ytterligare i fem minuter eller tills marängen stelnat och fått fin färg. Skär i sneda bitar när längderna svalnat.

Matbröd

  • Matbröd5 dl Vatten
  • 50 gr Jäst
  • 2 msk Sirap
  • 1 msk Salt
  • 3 msk Rapsolja
  • 2 Ägg
  • 2 dl Havregryn
  • 2 lit Vetemjöl
  • 1 Ägg till pensling

Värm vattnet till 37 grader. Blanda vatten, jäst , sirap, salt och rapsolja. Vispa i äggen och havregryn. Arbeta in mjölet, spara lite till utbakning. Jäs i 1 timme.

Knåda degen väl och kavla ut till en stor kaka i ugnspannan.
Jäs i 30 min.

Pensla med ägg och grädda ca 30 min i 200 grader.

Skär i bitar och frys in. GOTT ATT ROSTA!

Minisemlor

Minisemlor 30 st

  • 75g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25g jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 7 dl vetemjöl
  • Vispgrädde
  • Mandelmassa
  • Florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en bunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp.

Blanda strösocker, kardemumma, salt och vetemjöl och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg & knåda den ordentligt ett bra tag.

Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 min. Lägg den sen på bakbordet och dela den i 30 små bitar.
Rulla bitarna till runda bullar & lägg dem på pappersklädd bakplåt. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats minst 30 min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg & grädda i 200 grader i mitten av ugnen 8-10 min tills de blivit gyllenbruna. När bullarna svalnat, skär av ett lock och och lägg en bit uppmjukad mandelmassa på varje bulle och toppa med vispad grädde.

Lägg på locken och pudra dem med florsocker.

Morgonfrallor

Morgonfrallor

12 st

  • 25 gr jäst
  • 3 dl Kall mjölk
  • 2 msk Olja
  • 1 tsk Salt
  • 1 msk Strösocker
  • ½ Ägg
  • 7 - 8 dl Vetemjöl

Smula sönder jästen och rör ut den i mjölk och olja. Arbeta in salt, socker, ägg (spara andra halvan till pensling) och mjöl.

Gör 12 bullar och lägg dem på en liten plåt - som ryms i kylskåpet. Täck över bullarna och låt jäsa över natten ca 10 tim.

Ta ut bullarna ur kylen och pensla med ägg. Grädda i ca 10 min i 225 grader.

Mormors rutor

Mormorsrutor
  • 4 Ägg
  • 2 Äggvitor (gulorna till glasyren)
  • 6 ½ dl Socker
  • 6 ½ dl Vetemjöl
  • 4 ½ tsk Bakpulver
  • 3½ dl Vatten

Glasyr:

  • 100 gr Smör
  • 2 ½ dl Strösocker
  • 2 Äggulor
  • 5 tsk Vaniljsocker
  • Cocos

Vispa ägg, äggvitor och socker poröst. Blanda ner mjöl, bakpulver och vatten. Häll i smord och bröad långpanna. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader.

Glasyr: Smält smöret. Vispa i strösocker, vaninjsocker och äggulor. Bred på ljummen kaka. Strö på cocos.

Morotskaka

Morotskaka
  • 125 gr Smör eller margarin
  • 100 gr Farinsocker
  • 2 st Ägg
  • 2½ dl Finrivna morötter
  • 2 tsk Rivet citronskal
  • 3½ dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bikarbonat
  • 1 tsk Kanel
  • ½ tsk Ingefära

Rör smör eller margarin tjockt och pösigt. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt morötter och de torra ingredienserna väl blandade. Rör tills smeten är väl genomarbetad. Hälls i smord och bröad form och grädda i ugn i 175 grader ca 40- 50 minuter.

Glass eller vispgrädde är gott till morotskakan.

Munkar (Donuts)

Munkar
  • 6 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • ½ tsk Salt
  • (ev ½ tsk anis)
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl Strösocker
  • 2 msk Rapsolja
  • 1 dl Mjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Vispa äggen med sockret, sätt till kryddan, mjölken.
Rör ner mjölet och till sist rapsoljan.

Arbeta degen väl och rulla ut den till fingertjocka längder som formas till runda kransar vilka genast kokas i flottyr.

Pajtårta

Pajtårta.Deg:

  • 100 gr rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver

Rör smöret och sockret poröst, lägg i ägget och rör. Blanda mjölet och bakpulvret och rör ner det. Smöra pajformen. Tryck ut degen i formen och på kanten. Strö bären över degen i formen.

Fyllning:

  • 1 dl bär
  • 3 dl gräddfil
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Blanda ägg, socker, vaniljsocker och gräddfil. Häll över bären. Klar att grädda!

Ugnstemperatur 200 grader i 30 minuter - i nederdelen av ugnen.

Pizzabullar

PizzabullarDeg till ca 40 st.

  • 5 dl Vatten
  • 50 gr Jäst
  • 0,5 dl Matolja
  • 1 tsk Salt
  • 2 - 3 dl Grahamsmjöl
  • 12 - 13 dl Vetemjöl
  • 1 Ägg, för pensling
Fyllning
  • 5 dl riven ost
  • 200 gr Skinka, rökt
  • 2 dl Chilisås eller ketchup
  • 4 tsk Pizzakrydda, oregano, salt, svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna, knåda degen. Låt jäsa med handduk över i ca 30 minuter. Dela degen i två delar, knåda dem smidiga. Kavla ut degen till en runn och bred platta.

Bred på chilisås eller ketchup, strimla skinkan och strö över degen. Krydda och strö på den rivna osten. Rulla ihop degen som till en rulltårta. Skiva varje rulle till ca 20 stycken. Lägg dem på plåten och låt dem jäsa under en handduk i 30 min. Pensla med ägget.

Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.

Går att frysa - värm i mikron eller i ugn.

Plättbakelser

PlättbakelserGammeldags recept. ca 25 st

Ugn: 200 grader, Varmluft 175 grader

  • 150 gr Smör
  • 1 dl Socker
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl Vetemjöl

Garnering: Hackad mandel och pärlsocker.

Smält smöret och låt det kallna. Rör i sockret och ett ägg i taget. Blanda till slut i mjölet. Smörj och hetta upp en plättpanna. Lägg i en halv matsked i varje lagg. Grädda i mitten i ugnen ett par minuter. Ta ut plättpannan och strö lite pärlsocker och mandel på varje plätt. Fortsätt att grädda 6 minuter eller tills plättarna är gyllengula. Ta upp plättarna och böj dem över en käpp eller brödkavel.

Råglimpa - Gammaldags

4 limpor (Receptet är från svenskbygderna i Amerika)

Börja med att koka en medelstor skalad potatis i 2 dl vatten. Spar potatisvattnet och mosa potatisen väl.

Blanda ut 100 gr jäst med litet vatten och en rågad tsk socker. Slå på 9 dl ljummet vatten inklusive potatisvattnet. Rör ner potatisen. Blanda och tillsätt en tsk anis och drygt 2 dl farinsocker samt 7 - 8 dl fint rågmjöl. Rör smeten jämn.

Tillsätt 1 ½ dl mörk sirap och 200 gr smält margarin. Nu är det dags för vetemjöl och man ska tillsätta så mycket att degen blir smidig och släpper bunken, omkring l ½ - 2 liter.

Ställ degen på varm och dragfri plats att jäsa i cirka 40 minuter. Baka ut 4 limpor och låt dem jäsa cirka 30 minuter på plåten. Grädda i l75 graders ugn i 40 minuter. I varmluftsugn räcker det med 35 minuter.

Pensla limporna med vatten och låt dem svalna under duk.

Röra-ihop kaka


  • 50 gr margarin eller ½ dl rapsolja
  • 2 dl Socker
  • 3 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 2 st Ägg
  • 1 dl Mjölk
  • 200 gr Bär djupfrysta
  • 2 msk Florsocker
  • 2 tsk Margarin
  • 2 msk Ströbröd

Smörj och bröa en form 1½ l
Smält fettet och låt det svalna. Halvtina bären.

Blanda margarin, socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker,ägg och mjölk i en skål och rör smeten slät. Häll den i formen och lägg bären ovanpå.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 gr i 25-30 min eller tills kakan släpper formens kanter.
När kakan kallnat sikta över florsocker genom en tesil.

Sagogrynssoppa

Sagogrynssoppa.
  • 1 liter Vatten
  • 1 bit Hel kanel
  • 3/4 dl Sagogryn
  • 2 dl Saft
  • 1 dl Russin
  • Socker efter smak

Koka upp vattnet med kanel. Tillsätt sagogrynen.

Koka ca 30 minuter eller tills grynen är klara. Rör om då och då.

Tillsätt russinen och saften. Smaksätt med ytterligare socker.

Servera soppan kall.

Scones

Scones8 bitar

  • 2 dl Vetemjöl
  • 2 dl Grahamsmjöl
  • 1 tsk Salt
  • 2 tsk Bakpulver
  • 50 gr Margarin eller
  • ½ dl Olja
  • 1 ½ dl Filmjölk eller mjölk

Ungstemparatur 250 grader

  1. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela fettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
  2. Tillsätt filmjölk eller mjölk och rör sanbbt ihop till en deg. Knåda inte, då blir den seg.
  3. Dela den i två delar och platta ut till runda kakor på en smord plåt.
  4. Skåra varje kaka korsvis i fyra delar med en mjölad kniv.
  5. Grädda mitt i ugnen 10 - 15 min. Bryt isär kakorna och servera dem nygräddade.

TIPS: Pizza. Kavla ut degen till en pizzabotten och lägg på fyllning.

Stekpannebröd (2 versioner)

16 kakor. Gräddas snabbt i stekpannan.

  • 75 gr Smör
  • 5 dl Mjölk
  • 25 grJäst
  • ½ tsk salt
  • ½ dl socker
  • 2 msk sirap
  • ½ tsk hjorthornsalt
  • ca 13 dl vetemjöl
  1. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
  2. Tillsätt övriga ingredienser, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 30 minuter.
  3. Knåda degen och dela den i ca 16 bitar. Rulla dessa till runda bullar.
  4. Kavla ut en bulle i taget, gärna med kruskavel. Nagga och grädda i gjutjärnsstekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på var sida.
  5. Låt bröden kallna under bakduk.
Brödet går bra att frysa.

Stekpannebröd med bakpulver

2 st

  • 4 ½ dl Vetemjöl
  • ½ tsk Salt
  • 2 tsk Bakpulver
  • 50 gr Margarin eller smör
  • 2 dl Mjölk
  1. Blanda mjölet med bakpulvret och saltet. Tillsätt margarin eller smör och finfördela det till en smulig massa med hjälp av fingrarna.
  2. Tillsätt mjölken och arbeta raskt ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i 2 delar och kavla ut degen till runda kakor, ca 1 cm tjock. Nagga med en gaffel.
  4. Värm en gjutjärnsstekpanna - smörj EJ stekpannan - och grädda bröden ca 5 - 6 minuter på varje sida.

Godast nygräddade!

Tjörnbroar

  • Tjörnbroar200 gr Margarin eller smör
  • 2 dl Socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk Sirap
  • 5 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Hjorthornsalt
Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap. Blanda ner vetemjöl med hjorthornsalt och forma till 4 längder.

Läggs på bakplåt och gräddas 10 - 12 min i 175 grader.

Skärs på snedden i lagon stora bitar.

Wienerbullar

  • Wienerbullar5 dl Vetemjöl
  • 125 gr Smör
  • 50 gr Jäst
  • 1 dl Mjölk
  • 2 msk Socker
  • 2 ägg

Till fyllningen:

  • 100 gr Smör rumsvarmt
  • 1,5 dl Florsocker
  • 4 tsk Vaniljsocker

Finfördela smöret i vetemjölet. Lös upp jästen i den kalla mjölken och blanda allting med en stor sked (spara lite ägg till penslingen). Låt degen jäsa i 20 minuter.

Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en fyrkant. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär ut 24 bullar. Lägg dem i pappersformar och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Pensla med resten av äggen, strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader 5 - 10 minuter.

Äppelkaka

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg svenska syrliga äpplen
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl ströbröd
  • Malen kanel

Smörj en ugnsfast form. Kärna ur och klyfta äpplena (behöver inte skalas). Varva äpplen, ströbröd. kanel och socker i formen. Skiva över smöret och grädda i 200 grader cirka 40 minuter.

Låt svalna, och ät den ljummen med kall vaniljsås eller vispgrädde.

Äppelpaj

Äppelpaj4 - 6 portioner

  • 7 st äpplen
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 125 gram smör, ca

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem tätt i en form.
  3. Blanda mjöl och socker och häll det över äpplena. Skiva kylskåpskallt smör med en osthyvel och lägg det över, så att det täcker mjöl- och sockerblandningen.
  4. Grädda i ugnen tills ytan fått en gyllenbrun färg, ca 45 minuter.

Servera med vispgrädde eller vaniljsås till.

Äppelpaj 2

Äppelpaj
  • 1 Ägg
  • 125 gr Smör
  • 1,5 dl Socker
  • 1,5 hg Vetemjöl
  • 2 Äpplen
  • 1 msk Kanel
  • 2 msk Socker

Smält smöret. Rör ned ägg, socker och mjöl. Häll smeten i en smord pajform. Riv äpplena grovt och lägg i formen. Blanda kanel och socker och strö över pajen. Strö över flagad eller hackad mandel.

Grädda ca 30 min i 175 grader. Servera vispad grädde till pajen.

Ökensand

Ökensand - kakorca 50 st kakor

Ugn:175 grader, Varmluft 175 grader

  • 200 gr Smör
  • 2 dl Socker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 1 tsk Hjorthornsssalt
  • 5 dl Vetemjöl

Bryn smöret och låt det kallna. Rör matfett, socker, vaniljsocker och hjorthornssalt pösigt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Forma runda bollar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Låt dem kallna på plåten.

Bilden: Ökensand & plättbakelser.